Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1999 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις της γραμματέας του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν για τις συνθήκες απαγωγής και σύλληψης του και θέματα που αφορούν την οικονομία, το συντονισμό κυβέρνησης - ΔΗΣΥ και την παρανομία προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο Τύπος ασχολείται επίσης και με το Κυπριακό, το θέμα των εποίκων στα κατεχόμενα και περιβαλλοντικά θέματα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ορος για Ανάπτυξη" γράφει ότι το Γραφείο Προγραμματισμού εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις επερχόμενες προκλήσεις και να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία εφόσον αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Προβάλλει την άποψη του Διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας ότι τυχόν απόρριψη του νομοσχεδίου που αφορά τον εκσυγχρονισμό του χρηματοοικονομικού συστήματος θα ισοδυναμούσε με απόσυρση της αίτησης για ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Αξιοποίηση Υπουργών" σε ηγετικές θέσεις του ΔΗΣΥ προβάλλει εισηγήσεις του βουλευτή Αντώνη Καρρά για παροχή δικαιώματος σε υπουργούς που προέρχονται από το ΔΗΣΥ να διεκδικούν ηγετικά αξιωμάτα στο κόμμα. Αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοίζου Χατζηκωστή ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό με τις αλυσιδωτές ληστείες στις Τράπεζες οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις τράπεζες που δεν είναι διατεθειμένες να ξοδέψουν λεφτά για τα συστήματα ασφαλείας τους.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Ανοικτή γραμμή με νονούς" γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης αποκάλυψε στον "Π" ότι έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παρανομίας και ότι πολλοί από αυτούς είναι ξεροκέφαλοι και δεν παίρνουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις που τους γίνονται. Προβάλλει τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η γραμματέας του Αμπτουλάχ Οτσαλάν εναντίον του Ελληνα Πρωθυπουργού για παράδοση του Κούρδου ηγέτη στους Τούρκους, μιλώντας για συνεργασία του αρχηγού της ΕΥΠ με τη ΣΙΑ και τη ΜΙΤ και αποκαλύπτωντας ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε μεταβεί μυστικά στην Κένυα.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Βολές κατά Σημίτη" για την παράδοση Οτσαλάν αναφέρεται στις κατηγορίες της συντρόφισσας του Οσταλάν κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου ότι δεν είναι δυνατό να μην γνώριζε ο Πρωθυπουργός για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ζήτησε την παραίτηση του κ. Σημίτη. Αναφέρει ότι αρχές της βδομάδας επίκειται συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και του Κωνσταντίνου Λόρδου μετά από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής φόρμουλας για νέες διαβουλεύσεις.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο άρθρο του με τίτλο "Τούρκοι: αγγίζουν τώρα το 25% του πληθυσμού" γράφει ότι οι εξ Ανατολίας έποικοι στα κατεχόμενα ξεπερνούν ήδη τις 120.000 ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι επιταχύνται από την Αγκυρα οι μεθοδεύσεις μιας άρδην δημογραφικής αλλοιώσεως της Τ/κ κοινότητας και ποσοτικώς και ποιοτικώς. Μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του "Φ" η εταιρεία Cypronetwork από τις 19 - 21 Φεβρουαρίου με δείγμα 430 ατόμων σε παγκύπρια βάση δείχνει ότι οι Κύπριοι εξακολουθούν στην πλειοψηφία τους να πιστεύουν στο θεσμό του γάμου και της οικογένειας αλλά τα νεαρά ζευράγια παρουσιάζονται πιο ανεκτικά σε θέματα ταμπού όπως η απιστία και αποδέχονται τις προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις χωρίς δεσμεύσεις.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Διαφωνούμε με την πρόταση Κληρίδη" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το ΑΚΕΛ θα ανταποκριθεί στο διάλογο που προτείνει η κυβέρνηση αλλά διαφωνεί έντονα με την πρόταση Κληρίδη να παρακαθήσουν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες σε μια κοινή σύσκεψη και να βρουν λύσεις στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Γράφει ότι ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου δήλωσε ότι η κρίση που μαστίζει την οικοδομική βιομηχανία θεωρείται η μεγαλύτερη από το 1974, επιδεινώνεται συνεχώς αλλά δεν αναλαμβάνεται καμιά συντονισμένη και ουσιαστική προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς για αναζωογόνηση και βελτίωση της κατάστασης.

Η αγλλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Κίνδυνος Μόλυνσης" αναφέρεται σε δηλώσεις του Κώστα Παπασταύρου του Υπουργείου Γεωργίας ότι χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων τοξικών ουσιών απορρίπτονται σε χώρους οι οποίες διεισδύουν στο έδαφος. Αλλού γράφει ότι οι Τ/Κ επιχειρηματίες εξέφρασαν την άποψη ότι θα διακόψουν τις επαφές με τους Ε/Κ επιχειρηματίες της ομάδας Βρυξελλών.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΜ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 28 February 1999 - 10:24:15 UTC