Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/08/1999 (ΚΥΠΕ) Η έκθεση του Αμερικανού διπλωμάτη Τζέιμς Γουίλκινσον για το Κυπριακό, το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων τις εργασίες του οποίου κήρυξε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τα σενάρια γύρω από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, οι πολιτικές προεκτάσεις του σεισμού στην Τουρκία και οι εξελίξεις στο κυπριακό Χρηματιστήριο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "'Κάτι' έφερε μαζί του ο Ντόναλντ Μπάντλερ" γράφει ότι με συγκεκριμένες ιδέες για επανέναρξη του διαλόγου και επίλυση του Κυπριακού έφθασε στην Κύπρο ο νέος Αμερικανός Πρέσβης Ντόναλντ Μπάντλερ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 11ου Παγκυπρίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων δήλωσε ότι "είναι πλέον σαφές ότι ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί και θέλει να δει λύση στο κυπριακό πρόβλημα το συντομότερο δυνατό".

"Το Θάρρος" κάτω από τον κύριο τίτλο "Καμία υποχώρηση στο Κυπριακό" γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει στην ελληνική ότι καμία υποχώρηση δεν πρόκειται να κάμει. Αντίθετα, στα προβλήματα του Αιγαίου διαμηνύει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο διευθετήσεων που να ικανοποιούν πλήρως την Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι κατά την άφιξή του από την Ελλάδα όπου είχε πάει για διακοπές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης ανέφερε ότι εντός των ημερών θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Ηλεκτροσόκ για την Κύπρο" γράφει ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Γουίλκινσον προβάλλει τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα θα έσφαλλε εάν προωθούσε λύση στην Κύπρο με βάση τον εθνικό διαχωρισμό που έχει επιβληθεί με τη δύναμη των όπλων από το 1963 μέχρι το 1974. Αλλού γράφει ότι βδομάδα έντονων ζυμώσεων αλλά και αποφάσεων όσον αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αρχίζει από σήμερα.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πολλοί μνηστήρες" γράφει ότι οι ζυμώσεις για τον ανασχηματισμό συνεχίζονται και όλα δείχνουν ότι το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θα ανακοινωθεί η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Συντεχνία Υπαλλήλων Κυπριακών Αερογραμμών (ΣΥΝΥΚΑ) διαφωνεί με εκτίμηση της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) ότι υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό στις Κυπριακές Αερογραμμές.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οι σεισμοί ανατρέπουν και τις πρωτοβουλίες" γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους σεισμούς στην Τουρκία θα επενεργήσει ανασχετικά στην προαγωγή των πρωτοβουλιών επίλυσης του Κυπριακού και προσθέτει ότι η Αγκυρα έχει έτσι εξασφαλίσει ευλογοφανές πρόσχημα για υπεκφυγή. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης επιβεβαίωσε χθες την πληροφορία για απόφαση των Κυπριακών Αερογραμμών να προχωρήσουν σε ανανέωση του στόλου της εταιρείας.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Μαζεύουν μόνο νεκρούς" γράφει ότι, ενώ μειώνονται δραματικά οι ελπίδες των συνεργείων διάσωσης στην Τουρκία για ανεύρεση επιζώντων, οι προσπάθειες των αρχών εστιάζονται στην στέγαση των 200 χιλιάδων άστεγων. Αλλού σημειώνει ότι ο Ευστάθιος Ευσταθίου φαίνεται να είναι "ιδιαίτερα εκνευρισμένος και ενοχλημένος" με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, εξαιτίας δηλώσεων του Βάσου Λυσσαρίδη σχετικά με φημολογούμενη υπουργοποίηση του πρώτου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 23 August 1999 - 6:24:08 UTC