Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ) Η ειρήνη που επιτεύχθηκε χθες στη Γιουγκοσλαβία, ο τερματισμός των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, η πρόθεση της Ομάδας των "8" να ζητήσει από τον Κόφι Αναν να καλέσει τους δύο ηγέτες στην Κύπρο σε διάλογο άνευ όρων για το Κυπριακό, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το "Πόθεν Εσχες" και η αναμενόμενη για σήμερα δημοσιοποίηση του καταλόγου των ελβετικών προϊόντων που θεωρούνται ύποπτα για μόλυνση με διοξίνη, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Γεγονός η ειρήνη" γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης υποδέχθηκε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία οριστικοποιήθηκαν οι όροι για την υλοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γιουγκοσλαβία λέγοντας πως "η ειρήνη είναι πια γεγονός, είναι πραγματικότητα, οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν, οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους και υπάρχει το πάλι το χαμόγελο της ελπίδας για το αύριο στα Βαλκάνια". Αλλού γράφει ότι η Βουλή ψήφισε χθες το νομοσχέδιο για το Πόθεν Εσχες, το οποίο, "είναι ίσως καταδικασμένο από την αρχή να μην εφαρμοστεί".

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Δημοσιοποιούνται σήμερα τα ύποπτα βελγικά προϊόντα" γράφει ότι "δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα των βελγικών προϊόντων, που αποσύρονται από την αγορά, ως ύποπτα για μόλυνση με την καρκινογόνο ουσία διοξίνη", προσθέτοντας ότι "ο αριθμός των υπό απόσυρση προϊόντων είναι πολύ μεγάλος". Αλλού γράφει ότι άρχισε χθες μετ'εμποδίων και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, στο Κακουργιοδικείο η δίκη των πέντε για τη δολοφονία του Χαμπή Αεροπόρου.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Διάλογο άνευ όρων συστήνουν οι "8", γράφει ότι "η ομάδα τω Οκτώ συμφώνησε χθες να ζητήσει από το ΓΓ των ΗΕ να καλέσει "τα δύο μέρη" στην Κύπρο σε διαπραγματεύσεις άνευ όρων, για συνολική λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ". Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Αναν περιγράφει στην έκθεσή του, με την οποία ζητά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, την κατάσταση στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός "ως σταθερή αλλά πάντα επικίνδυνη".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Σάλος για τα όπλα Κουκουλαρίδη" γράφει ότι "η ανεύρεση μεγάλης ποσότητας οπλισμού στο πατρικό σπίτι του Χαράλαμπου Κουκουλαρίδη προχθές στη Γαλάτα, προκάλεσε σάλο" προσθέτοντας ότι "τα ερωτήματα που εγείρονται για την υπόθεση, της οποίας οι προεκτάσεις άπτονται της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας (της Κύπρου) είναι αμείλικτα". Αλλού γράφει ότι εκπρόσωπος του Κρατικού Χημείου παραδέχθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής ότι "ουδέποτε διενεργήθηκε οποιοσδήποτε έλεγχος για εντοπισμό διοξινών στην Κύπρο".

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Αγκυρα: εκβιάζει την ΕΕ με το Κυπριακό" γράφει ότι "χρησιμοποιώντας το πρόβλημα της Κύπρου η Τουρκία επιχειρεί να αποσπάσει οφέλη στην ευρωπαϊκή της πορεία, ζητώντας να διασφαλιστεί η αναβάθμισή της στην Ενωση και μετά να συζητήσει ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού". Αλλού γράφει ότι η υπόθεση κλοπής χρημάτων του δημοσίου με τις εικονικές χρεώσεις πρέμιξ για δρόμους, προσλαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Βομβαρδισμοί τέλος" γράφει ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα "ανακοίνωσε ότι σταμάτησαν από χθες οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και ενημέρωσε γι'αυτό το ΓΓ του ΟΗΕ, Κοφι Αναν". Αλλού γράφει ότι η Βουλή δεν θα προχωρήσει σε εξέταση των κανονισμών για τους όρους και διαδικασίες πρόσληψης των ειδικών αστυφυλάκων, μέχρις ότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης διασαφηνίσει τις προθέσεις του αναφορικά με το μέλλον του θεσμού.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι αυτοκινητοπομπή με Γιουγκοσλάβους στρατιώτες και άρματα μάχης, άρχισαν χθες να φεύγουν από το Κόσοβο, ενώ το ΝΑΤΟ ανέστειλε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ψήφισε χθες το νομοσχέδιο για το "Πόθεν Εσχες" το οποίο θα αναγκάσει τους πολιτικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα της γράφει ότι τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα άρχισαν χθες να αποσύρωνται από το Κόσοβο, παρακινώντας το ΝΑΤΟ να αναστείλει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που διήρκησαν 11 εβδομάδες και τα Ηνωμένα Εθνη να εξουσιοδοτήσουν την αποστολή βαριά οπλισμένης δύναμης ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι η Ομάδα των "8" συμφώνησε χθες να πιέσουν (τα δύο μέρη) για νέες συνομιλίες υπό τα Ηνωμένα Εθνη, για επίλυση του Κυπριακού.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 11 June 1999 - 6:24:08 UTC