Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1999 (ΚΥΠΕ) Ο κυπριακός Τύπος ασχολείται σήμερα κυρίως με πληροφορίες και άλλα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και τις αναμενόμενες εξελίξεις την ερχόμενη βδομάδα, με την έγκριση δύο ψηφισμάτων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ προβάλλει επίσης θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, τις Κυπριακές Αερογραμμές κι άλλες εσωτερικές ειδήσεις.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "50 εκ. νέες μετοχές θα εκδώσουν πολύ σύντομα οι Κυπριακές Αερογραμμές", αναφέρεται σε προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής της κυβέρνησης στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από 80% που είναι σήμερα σε 70%. Προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με τις προχθεσινές δηλώσεις του διαφοροποιήθηκε από τα μέχρι σήμερα δεδομένα για λύση του Κυπριακού και ότι οι εν λόγω δηλώσεις αποτελούν προοίμιο του ότι η συζήτηση μπορεί να μην αρχίσει με βάση τη συνομοσπονδία, αλλά να καταλήξει σε αυτή.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Δεν έρχομαι, αν δεν..." γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο για το Νιόβρη ταξίδι του σε Ελλάδα και Τουρκία αν δεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού κι αν δεν ανοίξει - έστω και ελάχιστα - το "παράθυρο του συμβιβασμού" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 42 Τ/Κ που κατάγονται από τα Κόκκινα επισκέφθηκαν χθες το χώρο καταγωγής τους, μετά από σχετικά άδεια που τους παραχώρησαν οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Ο σκοτεινός ρόλος της Χέρκους" γράφει ότι η εκπρόσωπος του Γ.Γ. στην Κύπρο πέτυχε να εξαφανίσει τις αρχές της κυραρχίας και της δικονοτικής ομοσπονδίας και ότι η "μάχη" που έδωσε η κυπριακή διπλωματία για την επαναβεβαίωση των αρχών λύσης του Κυπριακού στο ψήφισμα που θα εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δόθηκε με αντίπαλη την τουρκική πλευρά, αλλά την Αν Χέρκους. Προβάλλει δηλώσεις του τέως Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου ότι η Εθνική Φρουρά δεν διαθέτει αμερικανικά όπλα, σε αντίθεση με τον τουρκικό στρατό κατοχής ο οπλισμός του οποίου προέρχεται εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ.

"Η Σημερινή" στεγάζει το πρωτοσέλιδο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Βάση του ΝΑΤΟ" θέλουν οι ΗΠΑ το Λευκόνοικο... και ολόκληρη την Κύπρο με τη λύση του Κυπριακού και, επικαλούμενη πληροφορίες, γράφει ότι οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ προβλέπουν τη μετατροπή του νησιού σε προτεκτοράτο με διεθνή χαρακτήρα. Αλλού γράφει ότι η Ελλάδα θα παραχωρήσει στην Κύπρο οπλισμό αξίας 100 εκ. λιρών, ποσό που είχαμε πληρώσει για τους S300, επικαλούμενη δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδης στο Ράδιο Πρώτο, στις οποίες είπε ότι αυτό θα γίνει πέραν της όσης βοήθειας μας έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Η Λευκωσία φοβάται για πιθανή εκτροπή" γράφει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, υιοθετώντας τακτική χαμηλών τόνων και παρεμβαίνοντας παρασκηνιακά, επιχειρούν να ανατρέψουν τη διαμορφούμενη τάση στη Νέα Υόρκη για ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων. Προβάλλει τις δηλώσεις του διαπραγματευτή της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ ότι το Κυπριακό πάντα πλανάται πάνω από την ενταξιακή διαδικασία και, επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα γράφει πως επιχειρείται να γίνει σύνδεση της ένταξης με την επίλυση του Κυπριακού με νέα "τεχνικά ερωτήματα".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Βία - Χάος στο Κόσοβο" γράφει ότι "το πρώτο κεφάλαιο της 'ειρήνης' του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο γεμίζει καθημερινά με ολοένα και περισσότερες εικόνες αγριότητας, καταστροφών, διωγμών, λεηλασιών και βιαιοτήτων, με εκατοντάδες σπίτια Κοσοβάρων Σέρβων στο Πετς να παραδίδονται στις φλόγες". Αλλού εκτιμά ότι, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις για παροχή ακόμα και υλικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, οι επίσημες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Παλαιστίνης "δεν αναπτύσσονται καθόλου καλά".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις της αποστολής εμπειρογνομόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονταν στην Κύπρο, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό του ΦΠΑ και να καταργηθεί το ανώτατο ύψος του επιτοκίου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ύστερα από μια ζημιογόνο, όπως τη χαρακτηρίζει, εβδομάδα κινητοποιήσεων των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών αυτοί επέστρεψαν στις εργασίες τους αναζητώντας μια πιο ειρηνική επίλυση των προβλημάτων τους.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 27 June 1999 - 7:24:06 UTC