Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1999 (ΚΥΠΕ) Πρώτο θέμα του σημερινού Τύπου είναι ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία όπου ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στις επτά χιλιάδες. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το Σεπτέμβρη, την έξοδο από το νοσοκομείο του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και άλλα θέματα.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Χάος η Τουρκία" γράφει ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις επτά χιλιάδες ενώ εξαρθρώθηκε η οικονομία της. Ηδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διάφορες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν αμέσως οικονομική βοήθεια. Σε άλλη στήλη η "Α" γράφει ότι έγινε χθες σύσκεψη για τον "επικείμενο ανασχηματισμό που τοποθετείται αρχές Σεπτεμβρίου" ενώ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι υποψήφιος ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Τοπίο θανάτου" στην Τουρκία. Γράφει ότι τέσσερις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά. Ο κόσμος, γράφει, περνά τις νύκτες μέσα στους δρόμους αφού αναμένουν και άλλο σεισμό. Η "Μ" αναφέρει ότι "μάχες" διεξάγονται για τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με την αποχώρηση του Αλέξη Γαλανού. Υποψήφιοι φέρονται να είναι ο Πρόδρομος Προδρόμου του ΔΗΣΥ και ο Μάρκος Κυπριανού του ΔΗΚΟ.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα του "Τουρκία - Χάος και επιδημίες". Ο σεισμός, αναφέρει, ανέδειξε την ανυπαρξία του τουρκικού κράτους ενώ ο λαός εξέφρασε την οργή του κατά των πολιτικών και των εργολάβων. Ο "Π" αναφέρει ότι ομάδα Ελλαδιτών σεισμολόγων ειδικών στις αντισεισμικές κατασκευές βρίσκεται στην Κύπρο για τη διενέργεια μελετών και την τοποθέτηση επιτυχανυνσιογράφων στη Λεμεσό με στόχο να παρακολουθήσουν τη σεισμική δραστηριότητα στην Κύπρο και να τη συγκρίνουν με τα ελλαδικά δεδομένα.

Η "Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Και το ΔΗΚΟ στο ΧΑΚ". Γράφει ότι ένα μήνα πριν από την ένταξη της εταιρείας Λούης στο ΧΑΚ, το ΔΗΚΟ προχώρησε στη δημιουργία εταιρείας με τίτλο ΜΤΕ, η οποία ασχολείται με επενδύσεις. Η "Σ" γράφει επίσης ότι στέλεχος του Τουρκικού Προξενείου στην Αθήνα ευχαρίστησε τους Κύπριους γιατρούς της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" για την προσφορά βοήθειας στους Τούρκους σεισμόπληκτους και ζήτησε να βοηθήσει η Κύπρος την Τουρκία όσο μπορεί.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Σ' εξέλιξη παρέμβαση βρετανικού παράγοντα" γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παρέμβαση του βρετανικού παράγοντα στο Κυπριακό που κινείται σε δυο επίπεδα, αφού στο προσκήνιο εγκαινιάζεται νέος κύκλος επαφών στο επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών, ενώ στο παρασκήνιο έχουν ήδη ετοιμαστεί εναλλακτικά σενάρια κυρίως στο συνταγματικό. Αλλού γράφει ότι και χθες ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου έφθασε σε νέο ρεκόρ, ενώ οι αρχές του Χρηματιστηρίου κινούνται προς αυστηρότερα μέτρα για τα χρηματιστηριακά γραφεία που καθυστερούν συναλλαγές.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Μ. Πενταλιώτης: Ανέτοιμοι για μεγάλο σεισμό" παραθέτει δηλώσεις του Διοικητή της Πολιτικής Αμυνας Μόδεστου Πενταλιώτη, ότι η Πολιτική Αμυνα βρίσκεται σε επιφυλακή για την περίπτωση ενός καταστρεπτικού σεισμού στην Κύπρο, ο οποίος δεν αποκλείεται λόγω του ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, καθώς και την εκτίμησή του ότι "η Κύπρος δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμη να αντμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση". Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτηρς Χριστόφιας βγήκε χθες από το νοσοκομείο στο Λονδίνο δηλώνοντας πως νιώθει ανανεωμένος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ηχησε συναγερμός ύστερα από νέους σεισμούς", αναφέρεται και αυτή στο σεισμό στην Τουρκία και γράφει ότι οι αρχές τη χώρας διέταξαν χθες πάνω από δυο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν οι σεισμολόγοι προειδοποίησαν για ενδεχόμενο νέου σεισμού. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ένας Νορβηγός από τους πέντε υπόπτους για ομαδικό βιασμό 16χρονης Σουηδής στην Αγία Νάπα στις 12 Αυγούστου αφέθηκε ελεύθερος ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις ύποπτοι θα δικαστούν σήμερα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 20 August 1999 - 6:24:09 UTC