Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1999 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινοβραδινή χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για το Κυπριακό συνάντηση του Προέδρου Κλίντον με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας στο οποίο διερωτάται εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι άρρωστος, η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Χρηματιστών και Χρηματιστηρίου και η αναβολή της απόφασης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Γιοκ Mr Clinton" γράφει ότι "πλήρως αδιάλλακτος παρέμεινε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ στη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον" προσθέτοντας ότι στην έκκληση Κλίντον για επανάληψη των συνομιλών για το Κυπριακό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο Ετζεβίτ απάντησε ότι "δεν είναι έτοιμος για τέτοια εξέλιξη". Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής θα ζητήσει από την ολομέλεια του Σώματος να εγκρίνει ποινική δίωξη του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους με αφορμή την υπόθεση του δελφιναρίου Αγίας Νάπας.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σοβαρά άρρωστος ο Ετζεβίτ" γράφει ότι η "εφημερίδα "Σταρ" της Αγκυρας υπό τον ολοσέλιδο τίτλο "Μήπως είναι άρρωστος" αναφέρει πως "ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ είναι διανοητικά άρρωστος, ότι σε πλείστες περιπτώσεις παρουσιάζει διαλείψεις μέχρι σημείου να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον και να διαπράττει γκάφες ολκής". Αλλού γράφει ότι η πολύωρη συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ δεν στάθηκε αρκετή για να καμφθεί η αδιαλλαξία του Τούρκου Πρωθυπουργού, ώστε να δεχθεί έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Συνομίλησε σαν Τούρκος" γράφει ότι "απάτη αποδείχθηκαν οι υποσχέσεις του Προέδρου Κλίντον για πιέσεις προς την Τουρκία, στη συνάντησή του με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, ώστε ο Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" ισχυρίζεται πως ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Οζντεμίρ Οζγκιούρ διετέλεσε "πράκτορας" της ΚGB κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ακαμπτος ο Ετζεβίτ" γράφει ότι "ο Τούρκος Πρωθυπουργός γύρισε την πλάτη στον Αμερικανό Πρόεδρο και σ'έναν απευθείας διάλογο άνευ όρων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού", προσθέτοντας πως το Κυπριακό "παραμένει παγιδευμένο στην τουρκική αδιαλλαξία". Αλλού γράφει ότι χρηματιστές κατήγγειλαν στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Ντίνο Παπαδόπουλο για "ευνοιοκρατική μεταχείριση" σε εταιρεία.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα αναφέρεται στις δυσκολίες που προέκυψαν στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπό τον τίτλο "Αγγλική Τορπίλη κατά της Κύπρου". Γράφει ότι ύστερα από απανωτές ψηφοφορίες στις οποίες ο Βρετανός πρέσβης παρέμβαλλε εμπόδια μετά από οδηγίες του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, η υπόθεση αναβλήθηκε προς ικανοποίηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ που με επιστολή του αρνείτο να συμμορφωθεί. Αλλού γράφει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι "Καρκίνωμα" προσθέτοντας πως εξευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ευχολόγιο Κλίντον" αναφέρεται στη συνάντηση Κλίντον-Ετζεβίτ και στις δηλώσεις που έγιναν μετά από αυτή. Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε υποστήριξη προς τη δήλωση των G8 και εξέφρασε την επιθυμία και την ελπίδα της χώρας του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές υποστηρίζει ότι ο Ετζεβίτ είπε το "ναι" στον Κλίντον για επανέναρξη των συνομιλιών "χωρίς να δώσει κάποιες ενδείξεις για την πορεία του διαλόγου." Αλλού γράφει ότι υπάρχει "Κίνδυνος διολίσθησης της Κύπρου στην επόμενη διεύρυνση" της ΕΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει κύριο θέμα τη συνάντηση Κλίντον-Ετζεβίτ στο Λευκό Οίκο και κάτω από τον τίτλο "Ο Κλίντον διαβλέπει ελπίδες στις συνομιλίες για την Κύπρο", γράφει για τα θέματα που συζητήθηκαν και που αφορούσαν τις διμερείς σχέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το Κυπριακό. Σε άλλη είδηση γράφει για το βιασμό της συζύγου Βρετανού πρώην διπλωμάτη στα κατεχόμενα από Τούρκους έποικους.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σε κατά μέτωπο επίθεση ΧΑΚ και Χρηματιστές" γράφει ότι "πρόστιμα ύψους 2 εκατομμυρίων λιρών θα επιβάλει στους χρηματιστές το Συμβούλιο του ΧΑΚ για καθυστέρηση στην διεκπαιρέωση των εγγράφων και στην έκδοση των τίτλων προς τους επενδυτές". Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι η ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ενωση, δυνατό να μεταταθεί. (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΙΤΣ/ΝΜΑ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 29 September 1999 - 6:24:10 UTC