Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1999 (ΚΥΠΕ) Η ομιλία του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ σε γεύμα στο Λονδίνο και η αναφορά του στην κατάλληλη - για τον ίδιο - λύση στο Κυπριακό, πληροφορίες για αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η αντιπαράθεση μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ και η έναρξη σήμερα του ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Χαλαρή ομοσπονδία η κατάλληλη λύση πιστεύει ο Χάνεϊ", γράφει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ανέφερε σε ομιλία του στο Λονδίνο ότι η πιο κατάλληλη λύση για το Κυπριακό είναι ένα ομόσπονδο κράτος με χαλαρή κεντρική κυβέρνηση και με δυο ισχυρές τοπικές αρχές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι νεαρός από το Δάλι, ο 22χρονος Σπύρος Κουσιούμης, εισήλθε αργά χθες το απόγευμα κατά λάθος στα κατεχόμενα από τις Βρυσούλες.

"Το Θάρρος" με τίτλο "Ζητούν παραίτηση του Βάσου Λυσσαρίδη" γράφει ότι εσπευσμένα και πιεστικά η λεγόμενη ομάδα των "εκσυγχρονιστών" της ΕΔΕΚ ζητά από τον Πρόεδρό της να παραδώσει την προεδρία και προσθέτει ότι άλλα στελέχη της ΕΔΕΚ δηλώνουν ότι "δεν ήρθε η ώρα του". Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού έχει καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο με στόχο την πάταξη της παραπαιδείας, το οποίο προνοεί τη δίωξη εκπαιδευτικών που παραδίδουν μαθήματα παράνομα.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Τορπίλη στο δόγμα" γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση μεταβάλλει την πολιτική της αναφορικά με τους εξοπλισμούς σχετικά με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και ζητά από την Κύπρο να αναλάβει το οικονομικό και πολιτικό κόστος για την υλοποίησή του. Σε άλλο σημείο γράφει ότι υπεράκτιες εταιρείες έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε διαμετακομιστικό σταθμό διεθνούς λαθρεμπορίου τσιγάρων, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εκθέσεις φωτιά" γράφει ότι "εκθέσεις του χημείου και αναφορές του ΓΕΕΦ, που αφορούν τη χορήγηση ακατάλληλων καυσίμων στα Τ - 80U και στα ΤΟΜΑ ΒΜΡ - 3, 'καίνε' το Υπουργείο Αμυνας". Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας εκτιμούν πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, με αφορμή την κρίση που ξέσπασε μεταξύ του ΔΗΣΥ και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Τριμερή συνεννόηση μεθοδεύουν οι Αγγλοι" γράφει ότι οι Βρετανοί επιδιώκουν συνάντησή τους με την Ελλάδα και την Τουρκία "σε ότι αφορά την αναίρεση των εμποδίων για έναρξη διαπραγματευτικής διαδικασίας λύσης του Κυπριακού". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει το Φθινόπωρο αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά 2% και ανατίμηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Παράδοξο συναπάντημα" γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, η σύζυγός του και αντιπροσωπεία του Υπουργείου "φιλοξενήθηκαν στο Παρίσι από το μεγαλοεφοπλιστή Φώτη Πουλίδη και τα έξοδα (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, ψυχαγωγία) που ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες λίρες, ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο εφοπλιστής". Αλλού γράφει ότι αρχίζει σήμερα στην Αγκυρα ο ελληνοτουρκικός διάλογος που συμφωνήθηκε στις αρχές Ιουλίου μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 26 July 1999 - 7:24:10 UTC