Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1999 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για το Κυπριακό, οι επικρίσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη κατά της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την υπόθεση Οτσαλάν, η επικείμενη επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεν Τόμας Μίλερ στην περιοχή, καθώς και οι πληροφορίες για την άρνηση των κυπριακών Αρχών να επιτρέψουν την είσοδο των τριών Κούρδισσων συντρόφων του Οτσαλάν στο νησί είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ρητορική πολέμου υιοθετεί η Τουρκία " γράφει ότι εμφανώς η Τουρκία προσπαθεί να κορυφώσει το κλίμα έντασης στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τους αδέξιους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς στο θέμα Οτσαλάν, αλλά από ελληνικής πλευράς σαφής είναι η προσπάθεια να προσπεραστούν οι προκλήσεις και να αποφευχθεί η ένταση. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Γερμανία προτίθεται να εμπλακεί με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο στις προσπάθειες για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακο και την επίλυση του προβλήματος.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Πολεμική σύγκρουση" γράφει ότι έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας από την Αθήνα αναφέρουν ότι η Τουρκία αποφάσισε τη μεθόδευση μικρής - αν παραστεί ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης - στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Αλλού γράφει ότι οι οικονομικές διαφορές που προέκυψαν ανάμεσα σε δυο εμπόρους ναρκωτικών είχαν ως αποτέλεσμα την απαγωγή και τον ξυλοδαρμό του ενός και τη σύλληψη του άλλου.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Κατακραυγή για την Αστυνομία" γράφει ότι απελπιστικά απογοητευμένη είναι η εικόνα της Αστυνομίας στα μάτια της κοινής γνώμης, ενώ η ειδική επιτροπή της Βουλής για την εγκληματικότητα διατυπώνει τη θέση ότι η ηγεσία της Δύναμης επιχείρησε να την παραπλανήσει με στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματιότητα. Αλλού γράφει ότι με τη χθεσινή δίωρη στάση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της πρωτεύουσας, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των απεργιακών κινητοποιήσεων προς συμπαράσταση των απεργών της Λάρνακας.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Τεχνητή αναπνοή στο νεκρό διάλογο" γράφει ότι ο Τόμας Μίλερ με την επίσκεψή του στην περιοχή θα επιχειρήσει να δώσει "τεχνητή αναπνοή στο νεκρό" διακοινοτικό διάλογο. Αλλού γράφει ότι ξεσπάθωσε ο Υπουργός των Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χθες στην Επιτροπή Αμυνας στη Βουλή και κατηγόρησε τους "Ευρωπαίους" για "ποντιοπιλατισμό" στην υπόθεση Οτσαλάν και τις ΗΠΑ ότι με την πλήρη στήριξη που παρέχουν στην Αγκυρα την αποθρασύνουν έναντι των γειτόνων της και την καθιστούν αδιάλλακτη στο Κυπριακό.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Κλιμακώνουν απειλές και οξύνουν την κρίση" γράφει ότι η Αγκυρα επιμένει στις προκλήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο κλιμακώνοντας την ένταση και οξύνοντας την αντιπαράθεση. Αλλού γράφει ότι οι τρεις συντρόφισσες του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν, μετά τη μεταφορά τους από το Ναϊρόμπι στην Αθήνα, είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να έρθουν στην Κύπρο. Οι κυπριακές Αρχές όμως που πληροφορήθηκαν την επιθυμία των τριών γυναικών, αντέδρασαν και διεμήνυσαν την αντίθεσή τους, και αυτό για τυχόν επιπλοκές.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Προεδρική ύβρη" γράφει ότι άμεση ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ στην προχθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την εκδήλωση για τα 40χρονα από τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Κληρίδης "επιχείρησε άφεση αμαρτιών στη Χούντα, την Τουρκία, τους ΝΑΤΟϊκούς και τη προδοσία της ΕΟΚΑ Β". Αλλού γράφει ότι απειλές εναντίον του βουλευτή της Πάφου της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους εκτόξευσε φίλος του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εγκαινίασε χθες μια ιστορική προσπάθεια να πείσει τους πολιτικούς αρχηγούς του νησιού να υποστηρίξουν τις ενέργειες της κυβέρνησης προς την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, δήλωσε ότι παρόλο που το Κυπριακό είναι πιο περίπλοκο τώρα, ελπίζει ότι η ειρήνη στο νησί ενδεχομένως να προωθηθεί αυτή τη χρονιά.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)
(Α.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 4 March 1999 - 7:24:08 UTC