Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες προβάλλουν σήμερα δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για το Κυπριακό και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και άλλες πληροφορίες που σχετίζονται με το Κυπριακό. Επίσης αναφέρονται σε πληροφορίες που αφορούν την άμυνα, τις προσπάθειες για τη δημιουργία νέου κόμματος και άλλα θέματα από την εσωτερική επικαιρότητα.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Υποστήριξη της Ευρώπης στην εμπλοκή των G8 επιζητά η κυβέρνηση" γράφει ότι τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού και την εμπλοκή των οκτώ βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών θα ζητήσει από ευρωπαϊκές χώρες ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, που αναχώρησε χθες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ αναζητεί ικανά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη με στόχο τόσο την ενίσχυση όσο και την όσο το δυνατό περισσότερο εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς του νέου πολιτικού γραφείου που θα προέλθει από τις εσωκομματικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Ευέλικτη Ανταπόδοση" η απάντηση της Εθνικής Φρουράς στα τουρκικά επεκτατικά σχέδια και επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι σύμφωνα με το δόγμα αυτό η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με νέα σύγχρονα οπλικά συστήματα. Γράφει ότι η κατάσταση της υγείας του 5χρονου Τ/Κ που μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο πριν μία εβδομάδα αφού παρουσίασε επιπλοκές και έπεσε σε κόμα μετά από εγχείρηση αμυγδαλών στα κατεχόμενα, έχει παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση. Λειτουργούν όλα τα όργανα του μικρού Αλί Οσκάν Τσοβάσογλου εκτός από τον εγκέφαλο.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Συννεφιές στο Υπουργικό" για την υπόθεση Ντίνου Μιχαηλίδη, γράφει ότι "ενδοκυβερνητικές τριβές" προκαλεί ο χειρισμός της υπόθεσης Μιχαηλίδη από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Προσθέτει ότι το θέμα θα έχει συνέχεια αφού οι ΕΔΗ θα διαχωρίσουν τη θέση τους από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρία του από την οποία απουσίαζε ο υπουργός του κόμματος Κώστας Θεμιστοκλέους. Προβάλλει δημοσκόπηση σχετικά με τη δύναμη των κομμάτων κατά επαρχία, σε σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, που παρουσιάζει σημαντικές ανακατατάξεις.

"Η Σημερινή" γράφει ότι τεράστια χρηματικά ποσά του Ταμείου Αμυνας δεν αξιοποιήθηκαν το 1998, κάτω από τον τίτλο "387 εκ. λίρες στο ράφι", και προσθέτει ότι στην ουσία το κράτος πάγωσε τους εξοπλισμούς προκειμένου να αποφύγει την παραπέρα αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αναφέρεται σε στοιχεία που κατέχει. Σε άλλη είδηση γράφει ότι παράγοντες του νέου πολιτικού σχήματος εκτιμούν ότι οι προτάσεις του ΔΗΚΟ προς ΕΔΕΚ, ΕΔΗ και ΝΕΟ αποτελούν "πρόσχημα" για να μη συμμετάσχει στις προσπάθειες για δημιουργία του νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Κίνδυνος αποκλίσεων από δείκτες της ΕΕ" γράφει ότι άρχισαν να φτάνουν ενώπιον της κυβέρνησης ανησυχητικά σήματα για κινδύνους αποκλίσεων από τους δείχτες του Μάαστριχτ που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και προσθέτει ότι η κυβέρνηση καλείται να πάρει το συντομότερο αποφάσεις και μέτρα. Η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι μόνο εάν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιτελεί τα καθήκοντά του θα αποχωρήσει.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αμερικανοβρετανικό πλαίσιο συνομιλιών" γράφει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία συντονίζουν τις προσπάθειές τους με στόχο τη διεξαγωγή ενός νέου κύκλου εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό, το καλοκαίρι, που θα διεξαχθούν χωρίς όρους και στη βάση 'αμερικανοβρετανικού πλαισίου'. Προβάλλει χθεσινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ στην οποία καταγγέλουν τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Λόρδο για "αδιαλλαξία και ετσιθελισμό, αλλά και παραβίαση των νόμων και του Συντάγματος" στο θέμα της απόλυσης των απεργών στα δύο ξενοδοχεία του στη Λάρνακα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδό της και κάτω από τον τίτλο ο "Λόρδος απειλεί να ενάγει το κράτος" γράφει ότι ο επιχειρηματίας προειδοποίησε την κυβέρνηση για την πρόθεση της εταιρείας του να απαιτήσει αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία απέτυχε να προστατεύσει την περιουσία των ξενοδοχείων του στην υπόθεση των απεργών. Προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ πριν την αναχώρησή του χθες για επισκέψεις σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι αναμένει την ΕΕ να υποστηρίξει πλήρως τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, που αναμένονται μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 14 March 1999 - 9:24:16 UTC