Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1999 (ΚΥΠΕ) Τα αποτελέσματα των χθεσινών συνομιλιών μεταξύ της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης και οι εξελίξεις όπως προδιαγράφονται στο Κυπριακό ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι ως επίσης και οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη μετά την επιστροφή του από την Αθήνα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Ακόμη ο Τύπος ασχολείται με την κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριακού και με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "'Οδικός χάρτης' και με Κυπριακό" αναφέρει πως η στάση που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων και ιδιαίτερα για την αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια προς ένταξη χώρα θα διαμορφωθεί στις παραμονές της συνόδου, υπό το φως των μέχρι τότε εξελίξεων τόσο στο Κυπριακό όσο και σε μια δέσμη άλλων θεμάτων. Αλλού αναφέρεται πως κλειστές τις πόρτες του ΔΗΚΟ βρήκε αυτή τη φορά η έστω και για λόγους τακτικής πρόθεση της ΕΔΕΚ να επιδιώξει ξανά διάλογο με στόχο συμμετοχή του στο νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν αναμένεται πρόοδος" πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει πρόοδος επί της ουσίας του Κυπριακού στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μέχρι τη διάσκεψη του Ελσίνκι και αποκάλυψε ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συνομιλιών μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αλλού αναφέρει ότι δεν εφαρμόζεται το σύστημα της μερικής αποϋλοποίησης στο Χρηματιστήριο στις 29 Νοεμβρίου αφού το χρονικό διάστημα που δόθηκε στις δημόσιες εταιρείες για να προσαρμόσουν στο σύστημα το μητρώο τους δεν ήταν αρκετό.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Τα 3 σενάρια για Κύπρο στο Ελσίνκι" αναφέρει πως με όλα τα χαρτιά κλειστά φαίνεται ότι θα μεταβούν τελικά όλες οι χώρες στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι και εκεί θα κριθούν όλα, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου. Αλλού αναφέρεται πως καλυπτόμενοι από το μανδύα πολιτιστικού ομίλου Κύπριοι δημιούργησαν οργάνωση με αιρετικές φιλοσοφίες και δραστηριοποιούνται ταυτιζόμενοι με την καταστροφική αγγλική λατρεία ΕΜΙΝ.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ορόσημο το Ελσίνκι" γράφει ότι "διπλωματικές μάχες μέχρι τη Σύνοδο του Ελσίνκι θα δώσουν Αθήνα και Λευκωσία για το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και το Αιγαίο" προσθέτοντας ότι πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση δήλωσαν στην εφημερίδα ότι "ενδέχεται να γίνει παζάρι μέχρι τη δωδεκάτη". Αλλού γράφει ότι οι καρδιοπάθειες σκοτώνουν κάθε χρόνο τρεις χιλιάδες Κυπρίους, αριθμός που αντιστοιχεί με 58% των θανάτων ετησίως, προσθέτοντας ότι χθες άρχισε η Εβδομάδα Καρδιάς.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Η Αθήνα σκληρύνει στάση" γράφει ότι "σκληρή στάση υιοθετεί η Αθήνα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι και μέχρι τότε αναμένεται να διεξαχθεί έντονο 'παζάρι' στο παρασκήνιο". Η τακτική αυτή διαμορφώθηκε χθες κατά τη διάρκεια των συνομιλίων Σημίτη - Κληρίδη, προσθέτει. Αλλού γράφει ότι η νομοθεσία για απελευθέρωση των επιτοκίων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα, προσθέτοντας πως αυτή ήταν η κατ'αρχήν τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ελλάδα και Κύπρος δεν πήραν τίποτα" γράφει ότι "με ορόσημο τη σύνοδο της ΕΕ στο Ελσίνκι συνεχίζονται τα παζαρέματα και οι ζυμώσεις για το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τα ελλαδοτουρκικά και τα ευρωτουρκικά". Αλλού γράφει ότι ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος εισήχθη το βράδυ της Κυριακής στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με οξεία λοιμώδη έξαρση ασθματικής βρογχίτιδας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη κατά την επιστροφή του από την Αθήνα ότι τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό που θα αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι οι Χριστιανικές εκκλησίες στους Αγίους Τόπους έχουν κλείσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια που υπάρχουν να δημιουργηθεί τέμενος κοντά στο Χριστιανικό ναό στη Ναζαρέτ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 23 November 1999 - 7:24:34 UTC