Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη κυριαρχεί στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης η συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, οι αντιδράσεις για τη λειτουργία του χυτηρίου στο χωριό Εργάτες και η απελευθέρωση Ε/Κ ο οποίος είχε απηχθή από τις τουρκικές κατοχικές αρχές.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Προσγείωση επιχειρεί ο Ανάν" προβάλλει λακωνική δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι "ενόσω μιλούμε κάνουμε πρόοδο" και γράφει ότι φρόντισε πριν την έναρξη των συνομιλιών να προειδοποιήσει για "ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτό το γύρο". Σε άλλο σημείο γράφει ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των Υπουργών Αμυνας Κύπρου και Ρωσίας Σωκράτη Χασικου και Ιγκόρ Σεργκέγιεφ κράτησε πέραν των τριών ωρών, πράγμα που υπογραμμίζει, όπως εκτιμά η εφημερίδα, τη σημασία που αποδίδει η Μόσχα στις σχέσεις της με τη Λευκωσία.

"Η Μάχη" προβάλλοντας επίσης πρωτοσέλιδα τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη κάτω από τον τίτλο "Σε βαρύ κλίμα" αναφέρεται στις χωριστές συναντήσεις Ανάν με Κληρίδη και Ντενκτάς και προσθέτει ότι η αδιαλλαξία και προκλητική στάση του Τ/Κ ηγέτη δημιούργησαν πολύ βαρύ κλίμα. Αλλού αναφέρεται στις έρευνες για την υπεξαίρεση πέντε εκ. από τη ΣΠΕ Πολεμιδιών και γράφει ότι διερευνώνται υποθέσεις πολλών ατόμων, τα οποία, όπως σημειώνει, εκβίαζαν τους δύο ύποπτους υπαλλήλους.

Ο "Πολίτης" έχει κύριο τίτλο "Χωρίς φως η Νέα Υόρκη" και γράφει ότι από τη συνάντηση το μόνο που έμεινε μέχρι τώρα ήταν τα χαμόγελα στις φωτογραφίες, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος γύρος αρχίζει τη Δευτέρα, όπου και αναμένεται να μπουν στα δύσκολα της διαπραγμάτευσης, όπως σημειώνει. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Miss Universe που θα γίνουν στην Κύπρο και γράφει ότι ο ΚΟΑ δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στην εγκατάσταση κλιματισμού αξίας ενός εκ. λιρών που ζητούν οι διοργανωτές.

"Η Σημερινή" προβάλλει τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τον τίτλο "Σενάρια Βοσνίας" και γράφει ότι στα σενάρια των ΗΠΑ περιλαμβάνεται η εγκαθίδρυση στην Κύπρο Πολυεθνικής Δύναμης στο πρότυπο της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου με την παρουσία ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων, στην οποία θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες ώστε να μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων. Αλλού αναφέρεται σε μικρόβια - δολοφόνους στο Νοσοκομείο Λεμεσού λόγω έλλειψης επαρκούς καθαριότητας και συνθηκών υγιεινής.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Θα μπουν στο 'ψητό'" και γράφει ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες εισέρχονται από Δευτέρας σε ουσιαστικές συζητήσεις επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, ενώ σημειώνει ότι το Σαββατοκυρίακο θα αναλωθεί σε παρασκηνιακές επαφές των μεσολαβητών με τις δύο πλευρές, με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σε μια προσπάθεια καλυτέρευσης του κλίματος που δημιουργήθηκε μετά τη σύλληψη των δύο πρακτόρων της Μοσάντ στην Κύπρο, ο αρχηγός της μυστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ ήρθε στο νησί για τετραήμερη επίσκεψη και είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της ΚΥΠ.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις συνομιλίες κάτω από τον τίτλο "Μην αναμένεται θαυματουργή λύση" και γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε χθες την ελπίδα για έναρξη σοβαρών συνομιλιών με συζήτηση των βασικών πτυχών του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν αναμένει "θαυματουργή λύση". Σε άλλη είδηση γράφει ότι η τοπική επιτροπή του ΔΗΣΥ Εργατών προτίθεται να υποβάλει εντός των ημερών την παραίτησή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του χυτηρίου στο χωριό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών χθες στη Νέα Υόρκη με τίτλο "Ο Ανάν δεν αναμένει θαύματα" και γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε κατά την άφιξή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν αναμένει "μαγική λύση". Αλλού γράφει ότι οι τουρκικές κατοχικές αρχές απελευθέρωσαν χθες τον Ε/Κ Αργύρη Ρούσου από την Αγλαντζιά τον οποίο είχαν απαγάγει όταν κατά λάθος μπήκε στις ελεύθερες περιοχές.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 4 December 1999 - 7:24:10 UTC