Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/09/1999 (ΚΥΠΕ) Η αποστολή προσκλήσεων από το ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και οι χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με το θέμα της αγοράς μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση από κρατικούς λειτουργούς είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Αλλα θέματα αφορούν τα χθεσινά δυστυχήματα και την κράτηση τριών εθνοφρουρών για υποθέσεις ναρκωτικών.

Η "Αλήθεια" γράφει κάτω από τον τίτλο "Διστάζει ο Κόφι Ανάν να αποστείλει τις προσκλήσεις" ότι έχει σημειωθεί εμπλοκή στο θέμα και πως ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά διαβεβαιώσεις από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ότι όχι μόνο θα γίνουν αποδεκτές οι προσκλήσεις, αλλά και ο διάλογος θα είναι εποικοδομητικός. Αναφέρεται επίσης στα νέα δυστυχήματα χθες στα οποία έχασαν τη ζωή τους εννιάχρονος μαθητής και 17χρονος εθνοφρουρός.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Οι θεσμοί έχουν τρωθεί" προβάλλει δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες για παράνομες ενέργειες εκ μέρους κρατικών αξιωματούχων στο θέμα των μετοχών της "Louis Cruise Lines", επισημαίνοντας όμως πως έχουν τρωθεί οι θεσμοί. Αλλού αναφέρεται στην οκταήμερη κράτηση τριών εθνοφρουρών για υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομης κατοχής, προμήθειας και εμπορίας ναρκωτικών.

Ο "Πολίτης" προβάλλει επίσης τις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγέλεα κάτω από τον τίτλο "Ερευνα και σε άλλες εταιρείες" και γράφει ότι ο Αλέκος Μαρκίδης ζήτησε στοιχεία από τρία υπουργεία για τις δοσοληψίες τους με όλες τις εταιρείες του συγκροτήματος Lοuis, αλλά και πληροφορίες από το Χρηματιστήριο για άλλες εταιρείες που διέθεσαν μετοχές τους με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να στείλει προσκλήσεις στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς τέλος Σεπτεμβρίου.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Φονικός σεισμός" γράφει ότι "ο ισχυρότερος σεισμός τα τελευταία δέκα χρόνια σημειώθηκε χθες βράδυ στην Ταϊβάν", το μέγεθος του οποίου μετρήθηκε στους 7,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλά άτομα, να καταρρεύσουν κτίρια, ενώ η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι και διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες. Αλλού γράφει ότι βαλβίδες - μοσχεύματα για επεμβάσεις καρδιάς εντοπίστηκαν στις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες με ληγμένη ημερομηνία αποστείρωσης.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αγγίζουν την ουσία οι ζυμώσεις στις ΗΠΑ" γράφει ότι "έντονο παρασκήνιο με διεργασίες σε όλα τα επίπεδα που "αγγίζουν" την ουσία του Κυπριακού βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη", προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειές τους με στόχο την άρση κάθε εμποδίου για τη διεξαγωγή συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών εισηγείται την αποϋλοποίηση των τίτλων και την εισαγωγή χωριστικών εγγράφων για αγορές και πωλήσεις μετοχών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κανένα αντάλλαγμα στον Ντενκτάς" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως "σαφή και κατηγορηματικά μηνύματα πρέπει να δοθούν στο ΓΓ του ΟΗΕ, στους Βρετανούς και τους Αμερικανούς" που θα κάνουν ξεκάθαρο ότι η διαδικασία των συνομιλιών, η βάση για αναζήτηση και εξεύρεση λύσης έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας απεφάνθη χθες ότι δεν παραβιάστηκε από κρατικούς λειτουργούς ο Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμος, κατά την απόκτηση μετοχών με την μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι τα αποτελέσματα προκαταρκτικής έρευνας που διεξήγαγε ο Γενικός Εισαγγελέας στο θέμα της απόκτησης μετοχών της εταιρείας "Louis Cruise Lines" από δημοσίους υπαλλήλους, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν παραβιαστεί νόμοι αλλά χρειάζεται να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό θα βρίσκεται στο επίκεντρο σειράς επαφών υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα καθώς συνέρχεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 21 September 1999 - 6:24:09 UTC