Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, η ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου τον Ιανουάριο στη Γενεύη, η αρνητική εικόνα που παρουσιάζει στο κυπριακό κοινό η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, η συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ΧΑΚ, είναι τα κύρια θέματα του πρωινού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Στις 26 Ιανουαρίου ο β' γύρος" γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες στη Νέα Υόρκη ο πρώτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και σύμφωνα με πληροφορίες "ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 26 Ιανουαρίου στη Γενεύη όχι γιατί το ζήτησε ο Ραούφ Ντενκτάς, αλλά επειδή ο ΓΓ του ΟΗΕ θα βρίσκεται στην Ελβετία για εργασίες του διεθνούς οργανισμού". Αλλού γράφει ότι τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ και η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στην κοινή γνώμη για τον ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δίνει Βαρώσι ο Ντενκτάς" γράφει ότι πληροφορίες από τα ΗΕ "επιβεβαιώνουν τα όσα έγραψε η εφημερίδα τις τελευταίες μέρες ότι δηλαδή οι Τούρκοι ετοιμάζονται για χειρονομία επιστροφής εδαφών με επίκεντρο το Βαρώσι προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρότασή της για συνομοσπονδία" προσθέτοντας ότι στην πρόταση Ντενκτάς περιλαμβάνεται "η επιστροφή της Αμμοχώστου, της Λεύκας, της Λουρουτζίνας και των Κοκκίνων". Αλλού γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι πτωτικές τάσεις που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Στον β' γύρο με όρους Ντενκτάς" γράφει ότι με τη βοήθεια των Αμερικανών και των Βρετανών "και με την αστεία δικαιολογία της προστασίας του "καλού κλίματος" των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για την Κύπρο, έγινε χθες δεκτός ο εκβιαστικός όρος του Ντενκτάς για αφαίρεση της πιο σημαντικής και πιο ουσιαστικής παραγράφου 11 από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας". Αλλού γράφει ότι Ιρανή συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μεταφέροντας στο σώμα της δυόμιση κιλά ηρωίνης με σκοπό να τα μεταφέρει στο Τορόντο του Καναδά.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Θρίλερ στον ΟΗΕ" γράφει ότι "διπλωματικό θρίλερ εξελίχθηκε ψες στη Νέα Υόρκη με "θύμα" την κυριαρχία της Κύπρου και τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού" προσθέτοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται μεν παραπομπή σε προηγούμενα ψηφίσματα, όμως, αφαιρέθηκε από το προσχέδιο του νέου ψηφίσματος του Σ. Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η "παράγραφος 11 του 1251, όπου γίνεται ρητή καταγραφή της μίας και ενιαίας κυριαρχίας, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής πακέτο μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μάχη για κρίσιμο ψήφισμα" γράφει ότι "έντονο παρασκήνιο βρισκόταν σε εξέλιξη όλο το βράδυ στη Νέα Υόρκη για την οριστικοποίηση του κειμένου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ" προσθέτοντας ότι "ΗΠΑ και Βρετανία διαμορφώνουν νέα φόρμουλα επιχειρώντας να 'περάσουν' ψήφισμα τυπικού χαρακτήρα" για να ικανοποιηθεί ο Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα θα τεθεί το θέμα των ξυστών λαχείων που τυπώνουν από μόνα τους διάφορα έντυπα, κυρίως εφημερίδες.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ενταφιάσθηκε το Κυπριακό" γράφει ότι διαπίστωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι στη σύνοδο του Ελσίνκι το Κυπριακό οδηγήθηκε στον "ενταφιασμό αφού πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων οι αποφάσεις για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού". Αναφέρει επίσης ότι ο προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Νίκος Ιωάννου Ψωμά δήλωσε στην ad hoc επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου ότι από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέχρι το 1988 οι κομμουνιστές και αριστεροί "φακελώνονταν".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Οι εκ του σύνεγγυς θα συνεχιστούν" και γράφει ότι όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ηγέτες της Ε/κ και Τ/κ πλευράς να επιστρέψουν το τέλος Ιανουαρίου για ένα δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι νέες αναλύσεις για το χυτήριο Εργατών οδήγησαν τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταχωρήσει ποινική αγωγή κατά της διεύθυνσης του χυτηρίου.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα της ότι η εισαγωγή επτά νέων εταιρειών πριν το τέλος του χρόνου στο ΧΑΚ σε συνδυασμό με τις νέες ανακοινώσεις από εισηγμένες εταιρείες για δημοσιοποίηση θυγατριών τους, υποδιαίρεση μετοχών και έκδοση δωρεάν μετοχών θα δώσει πίσω στο χρηματιστήριο τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και θα το οδηγήσει σε νέα επίπεδα ανόδου. Αλλού γράφει ότι η επιβολή του τέλος 1% επί των χρηματιστηριακών πράξεων που αναμένεται να εγκριθεί αύριο από τη Βουλή θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το νέο χρόνο.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 15 December 1999 - 8:24:13 UTC