Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη χθες για τη Νέα Υόρκη και οι δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, οι δηλώσεις του αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για απευθείας συνομιλίες τον Ιανουάριο, η πρόθεση της κυβέρνησης για μετατροπή των ταχυδρομείων σε μετοχική εταιρεία, το αναμενόμενο νέο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την ερχόμενη εβδομάδα, η σημερινή παγκύπρια πανεργατική συνδιάσκεψη για την ΑΤΑ, πληροφορίες για συσχέτιση του καρκίνου με την ύπαρξη πυλώνων ηλεκτρικού ρεύματος υπηλής τάσεως και οι νέες συλλήψεις για τα επεισόδια στο Παραλίμνι είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καρκινογόνοι οι πυλώνες ρεύματος" αναφέρεται σε "συγκλονιστικά στοιχεία από το βρετανικό Υπουργείο Υγείας" τα οποία αποκαλύπτει βρετανική εφημερίδα και σύμφωνα με τα οποία υπάρχει "άμεση συσχέτιση του καρκίνου και ιδιαίτερα της παιδικής λευχαιμίας με την ύπαρξη πυλώνων (ηλεκτρικού ρεύματος) υψηλής τάσης". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι τα Ταχυδρομεία μετατρέπονται σε μετοχική εταιρεία, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η "Μάχη" αναφέρεται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που αρχίζουν μεθαύριο στη Νέα Υόρκη και κάτω από τον τίτλο "Κληρίδης: Καμία επαφή", η εφημερίδα γράφει ότι, όπως δήλωσε ο κ. Κληρίδης χθες, "τα όσα θα συζητεί ο ένας ηγέτης με τον αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, δεν θα διαβιάζονται στον άλλο". Αλλού γράφει ότι καθήκοντα διευθυντή στις Κεντρικές Φυλακές ανέλαβε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Θεόδωρος Πετάσης.

Η "Σημερινή" έχει πρώτη είδηση τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και κάτω από τον τίτλο "Πλάτες στον Ντενκτάς" γράφει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν τον Ραούφ Ντενκτάς "προκειμένου να διαβρωθεί και να αλλάξει η βάση των συνομιλιών" θεωρώντας τις "πραγματικότητες" ως βάση των διαπραγματεύσεων. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και ότι στην Κύπρο από το 1986 έχουν διαγνωστεί 323 άτομα, εκ των οποίων 193 Κύπριοι, ενώ 130 είναι αλλοδαποί.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Ανάβει φωτιές από την εντατική" αναφέρεται στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και στις παρεμβάσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού από τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται και από όπου έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Κληρίδη την οποία και δημοσιοποίησε, προκαλώντας αντιδράσεις και δημόσιες δηλώσεις από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει για δημόσια "σχολεία - παγίδες" που "κινδυνεύουν να καταρρεύσουν".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ασφάλεια και εξουσίες πρώτα" γράφει ότι τα θέματα της ασφάλειας και οι αρμοδιότητες - εξουσίες των ομοσπόνδων περιοχών θα προταχθούν κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και παραθέτει δηλώσεις του αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με τις οποίες εξέφρασε αισιοδοξία ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας Κονναφής, συνελήφθησαν χθες για τα επεισόδια στο Παραλίμνι.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Αμετακίνητος ο Ντενκτάς" παραθέτει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη ότι το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να υπάρχει όπως θα συνεχίσουν να υπάρχουν και οι εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και σημειώνει ότι "το κλίμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ από τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη σημερινή παγκύπρια πανεργατική συνδιάσκεψη και γράφει ότι μαζικά και μαχητικά οι εργαζόμενοι θα διατρανώσουν σήμερα την αποφασιστικότητά τους για προάσπιση της ΑΤΑ και θα προβάλουν την απαίτησή τους για διατήρηση του θεσμού.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ανακοίνωσε χθες μείωση των τελών της κινητής τηλεφωνίας μέχρι και 52% που ισχύει από σήμερα και παραθέτει ως παράδειγμα τη μείωση της χρέωσης για συνδιαλέξεις με τη Νότιο Αφρική που θα είναι κατά 52%. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ως νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Χάρης Λοϊζίδης, ο οποίος δήλωσε ότι πρωταρχικός του στόχος θα είναι η εδραίωση ομαλών εργασιακών σχέσεων στην εταιρεία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Τα αμοιβαία κεφάλαια φθάνουν επιτέλους" γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο παρέλαβε το πρώτο κείμενο νομοσχεδίου για νομοθεσία περί αμοιβαίων κεφαλαίων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το LogosNet, η υπηρεσία διαδικτύου που ανήκει στην Εκκλησία και η πρόσφατα ιδρυθείσα εταιρεία Cypria.com ενώνονται με την N.K. Shacolas Holdings και ιδρύουν μια γιγαντιαία εταιρεία κάτω από το όνομα LogosNet Cypria.com

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 1 December 1999 - 8:24:12 UTC