Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ) Ο απόηχος των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι και οι αντιδράσεις γύρω από αυτά, η πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τα χθεσινά επεισόδια στη Λεμεσό κατά τον αγώνα Απόλλωνα - ΑΠΟΕΛ και τα αποτελέσματα της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης Αριστερών Κομμάτων που ολοκληρώθηκε χθες είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά" γράφει στο κύριο θέμα πως μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αναμενόμενο αντίκτυπο και στο Κυπριακό ανοίγει μετά από την απόφαση του Ελσίνκι να χρίσει με την ελληνική συγκατάβαση την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Αλλού γράφει πως σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στο Τσίρειο Στάδιο στη Λεμεσό λίγο πριν από τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Απόλλωνα - ΑΠΟΕΛ με αποτέλεσμα τη σύλληψη 16 ατόμων από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

"Το Θάρρος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Παρέμβαση Κλίντον" πως δυναμικά και έντονα δραστηριοποιείται η αμερικανική διπλωματία τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Αγκυρα και επιχειρείται η ανατροπή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε με αφορμή την απόφαση του Ελσίνκι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, ο οποίος υποστήριξε πως στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει ένα ενιαίο κράτος, τασσόμενος εναντίον διζωνικών ή ομοσπονδιακών λύσεων.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ερευνα Ελεγκτή κατά Ζιβανάρη" γράφει στο κύριο θέμα πως "καταγγελίες για σωρεία ατασθαλιών στην ΑΤΗΚ έγιναν πρόσφατα προς τη Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μια από τις οποίες αφορά την ανάληψη εργασίας από εταιρεία η οποία ανήκει στον Πρόεδρο της Αρχής Μιχαλάκη Ζιβανάρη και στην Ελένη Μαραγκού μέλος του ΔΣ της ΑΤΗΚ". Αλλού αναφέρεται πως ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αρνείται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, για το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Χοντρό παιχνίδι" αναφέρει ότι η απόφαση του Ελσίνκι "στέλνει Ελλάδα και Τουρκία να κολυμπήσουν στα βαθιά νερά του Αιγαίου", αφού κατά τους επόμενους μήνες και μετά το τέλος των συζητήσεων σε θέματα "χαμηλής πολιτικής" θα αρχίσουν να συζητούνται και τα θέματα "υψηλής πολιτικής". Αλλού γράφει ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του χυτηρίου στους Εργάτες, οι κάτοικοι του χωριού προέβησαν στην παράδοση των εκλογικών τους βιβλιαρίων.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Προς Ελληνοτουρκικό Διάλογο" αναφέρει ότι μετά το Ελσίνκι, Αγκυρα και Αθήνα ενεργοποιούν ήδη ουσιαστικές επαφές, ενώ οι Σημίτης και Παπανδρέου προγραμματίζουν επισκέψεις στην Τουρκία. Εξάλλου ο Ετζεβίτ, γράφει η εφημερίδα, δήλωσε ότι συζητά για Αιγαίο όχι όμως για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός, που κατήγγειλε στην αστυνομία ότι βρήκε στο πεζοδρόμιο ένα μωρό, τελικά παραδέχτηκε ότι είναι δικό της.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Το βιολί του ο Ετζεβίτ" γράφει ότι παραμένει αναλλοίωτη η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, αφού ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αποκλείεται κάθε αλλαγή στην Κύπρο και ότι η χώρα του δεν προέβη σε "υποχωρήσεις" στο Κυπριακό με αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή της πορεία. Αλλού αναφέρει ότι η 2η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Αριστερών Κομμάτων έστειλε "μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα", ότι "ο 21ος αιώνας ανήκει στην Αριστερά."

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 13 December 1999 - 7:24:13 UTC