Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ) Οι αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, πληροφορίες ότι Κύπριοι χειριστές των S300 επέστρεψαν χθες από την Κρήτη και η βράβευση Κυπρίων και Ελλαδιτών μαθητών από τη σύζυγο του Ελληνα Πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Μας έστειλαν πακέτο" γράφει ότι ο ελληνικός στρατός στην κυριολεξία πακέταρε τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που είχαν σταλεί στην Κρήτη να λειτουργήσουν προσωρινά τους S300 και να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες συναδέλφους τους, μετά από την απαράδεκτη για τα στρατιωτικά δεδομένα συμπεριφορά τους. Αλλού γράφει ότι πρόταση νόμου η οποία θα προβλέπει την οριζόντια ψηφοφορία σε βουλευτικές (και δημοτικές) εκλογές έχει ήδη ετοιμασθεί στη Βουλή για συζήτηση, δίνοντας σάρκα και οστά σ' ένα πολυσυζητημένο θέμα τα τελευταία χρόνια.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Αδιέξοδο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία" γράφει ότι απεργίες συμπαθείας τροχιοδρομούνται στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς των ξενοδοχείων "Golden Bay" και "Golden Beach". Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, επικρότησε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τα μέτρα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Γκάφα ολκής Χρυσοστομή", γράφει ότι η ενέργεια του Υπουργού Αμυνας να μεταβεί στην Κρήτη, στη μονάδα που θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι S300, "εξελίχθηκε σε κρίση στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας πρώτου μεγέθους". Γράφει, επίσης, ότι οι κάτοικοι του χωριού Αγίας Μαρίνας στην Πάφο πανικοβλήθηκαν ύστερα από τα δύο κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκαν σε δύο αδελφάκια επτά και δυόμισι χρόνων.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Αδίστακτος ο Μπλερ" γράφει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, προσπαθεί να σπρώξει το ΝΑΤΟ σε χερσαίες επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο το συντομότερο. Αλλού γράφει ότι ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου αντιδρά έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα του εμπάργκο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προσθέτει η εφημερίδα.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Σοβαρές συνέπειες και σ' εμάς από εμπάργκο", γράφει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με το εμπάργκο που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό μέτωπο και είναι προφανές ότι η Κύπρος θα έχει συνέπειες όχι μόνο από την εφαρμογή των κυρώσεων αλλά και από το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από ρωσικής πλευράς. Γράφει, επίσης, ότι η επίσκεψη στην Κρήτη του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή φαίνεται να έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον αμυντικό τομέα.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Ευθυγράμμιση με το έγκλημα", αναφέρεται σε δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι η Κυβέρνηση Κληρίδη καθίσταται συνεργός σε ένα έγκλημα γενοκτονίας κατά του γιουγκοσλαβικού λαού με την απόφασή της να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζεται αμετακίνητη και χωρίς την παραμικρή διάθεση συνδιαλλαγής στο θέμα των Δασικών Βιομηχανιών και ειδικότερα της απόλυσης δεκάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε δύο μονάδες.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι είναι πρόωρο να γίνονται σχόλια για τις επιπτώσεις από την απόφαση της Κυβέρνησης για το εμπάργκο, διότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια που να δικαιολογεί τέτοιες ανησυχίες. Γράφει, επίσης, ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ξοδεύουν εξαψήφιο ποσό για να ξεπεράσει το πρόβλημα του 2000, που θα επηρεάσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να παραμείνει η εταιρεία σε λειτουργία καθώς αλλάζει η ημερομηνία στις 31.12.1999.

Η "Cyprus Weekly" γράφει ότι η Αθήνα παρενέβη χθες στον πολιτικό "καυγά" στην Κύπρο, που ξέσπασε λόγω της απόφασης για το εμπάργκο, προσθέτοντας ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης υποστήριξε πλήρως την κυπριακή Κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Κύπρος σωστά έπραξε να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού τα συμφέροντά της βρίσκονται εκεί. Γράφει, επίσης, ότι η Δάφνη Σημίτη, σύζυγος του Ελληνα Πρωθυπουργού, έδωσε χθες βραβεία στους νικητές του παιδικού διαγωνισμού τέχνης κι έκθεσης με τίτλο "Λευκωσία, η μοιρασμένη πόλη".

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 14 May 1999 - 7:24:06 UTC