Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1999 (ΚΥΠΕ) Η τεταμένη ατμόσφαιρα στις Ελληνο - τουρκικές σχέσεις μετά την απαγωγή και φυλάκιση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, συνεχίζει να μονοπωλεί σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται σήμερα είναι οι κινητοποιήσεις και δηλώσεις για το Κυπριακό, το Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ και μηνύματα και συνεντεύξεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Απομόνωση Ελλάδας επιδιώκει η Αγκυρα" σημειώνει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, απευθύνθηκε προς όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφεύγοντας την Ελλάδα, για να τους ζητήσει να συνδράμουν "εναντίον της τρομοκρατίας" και αποκάλυψε ότι έχει ζητηθεί η συνεργασία της Δύσης για την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Σε άλλο σημείο προβάλλει συνέντευξη της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους στο ΚΥΠΕ, για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αστακός η Εθνική Φρουρά" και με ένδειξη "αποκαλυπτικό" επικαλείται έγκυρες πληροφορίες της και γράφει ότι μετά από κοινές και αλεπάλληλες συσκέψεις τόσο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας όσο και του ΓΕΕΦ αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση της Κύπρου με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό. Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης βρίσκεται υπό δυσμένεια και δέχεται καθημερινά την πολεμική του ΓΓ του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια και της επαγρύπνησης.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Τρεις καυτές επιστολές για το '74" γράφει ότι οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας δεν ευνοούν πλήρες άνοιγμα του φακέλλου της Κύπρου, που βρίσκεται, όπως σημειώνει, στα άδυτα της Βουλής των Ελλήνων, επικαλούμενες πρακτικούς λόγους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι την άνοιξη θα πραγματοποιηθούν εκταφές λειψάνων στην Κύπρο, και προβάλλει δηλώσεις του μοριακού γενετιστή, Μάριου Καριόλου, σύμφωνα με τις οποίες το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι πανέτοιμο για τη διαδικασία αναγνώρισης της ταυτότητας των λειψάνων.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πετάξτε έξω τον Οτσαλάν διέταξε η Αθήνα", προβάλλει πρωτοσέλιδα την έκθεση του Ελληνα Πρέσβη στην Κένυα, Γιώργου Κωστούλα, όπως δημοσιεύτηκε στην ελληνική εφημερίδα "Νέα", και σημειώνει ότι Κύπριος προσπάθησε να εξεύρει ποσό 15 εκ. δολαρίων για μεταφορά του Κούρδου ηγέτη στις Σεϊχέλες. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία διεξήγαγε ολονύκτιες έρευνες για εντοπισμό των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από την παράνομη οργάνωση με την ονομασία "Εταιρία Δολοφόνων" και απειλεί άμεσα με εκτέλεση ανώτερου στέλεχους του Σώματος.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει κάτω από τον τίτλο "Πυροσβεστικές ενέργειες από τους Αμερικανούς" ότι δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς με την τουρκική επιχειρεί να διαμορφώσει η Ουάσινγκτον και ότι αυτή είναι η βασική αποστολή του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, που φθάνει στην περιοχή νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, γράφοντας ότι ο ΔΗΣΥ αποφάσισε 'λίφτινγκ' της ηγετικής πυραμίδας του.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Μάλλον όχι στην Προσφυγή στον ΟΗΕ" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, από το Λονδίνο με τις οποίες χαρακτηρίζει την παρούσα φάση του Κυπριακού πολύ δύσκολη και σημειώνει ότι με βάση επαφές για το θέμα προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η πρόταση θα είναι μάλλον αρνητική. Αλλού προβάλλει διακήρυξη του Τμήματος Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, η οποία υποστηρίζει ότι στο όνομα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιχειρούνται πολιτικές που πλήττουν τους εργαζόμενους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο της "Ντροπή" και γράφει ότι δύο επιστήμονες της πληροφορικής από τη Σενεγάλη, οι οποίοι είχαν φθάσει στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν διάσκεψη στο ξενοδοχείο Χίλτον, απελάθηκαν χωρίς λόγο από τις κυπριακές αρχές, οι οποίες και τελικά τους επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην περίπτωση ζεύγους Γερμανών που ζήτησε άσυλο στα κατεχόμενα ώστε να αποφύγει θεραπεία για το εξάμηνο βρέφος του που πάσχει από καρκίνο.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 7 March 1999 - 9:24:14 UTC