Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/03/1999 (ΚΥΠΕ) Ανάμεσα στα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος βρίσκεται η αντιπαράθεση Αθήνας - Αγκυρας, η πρόθεση της Γερμανίας να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο πολιτικός διάλογος των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η απέλαση από την Κύπρο δύο Σενεγαλέζων εμπειρογνωμόνων, η κατάσταση στην Δημοτική Εκπαίδευση και η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Εποικοδομητική η ΕΔΕΚ στον πολιτικό διάλογο, δεν ακολουθεί ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ" γράφει ότι τη στιγμή που ένας δεύτερος κύκλος συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιος ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, άφησε χθες "εκτεθειμένους το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ για την άκρως αρνητική στάση τους πριν ακόμη εισέλθουν στο διάλογο". Αλλού αναφέρεται στο "διεθνές ρεζίλεμα" της Κύπρου στο οποίο οδήγησε η απέλαση από τους λειτουργούς μετανάστευσης στο Αεροδρόμιο Λάρνακας δύο εμπειρογνωμόνων ηλεκτρονικών υπολογιστών που ήλθαν στην Κύπρο από τη Σενεγάλη.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Ασφυκτικός κλοιός γύρω από την Κύπρο" δημοσιεύει αποκλειστικές φωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνουν δύο πολεμικά αεροσκάφη άγνωστης εθνικότητας να εισέρχονται στα κυπριακά εθνικά ύδατα, και γράφει ότι επιβεβαιώνουν "πέραν πάσης αμφιβολίας τον ασφυκτικό κλοιό που επιχειρούν ξένες δυνάμεις να επιβάλουν στην Κύπρο." Γράφει ακόμη ότι "χάος" προκαλούν στη Δημοτική Εκπαίδευση οι συνεχείς ακυρωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων, σχετικά με τις προαγωγές δασκάλων οι οποίες προσβλήθηκαν από συναδέλφους τους.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Κυνηγά το θαύμα ο Μίλερ με τις ευλογίες της Ευρώπης" προβάλλει το θέμα της ετοιμότητας της Γερμανίας, της Προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο Κυπριακό" καθώς ο Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ "παίρνει τη σκυτάλη και αρχίζει την περιοδεία του στην περιοχή, με συνομιλίες στην Αγκυρα". Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι "η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία βαθαίνει επικίνδυνα και δεν διαφαίνεται καμιά ελπίδα έναρξης διαλόγου" αφού τόσο η εργοδοτική πλευρά όσο και οι ηγεσίες της ΠΕΟ και της ΣΕΚ "εμμένουν στις θέσεις τους."

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ολομέτωπη σύγκρουση συντεχνιών - εργοδοτών", γράφει ότι ορατός είναι ο κίνδυνος ολομέτωπης σύγκρουσης στον ξενοδοχειακό τομέα με αφορμή τη συνεχιζόμενη κρίση, με πιθανή πλέον την εμπλοκή σύσσωμης της εργατικής τάξης και των εργοδοτικών οργανώσεων άλλων κλάδων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το μέλλον της αφαλιστικής εταιρείας "Universal Life", η οποία υποχρεώνεται από το νόμο σε διασπορά κεφαλαίου, βρίσκεται στα χέρια του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Θέλουν να προλάβουν τροπές εκτός ελέγχου", γράφει ότι κλιμακώνονται οι φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, γεγονός που προκαλεί αμερικανικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην πρόληψη εξελίξεων εκτός ελέγχου και προσθέτει ότι η επίσκεψη του Τόμας Μίλερ στην περιοχή, αποτελεί προπομπό δραστικοτέρων πρεμβάσεων. Αλλού γράφει ότι βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός κοντά στη Φασούλα, που εκτιμάται από την Αστυνομία ότι ανήκει σε κάποιο από τα πρόσωπα που αγνοούνται και αποτελούν θύματα εγκληματικλών ενεργειών.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Αγώνας μέχρι τέλους", γράφει ότι ο Ντίνος Λόρδος "ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί" και πως "τα παιγνίδια του δεν θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες μόνο για τον ίδιο, αλλά θα συμπαρασύρουν και ολόκληρη την ξενοδοχειακή βιομηχανία". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας ότι ιδιοκτήτης της εταιρείας "Ιανός", για λογαριασμό της οποίας έγινε πρόσφατη δημοσκόπηση, είναι ο έμμισθος του Προεδρικού, Δημήτρης Λοττίδης, προκάλεσε "φραστική αντιπαράθεση" μεταξύ ηγεσίας του ΔΗΣΥ και στελεχών της κυβέρνησης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι Ελληνοκύπριοι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Βρετανίας και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων πολυτελείας στην Κύπρο, προειδοποίησαν χθες την κυβέρνηση ότι οι θετικές της προβλέψεις για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί υπερεκτιμούνται. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες συνελήφθη ο 27χρονος Χαράλαμπος Νεοπτολέμου Αγαθοκλέους ως ύποπτος για την τοποθέτηση της βόμβας στο Στρόβολο την αυγή της Δευτέρας, έξω από το σπίτι του 29χρονου πρώην έκτακτου θηροφύλακα Παύλου Δημητρίου.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 9 March 1999 - 8:24:06 UTC