Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ) Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει σήμερα ποικιλία θεμάτων όπως ο χειρισμός της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για διάλογο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη του Ανώτερου Υπαστυνόμου της ΜΜΑΔ, Χαράλαμπου Μαύρου για το θέμα των λαθρομεταναστών, η εργατική διαφορά σε δυο ξενοδοχεία στη Λάρνακα, η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, οι εξελίξεις όσον αφορά τη σοσιαλδημοκρατία και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων ως προς τη δημοσκόπηση της AMER.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Μαύρο" για ΜΜΑΔ" γράφει ότι με βάση την έρευνα των ποινικών ανακριτών στην υπόθεση κακοποίησης των λαθρομεταναστών τον περασμένο Οκτώβριο στη Λάρνακα, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ανακοίνωσε χθες την απόφαση της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του υπεύθυνου της επιχείρησης, Ανώτερου Υπαστυνόμου της ΜΜΑΔ Χαράλαμπου Μαύρου, για παράλειψη καθήκοντος. Αναφέρει ακόμη ότι μειωμένο κατά 80% ήταν το 1988 το διαμετακομιστικό εμπόριο στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, σε σύγκριση με το 1997.

Η "Μάχη" με τίτλο "Σε Υπαστυνόμο φορτώθηκαν οι ευθύνες" αναφέρει ότι χθες παράλληλα με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Ανώτερου Υπαστυνόμου της ΜΜΑΔ, Χαράλαμπου Μαύρου, απελάθηκαν με κάθε μυστικότητα από την Κύπρο 30 Νιγηριανοί λαθρομετανάστες, τρεις από τους οποίους έσπασαν εσωτερικό παράθυρο του αεροσκάφους της Γιουροσύπρια όπου επιβιβάστηκαν. Γράφει επίσης ότι οι πέντε εταίροι στη σοσιαλδημοκρατία γίνονται σήμερα τέσσερις αφού οι Νέοι Ορίζοντες φαίνεται να προτιμούν να περιμένουν το ΔΗΚΟ, όταν αποφασίσει να ενταχθεί, κάτι που οι άλλοι (ΕΔΕΚ, ΕΔΗ, ΚΠΕ - Επαλξη Χρυσοστομίδη) δεν αποδέχονται.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Τα θέλει όλα" προβάλλει το θέμα των δύο επιστολών του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, και το ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης με τις οποίες, όπως γράφει η εφημερίδα, "επιχειρεί να πολιτικοποιήσει την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εντάσσοντας την στο ευρύτερο πλαίσιο των βασικών πτυχών του Κυπριακού". Σε άλλο σημείο αναφέρει πως "συγκρατημένα θετικές αντιδράσεις αλλά και αμφισβήτηση από όσους είδαν τα ποσοστά τους χαμηλά, προκάλεσε η δημοσκόπηση που διενήργησε η AMER για λογαριασμό του "Πολίτη".

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Συνελήφθη ο Οτσαλάν" γράφει ότι χθες γύρω στις δέκα το βράδυ ώρα Κύπρου σημειώθηκαν δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές της Κένυας, ενώ ενωρίτερα κρυβόταν στην ελληνική πρεσβεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Οτσαλάν προδόθηκε από σήμα που δόθηκε από άγνωστο από την Αθήνα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες του τόπου εκτιμούν ότι το Χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Επίτευξη συγκλίσεων στόχος του διαλόγου", γράφει ότι είναι θετικές οι αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για διάλογο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που αναζητεί συγκλίσεις θέσεων σε βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τις θεσμικές αλλαγές και την οικονομία του τόπου. Αλλού γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή θα πωλήσουν τα μερίδια που διαθέτουν στην ασφαλιστική Universal Life, ύστερα από επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία ο κ. Αυξεντίου συνιστούσε στις δυο τράπεζες να προγραμματίσουν τη διάθεση των μετοχών.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Μπούμεραγκ για την εργοδοσία", εκτιμά ότι η εργατική διαφορά στα δυο ξενοδοχεία της Λάρνακας εξελίσσεται σε "μπούμεραγκ" για τον ίδιο τον εργοδότη και όσους επιχειρούν παρόμοια αντεργατική, όπως τη χαρακτηρίζει, μεταχείριση των εργοδοτουμένων τους. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει τη φορολογική επιδότηση όλων των φοιτητών των δημοσίων σχολών και των αναγνωρισμένων κλάδων των ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σπουδάζουν στην Κύπρο με το ποσό των χιλίων λιρών, όπως γίνεται και με τους φοιτητές στο εξωτερικό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο υπεύθυνος αξιωματικός της ΜΜΑΔ θα κατηγορηθεί" γράφει ότι ενώ η ΜΜΑΔ, η οποία εμφανίζεται από τηλεοπτικές κάμερες να ξυλοκοπά τους Αφρικανούς λαθρομετανάστες θα αποφύγει την κατηγορία, ο επικεφαλής της μονάδας κατά τη συγκεκριμένη επιχείρηση, Χαράλαμπος Μαύρος, θα κατηγορηθεί για παράληψη καθήκοντος. Αλλού γράφει ότι απαγορεύθηκε η πώληση αυγών από δυο φάρμες της Λεμεσού, ύστερα από τη δηλητηρίαση με σαλμονέλα περίπου σαράντα ατόμων που κατανάλωσαν γλυκά από ζαχαροπλαστείο της πόλης.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΓΠ)
(Ν.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 16 February 1999 - 8:24:05 UTC