Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1999 (ΚΥΠΕ) Η άγρια δολοφονία του Ελληνοκύπριου εγκλωβισμένου Στέλιου Χάρπα από Τούρκους έποικους είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο. Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι οι επικείμενες διεργασίες για το Κυπριακό και κυρίως η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις ΗΠΑ, τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εντονη κινητικότητα για επανέναρξη διαλόγου" γράφει ότι οι αμέσως επόμενες εβδομάδες κρίνονται καθοριστικές για το Κυπριακό και προσθέτει ότι παρ'όλο που ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει αποστείλει ακόμη προσκλήσεις, οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί προετοιμάζουν το έδαφος για επανάληψή του. Αλλού γράφει ότι η ώρα της κρίσιμης απόφασης για το μέλλον του "Λόγου" έχει φτάσει, καθώς λήγει σήμερα και η τελευταία προθεσμία που δόθηκε στη Λίλα Κουρκουλάκου η οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο.

"Η Μάχη" προβάλλει πρωτοσέλιδα τη δολοφονία του Ε/Κ Στέλιου Χάρπα στα κατεχόμενα κάτω από τον τίτλο "Εκαψαν εγκλωβισμένο μέσα στο αυτοκίνητό του" και σημειώνει ότι η δολοφονία πιθανόν να διεπράχθη το βράδυ της Δευτέρας. Σε άλλη είδηση χαρακτηρίζει "δυσοίωνες" τις προοπτικές για την έκβαση της σημερινής συνάντησης του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και σημειώνει ότι στη συνάντηση "δεν πάει" ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Ο "Πολίτης" αναφέρεται επίσης στη δολοφονία του Στέλιου Χάρπα με τίτλο "Τον είχαν στο στόχαστρο" και γράφει ότι, όπως καταγγέλει η σύζυγός του, πριν από οκτώ μήνες τον επισκέφθηκαν τρεις Τούρκοι και του είχαν ζητήσει λεφτά απειλώντας τον. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη εξιχνίασης κυκλώματος εισαγωγής παράνομων αδασμολόγητων ειδών και τσιγάρων ενώ έχει ήδη συλληφθεί ένας αλλοδαπός.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "'Πόλεμος' στο ΧΑΚ" γράφει ότι η Ενωση Μελών Χρηματιστηρίου σκληραίνει τη στάση της και απειλεί με δυναμικά μέτρα αντίδρασης, μη αποκλειομένης και της απεργίας, αν μέσα σε ένα 24ωρο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ δεν αποδεχθεί το "πακέτο" νέων μέτρων που εισηγήθηκε στους χρηματιστές ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι δυο Κύπριες που είναι μολυσμένες με τον ιό του AIDS γέννησαν υγιή παιδιά, χρησιμοποιώντας προληπτική φαρμακευτική αγωγή.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ο Ντενκτάς επισπεύδει μετάβαση στη Ν. Υόρκη" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης σπεύδει στις ΗΠΑ για επαφές, για να επιχειρήσει να προκαταλάβει τις εξελίξεις πριν από τις προσκλήσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον πραγματοποιεί περιοδεία στους "πέντε" του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού αναφέρεται στη μείωση των ναύλων στους προορισμούς για την Ελλάδα και γράφει ότι η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα πανηγυρική, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Αγρια δολοφονία εγκλωβισμένου" αναφέρεται στη δολοφονία του 68χρονου εγκλωβισμένου Στέλιου Χάρπα στο Ριζοκάρπασο και προσθέτει ότι οι άγνωστοι δράστες τον έκαψαν ζωντανό, βάζοντας φωτιά στο αυτοκίνητό του. Αλλού γράφει ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθει το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, και ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη στις 8 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα θα υποστηρίξει συμφωνία για βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία", γράφει ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν εγκαταλείπει το δικαίωμά της για βέτο στη χρηματοδότησή της. Αλλού γράφει ότι ύστερα από τη "ρατσιστική", όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση εναντίον τεσσάρων μαύρων Βρετανών, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης διέταξε χθες επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας στην Αγία Νάπα.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ/ΓΠ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 2 September 1999 - 6:24:08 UTC