Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/01/2000 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και οι συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, η άνοδος στους δείκτες του Χρηματιστηρίου, καταγγελίες για κρούσματα σατανισμού και μαύρης μαγείας σε σχολεία στη Λευκωσία και πληροφορίες για μετάβαση του Ραούφ Ντενκτάς στη Γερμανία με πρόσκληση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ευρωπαϊκά εργαλεία στο Κυπριακό" αναφέρει ότι υπήρξαν "αισιόδοξες εκτιμήσεις Παπανδρέου, αλλά το επεισόδιο με τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους επισκίασε την επίσκεψή του". Αλλού γράφει ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα η Κύπρος στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαινεί την οικονομική πρόοδο της Κύπρου.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Ούριος άνεμος, στα ύψη δείκτης και συναλλαγές" αναφέρει ότι στο Χρηματιστήριο "τη μαύρη Δευτέρα" διαδέχτηκε "η Τρίτη της ευφορίας", αφού μετά την πτώση της Δευτέρας υπάρχει αύξηση στους δείκτες της τάξης του 4,17% για πρώτη φορά μέσα στο 2000. Αλλού γράφει ότι υπάρχει σχέδιο του Βρετανού διαμεσολαβητή σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ προωθεί επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Παράθυρο για τους Τουρκοκύπριους", αναφέρει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας αποφάσισαν ένα σημαντικό πακέτο μέτρων που αφορά την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο, ενώ παράλληλα μελέτησαν και τα επόμενα βήματα που θα τείνουν σε αξιοποίηση των αποφάσεων του Ελσίνκι. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο είναι θέμα ημερών η ανάκαμψη από τα αυξημένα κρούσματα γρίπης και άλλων ιογενών λοιμώξεων, που θερίζουν στην Ευρώπη.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "καταγγελίες σοκ" αναφέρει ότι μάνα μαθήτριας αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό "Σίγμα" περιπτώσεις σατανισμού και μαύρης μαγείας με μαθητές Λυκείου στη Λευκωσία. Το Υπουργείο Παιδείας και η Αστυνομία, προσθέτει η "Σ", τέθηκαν σε συναγερμό και διερευνούν την καταγγελία. Αλλού γράφει ότι η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συστάθηκε για το Φάκελο της Κύπρου θα έχει πρόσβαση στα αρχεία της Αστυνομίας κατά τις έρευνές της για το θέμα.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Διαβήματα προς Γερμανία" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, με προσωπική πρόσκληση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ μεταβαίνει στη Γερμανία ο Ραούφ Ντενκτάς σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ενώ η Λευκωσία ανησυχεί και παρεμβαίνει για ματαίωση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα ζητά την αναστολή των ενεργειών της Σεβέρης και Αθηαινίτης για εξαγορά της Universal Life μέχρι να εξετάσει η ίδια το όλο θέμα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Γ. Παπανδρέου: Εμμονή σε λύση ομοσπονδίας" προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας ότι αταλάντευτη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί η προώθηση λύσης ομοσπονδίας στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο χθεσινό επεισόδιο με τους δημοσιογράφους του "Μπαϊράκ" στο Υπουργείο Εξωτερικών πριν από τη διάσκεψη Τύπου και σημειώνει ότι "ένα θέμα το οποίο έπρεπε να λυθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, χρειάστηκε να ληφθεί πολιτική απόφαση" για να λυθεί.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Η απόφαση της ΕΕ αποτελεί 'ώθηση για το Κυπριακό'" προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι με τις αποφάσεις του Ελσίνκι το Κυπριακό καθίσταται έναν ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος θα δικαστεί στις 15 Φεβρουαρίου για την υπόθεση των 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων ύστερα από απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας, οποία καταχώρησε χθες ποινική υπόθεση εναντίον του.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" γράφει ότι αντιστροφή του αρνητικού κλίματος σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο με σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 4,17% και προσθέτει ότι αυτό έγινε όταν ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια είδαν ότι η προηγούμενη πτώση αποτελούσε μια "σπάνια επενδυτική ευκαιρία". Αλλού γράφει ότι αύριο αναμένεται ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης να παρουσιάσει από το βήμα της Βουλής τον προϋπολογισμό του 2000, εγκαινιάζοντας τη συζήτησή του που θα διεξαχθεί στις 19, 20 και 21 Ιανουαρίου.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)
(Ι.Τ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 12 January 2000 - 7:24:06 UTC