Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο θέμα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και των αρχηγών των κομμάτων, με στόχο την εξεύρεση συναινετικών λύσεων, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση του κλίματος έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στην Κύπρο για το θέμα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το μέλλον στις Κυπριακές Αερογραμμές καθώς και οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα, με τίτλο, "'Πυροδοτεί' τον πολιτικό διάλογο ο Σπύρος", γράφει ότι ενώ αύριο εγκαινιάζεται ο πολιτικός διάλογος για εξεύρεση συναινετικών λύσεων στα σοβαρά θέματα που αφορούν τον τόπο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη έθεσε οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιτυχία του πολιτικού διαλόγου εν αμφιβόλω και βαδίζουσα σε τεντωμένο σχοινί. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση κλίματος έντασης από την προσπάθεια της Τουρκίας για το θέμα Οτσαλάν.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Την βρήκαν κρεμασμένη", γράφει για την 65χρονη Ανθούλα Θεοχάρους από το Αρεδιού, η οποία βρέθηκε χθες από την κόρη της, κρεμασμένη στην πόρτα της εισόδου της κατοικίας της. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία θεωρεί πως η υπόθεση έκρηξης βόμβας σε αυτοκίνητο εταιρείας στη Λεμεσό είχε ως κίνητρο να φιμωθεί και να μην καταθέσει μάρτυρας στην υπόθεση της ληστείας στην Τράπεζα Υψωνα. Το αυτοκίνητο ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

"Η Σημερινή", στο βασικό της θέμα, με τίτλο, "Απογειώνεται το έλλειμμα στα 300 εκατομμύρια λίρες", γράφει ότι άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να απογειωθεί στα 300 εκατομμύρια λίρες το 1999 δημιουργώντας πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιο Ιεροδιακόνου, ζήτησαν οι συντεχνίες υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίες θα προβούν σε απολογισμό των μέχρι τώρα επαφών με την εργοδοτική πλευρά.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Περιμένουν το χειρότερο", γράφει ότι το ενδεχόμενο επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου από την Αγκυρα ανησυχεί σοβαρά την Ουάσινγκτον, η οποία έχει ήδη παρέμβει διπλωματικά προς τις δυο χώρες, ενώ οι ΗΠΑ φέρονται να στέλνουν επειγόντως στην περιοχή τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ. Αλλού γράφει ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο αναμένεται να αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία για να κατευνάσουν τα πνεύματα στην Κύπρο και για ανάκτηση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Επιμένουν σ' εμπλοκή και των Τουρκοκυπρίων", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, η Γερμανία εμμένει στο θέμα της εμπλοκής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και προσθέτει ότι ήδη ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, επεξεργάζεται σχετικές ιδέες. Αλλού γράφει ότι πρέσβεις ξένων χωρών που διαμένουν στην Κύπρο διαβίβασαν χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών έντονες ανησυχίες για επιθέσεις κατά πρεσβειών ή άλλων συμφερόντων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Νέο πολιτικό ολίσθημα Κληρίδη", εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέπεσε σε "νέο πολιτικό ολίσθημα" με τη δήλωσή του ότι δεχόμαστε την ύπαρξη μιας ντε φάκτο διοίκησης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και προσθέτει ότι η εν λόγω δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις και σοβαρό προβληματισμό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ενώ η χθεσινή συνάντηση ΣΕΚ και ΠΕΟ με τον Ντίνο Λόρδο ήταν ένα θετικό στοιχείο, η διένεξη στα δυο ξενοδοχεία της Λάρνακας παραμένει και αύριο πραγματοποιείται δίωρη στάση στα ξενοδοχεία της Λευκωσίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι τέσσερις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών συνατήθηκαν χθες και συζήτησαν τη σρατηγική τους στο θέμα της διεκδίκησης αυξήσεων και ανέφεραν ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων. Αλλού γράφει ότι χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακούστηκαν πολλές σοβαρές κατηγορίες εναντίον εργοδοτών που απασχολούν ξένους εργάτες, ενώ εκφράστηκε η θέση ότι πολλοί ξένοι εργοδοτούνται όχι γιατί Κύπριοι δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν, αλλά γιατί αμείβονται χαμηλά.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)
(Ρ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 2 March 1999 - 7:24:08 UTC