Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1999 (ΚΥΠΕ) Η υπόθεση Οτσαλάν και ο αντίκτυπός της σε Κύπρο κι Ελλάδα, οι έρευνες για το κατ' ισχυρισμόν κυπριακό διαβατήριο που βρέθηκε στα χέρια του Κούρδου ηγέτη, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι γίνεται επεξεργασία σχεδίου αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου, ο αιφνίδιος θάνατος 17χρονου μαθητή από το Λυθροδόντα και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Cyprus College, κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Κυπριακό διαβατήριο ζήτησε ο Οτσαλάν", επικαλούμενη πληροφορίες της, γράφει ότι εκπρόσωποι του Κούρδου ηγέτη ζήτησαν τις τελευταίες εβδομάδες επίσημα από την κυπριακή κυβέρνηση την έκδοση κυπριακού διαβατηρίου, πράγμα όμως που η Κύπρος απέρριψε για τους ίδιους λόγους που και η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε την παραχώρηση ασύλου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι από δημοσκόπηση του Cyprus College, εξάγεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης συνεχίζει να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού.

"Η Μάχη", με τίτλο "Η CIA γνώριζε τα πάντα για τις κινήσεις του Οτσαλάν", γράφει ότι σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι" της Αθήνας, ο ελληνικής καταγωγής Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση της Κένυας, Βασίλης Κρητικός, του οποίου η σύζυγος είναι Αμερικανίδα κι εργάζεται επίσημα για τη CIA, είχε συνεχείς επαφές με τον Ελληνα Πρέσβη στη χώρα. Αλλού γράφει ότι μυστήριο περιβάλλει το θάνατο του 17χρονου μαθητή Ανδρέα Θεμιστοκλέους από το Λυθροδόντα, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Ολοι τους με πρόδωσαν", γράφει ότι ο Κούρδος ηγέτης προσάπτει βαρύτατες κατηγορίες στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ελλάδας, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, Μόσχα και Αθήνα αποτέλεσαν κρίκους στην αλυσίδα συνωμοσίας που εξυφάνθηκε εναντίον του από την Τουρκία, σε συνεργασία με ΗΠΑ και Ισραήλ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι κλιμακώνονται τα μέτρα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ενώ χθες παρέλυσαν επί δύο ώρες τα ξενοδοχεία της Λάρνακας και παίρνουν σειρά άλλες επαρχίες.

"Η Σημερινή", με τίτλο "Παραίτηση Σημίτη ζητά η αντιπολίτευση", γράφει ότι ενώ συνεχίζονται διεθνώς οι εκδηλώσεις των Κούρδων, στην Αθήνα τόσο οι Κούρδοι της Ελλάδας, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησαν την παραίτηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αλλού γράφει ότι υπογράφηκε χθες η σύμβαση για την προμήθεια στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ τεσσάρων αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς Πάτριοτ, αξίας 887 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Φόβοι για συνέπειες τώρα και στο Κυπριακό", γράφει ότι οι ΗΠΑ δεν διαβλέπουν στο άμεσο μέλλον οποιαδήποτε προοπτική προόδου στο Κυπριακό, αλλά προετοιμάζονται σε διάφορα επίπεδα για παρέμβαση μετά τις τουρκικές εκλογές, ενώ οι εξελίξεις γύρω από το κουρδικό έχουν σκληρύνει την τουρκική στάση με επιπτώσεις και στο Κυπριακό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες αποφυλακίστηκε ο Σωτήρης Αθηνής, ο οποίος αφού κατέβαλε χρηματική εγγύηση 50.000 λιρών απομακρύνθηκε από το Δικαστήριο με το αλεξίσφαιρο αυτοκίνητό του.

Η "Χαραυγή", με τίτλο "Λευτεριά στον Οτσαλάν", αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης στην Λευκωσία προς τον Κούρδο ηγέτη και γράφει ότι υψώθηκε κραυγή οργής, αγανάκτησης, αλλά και αποφασιστικότητας για αντίσταση απέναντι στην ανήθικη και καταπιεστική νέα τάξη πραγμάτων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες το απόγευμα οι αδειούχοι αχθοφόροι στο λιμάνι Λάρνακας ανέστειλαν τα απεργιακά τους μέτρα στην είσοδο του λιμανιού, ύστερα από την πρόταση του Υπουργού Συγκοινωνιών κι Εργων να τους συναντήσει την ερχόμενη Τετάρτη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι, όπως δήλωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, το κυπριακό διαβατήριο που φέρεται να είχε μαζί του ο Οτσαλάν είναι σίγουρα πλαστό, ενώ ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις της Αστυνομίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται, είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 20 February 1999 - 8:24:07 UTC