Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/10/1999 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, η ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη των πολιτικών αρχηγών για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, η στρατιωτική άσκηση Νικηφόρος που εισήλθε χθες στην επιχειρησιακή της φάση και η υπόθεση με τις πλαστές άδειες παραμονής ξένων καλλιτέχνιδων στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Αλυσοδεμένο το ΧΑΚ" γράφει ότι "δεμένο χειροπόδαρα έμοιαζε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με όλους τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις συναλλαγές". Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο, Τζόναθαν Αλεν δήλωσε στην εφημερίδα ότι "είμαστε μεγάλοι, δεν παίζουμε παιχνίδια όπως τα μικρά παιδιά", απαντώντας στην καταγγελία του Μάριου Ματσάκη ότι ο Υπατος Αρμοστής δεν παρέστη στη δεξίωση για την κυπριακή ανεξαρτησία, θέλοντας να δώσει στην κυπριακή κυβέρνηση κάποιο πολιτικό μήνυμα.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ολα κύλησαν ομαλά" γράφει ότι "το Χρηματιστήριο επαναλειτούργησε χθες μετά από ένα μήνα αδράνειας, αρκετοί ήταν οι επενδυτές που προσήλθαν στο ΧΑΚ ενώ αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν σε επιφυλακή στην είσοδο του κτιρίου για αποφυγή επεισοδίων μεταξύ επενδυτών και χρηματιστών". Αλλού γράφει ότι Αμερικανοί ορθοπεδικοί θα έλθουν στην Κύπρο στις αρχές Απριλίου του 2000 για να εξετάσουν ανάπηρα παιδιά, ύστερα από πρόσκληση του Ιδρύματος Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαϊδη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ο δίδυμος καίει τον Αναστασιάδη" γράφει ότι "φωτιές άναψε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο δίδυμος αδελφός του, που φέρεται να είναι αναμεμιγμένος στο κύκλωμα που εξέδιδε πλαστές άδειες παραμονής σε αλλοδαπές καλλιτέχνιδες", προσθέτοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας να "βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο" για όσους τυχόν έχουν ευθύνες, μη εξαιρουμένου και του αδελφού του. Αλλού γράφει ότι έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σκέπασαν χθες την Κύπρο συμμετέχοντας σε διάφορες φάσεις της άσκησης "Νικηφόρος".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Καίει η πορνεία" γράφει ότι "διαστάσεις που δεν μπορούν να προσμετρηθούν αυτή τη στιγμή, προσλαμβάνει το σκάνδαλο της πορνείας με τις πλαστές σφραγίδες με τις οποίες εξασφάλιζαν παράταση της άδειας παραμονής τους ξένες καλλιτέχνιδες" προσθέτοντας ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας διόρισε Ερευνητική Επιτροπή για διεξαγωγή επείγουσας έρευνας. Αλλού γράφει ότι αναβλήθηκε για άλλη μια εβδομάδα η εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει χθες σε τέσσερα σχολεία.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση των Βρετανών στην Κύπρο και προσθέτει ότι η Λευκωσία αναμένει τη στάση του Λονδίνου στην αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ύστερα από τη χθεσινή ενημέρωσή τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών εκφράζει ανησυχία για τις επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Δ. Χριστόφιας: Κίνδυνος ευρωδιχοτόμησης" παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τις οποίες προτεραιότητα έχει το Κυπριακό και η επίλυσή του, ενώ η πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μέσο το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά, ευέλικτα και αποφασιστικά για πρόοδο και επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τρία τουλάχιστον κόμματα, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ (αν το κόμμα υιοθετήσει τελικά τις θέσεις του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Τάσσου Παπαδόπουλου) και η ΕΔΕΚ συγκλίνουν στην άποψη για φορολόγηση των κερδών από το Χρηματιστήριο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Η Αστυνομία φρουρεί το Χρηματιστήριο κατά την επαναλειτουργία του" αναφέρεται στο χθεσινό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου και επισημαίνει το γεγονός ότι αστυνομικοί είχαν αναλάβει την προστασία χρηματιστών, αλλά και το γεγονός ότι μερίδα επενδυτών είχε αποκλειστεί από τις συναλλαγές λόγω του ότι δεν κατείχαν τους τίτλους τους. Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει έδαφος για αισιοδοξία στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 5 October 1999 - 8:24:10 UTC