Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1999 (ΚΥΠΕ) Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των Αμερικανών για συνομιλίες στο Κυπριακό, η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο θόρυβος γύρω από την επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο, οι δηλώσεις της μητέρας του αγνοούμενου Ζήνωνα Ζήνωνος και η συνέχεια των ερευνών σχετικά με την υπόθεση με τις "ρόζ βίζες" είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Θεσμικά μέτρα" γράφει ότι η αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να θέσει το "μαχαίρι στο κόκκαλο" στο θέμα της διαφθοράς έχει αρχίσει να μετουσιώνεται σε πράξη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο ίδιος θα θέσει ενώπιον των κομμάτων θεσμικά μέτρα για καταπολέμηση της διαφθοράς. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες τη μετάθεση του πρέσβη Χαράλαμπου Καψού από το Κάϊρο στη Λευκωσία για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Συγκλονισμός μιας μάνας" αναφέρεται στη μητέτρα του Ζήνωνα Ζήνωνος, η οποία συγκλονισμένη αντίκρυυσε χθες για πρώτη φορά από το 1974 το λείψανο του 16χρονου τότε γιού της και δήλωσε περήφανη για τη θυσία του για την πατρίδα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε την αναστολή της ποινικής δίωξης κατά του Σωτήρη Αθηνή και της αδερφής του Ζωής Αλεξάνδρου για την υπόθεση του φόνου του Χαμπή Αεροπόρου.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Βράζει η Αθήνα" γράφει ότι εννιά μέρες πριν την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει τρόπους για εξασφάλιση τάξης και ηρεμίας, αφού ολοένα αυξάνονται οι φωνές αντίδρασης για την εκεί άφιξη του Μπιλ Κλίντον. Σε άλλο σημείο παραθέτει δημοσίευμα στην "Ουάσινγκτον Ποστ", το οποίο αφήνει υπαινιγμούς ότι ο αρχηγός της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" είναι πρώην φίλος του τέως Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Νέα δοκιμασία" γράφει ότι οι πληροφορίες ότι ο Ζήνωνας Ζήνωνος δεν περιλαμβανόταν στους αγνοούμενους που υπολογιζόταν ότι είχαν ταφεί στα δυο κοιμητήρια όπου έγιναν οι εκταφές προκαλεί αγωνία και προβληματισμό για την έκβαση της διαδικασίας αναγνώρισης λειψάνων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα στις 20 Νοεμβρίου κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Διάλογος με τεχνητή αναπνοή" γράφει ότι οι Αμερικανοί αναπτύσσουν έντονη κινητικότητα με στόχο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έναρξη συνομιλιών στα τέλη Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως μόνο με "τεχνητή αναπνοή" μπορεί να διατηρηθεί η διαδικασία αυτή. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο "Φάκελος της Κύπρου" επανέρχεται στο προσκήνιο με την έναρξη των εργασιών επιτροπής που συγκροτήθηκε στη Βουλή και της οποίας προεδρεύει ο βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου.

Η "Χαραυγή" έχει ως κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο "Αναλάβετε τις ευθύνες σας", δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρίστου σχετικά με τα "πρωτόγνωρα φαινόμενα διαφθοράς" και "τις προσπάθειες απαλλαγής των κυβερνώντων από τις ευθύνες τους". Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, πρέπει "να μην μέμφεται άλλους, αλλά να δει τις δικές της ευθύνες, οι οποίες είναι σοβαρές και δεν μπορούν να διαγραφούν". Σε άλλη είδηση γράφει ότι το "ΑΚΕΛ τάσσεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις".

Η αγγλόγωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο αδερφός του Νίκου Αναστασιάδη θα δικαστεί" γράφει ότι ο Πάμπος Αναστασιάδης θα δικαστεί στις 22 Νοεμβρίου από το Κακουργιοδικείο στη Λεμεσό για την υπόθεση με τις ροζ βίζες και προσθέτει ότι μέχρι τη δίκη θα τελεί υπό κράτηση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το ΑΚΕΛ αρνείται την ευθύνη που του καταλογίζεται για το θάνατο δέκα μοτοσικλετιστών, οι οποίοι σκοτώθηκαν ενώ οδηγούσαν χωρίς κράνος κατά την τετράμηνη καθυστέρηση που είχε ζητήσει το κόμμα για επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης του κράνους.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΜΑ/ΜΜ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 4 November 1999 - 8:24:08 UTC