Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό υπό το φως των αδιάλλακτων δηλώσεων Τούρκων επισήμων και της έναρξης αύριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, οι επισκέψεις του Αμερικανού Προέδρου σε Τουρκία και Ελλάδα και η χθεσινή πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Διεθνής Κινητοποίηση για στήριξη του Ανάν" αναφέρει ότι εκτός από τις ΗΠΑ μέσω του Προέδρου Κλίντον και άλλες χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών για την Κύπρο που αρχίζουν στις 3 Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι αποφασίστηκε η "επιτάχυνση των ρυθμών εναρμόνισης" με το κοινοτικό κεκτημένο σε σύσκεψη αντιπροσωπειών του Υπουργείου Οικονομικών και της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου.

"Η Μάχη" γράφει ότι "Πακέτο με τρεις προτάσεις" επεξεργάστηκαν Αμερικανοί και Βρετανοί για τις συνομιλίες της 3ης Δεκεμβρίου. Η εφημερίδα αποδίδει την πληροφορία "σε έγκυρους πολιτικούς κύκλους" και αναφέρει ότι το "πακέτο" αφορά τις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι οι αρχές του Χρηματιστηρίου αντιμετωπίζουν τώρα και πρόβλημα προσωπικού καθώς "ο ένας μετά τον άλλο αποχωρούν οι λειτουργοί του ΧΑΚ", λόγω κυρίως των πολλών υπερωριών που αναγκάζονται να δουλεύουν.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Συναγερμός σε 3 μέτωπα" γράφει ότι "το σκηνικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισε να ξεκαθαρίζει αφού έχει ετοιμαστεί σχέδιο απόφασης που αφορά την απρόσκοπτη πορεία της Κύπρου, ενώ στοιχεία για τον "οδικό χάρτη" της Τουρκίας στο Κυπριακό, θα ενταχθούν σε τρία διαφορετικά κείμενα. Αλλού αναφέρει ότι διαπράχθηκε "έγκλημα στην Πάφο" στην περίπτωση του Πόντιου Γιώργου Πολιτίδη, αφού "τον άρπαξαν από τα πόδια και τον απέλασαν". Η εφημερίδα γράφει ότι προκάλεσαν οργή στο κοινό οι αποκαλύψεις της Επιτρόπου Διοικήσεως.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Διπλωματικό παζάρι" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είναι "ο σκιώδης διπλωμάτης που έσπρωξε αρχικά τον Κόφι Ανάν και εν συνεχεία τους Κληρίδη και Ντενκτάς στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών" και προσθέτει πως μέχρι την έναρξη των συνομιλιών θα διεξαχθεί ένα "σκληρό διπλωματικό παζάρι". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας διαπίστωσε χθες την ύπαρξη πρόσφορου εδάφους για την παροχή βοήθειας για άρση των απεργιακών μέτρων στα υπεραστικά ταξί.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Επί κενού οι συνομιλίες" γράφει ότι η Αγκυρα σπεύδει να προκαταλάβει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, προβάλλοντας σταθερά και επίμονα τις θέσεις της για λύση στη βάση δυο κρατών και προσθέτει πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει μηχανισμούς προώθησης της εξαγγελθείσας διαδικασίας. Αλλού γράφει ότι χθες στο Χρηματιστήριο ενέσκηψε κύμα ρευστοποιήσεων με τον αριθμό πράξεων να φθάνει τις 8.522, ενώ, όπως προσθέτει, σύμφωνα με αναλυτές η χθεσινή πτώση ήταν φυσιολογική αφού τα επίπεδα πλείστων μετοχών θεωρούνται υπερβολικά ψηλά.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "ΟΑΣΕ: Στο παρασκήνιο οι εξελίξεις" σημειώνει πως στο διπλωματικό παρασκήνιο και στις διμερείς επαφές μεταξύ αρχηγών κρατών εστιάζεται το ενδιαφέρον όλων όσοι συμμετέχουν και παρακολουθούν τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που αρχίζει αύριο Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη. Σε άλλο σημείο παραθέτει την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου, με την οποία το κόμμα αποτίει φόρο τιμής στους ηρωϊκούς νεκρούς και δίνει την υπόσχεση ότι "θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης, το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέα Παναγιώτου, με αφορμή την απέλαση Ρωσοπόντιου, αλλοδαποί που εμπλέκονται σε εγκλήματα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απέλασης, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εναντίον τους ικανοποιητικά στοιχεία για προσαγωγή τους στο δικαστήριο. Σε άλλο σημείο προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα ότι η αποδοχή της τουρκικής πλευράς για συμμετοχή σε συνομιλίες δεν θα είναι αρκετή για άρση του ελληνικού βέτο για αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Εταιρεία - γίγαντας στο λογισμικό οδεύει προς το ΧΑΚ" γράφει ότι οκτώ εταιρείες λογισμικού και τεχνολογίας έχουν συγχωνευθεί δημιουργώντας την GlobalSoft, η οποία οδεύει προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Αλλού γράφει ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού υπέβαλε επίσημη πρόταση προς το κράτος για ανάληψη της ανέγερσης και διαχείρισης της αίθουσας επιβατών του νέου λιμανιού Λεμεσού.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 17 November 1999 - 7:24:13 UTC