Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/01/2000 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να παραιτηθεί, να απομακρύνει τους στενούς συνεργάτες του επειδή προωθούν την πολιτική του Ελληνα Πρωθυπουργού την οποία θεωρεί "επικίνδυνη" και οι αντιδηλώσεις από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης είναι το κύριο θέμα που απασχολεί το σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν στην τροποποίηση του νόμου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου που ψήφισε η Βουλή την Πέμπτη, το Κυπριακό και η γρίπη που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό πολιτών.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κληρίδης: 'Σπύρο, ηρέμησε...'" γράφει ότι σε "κατάσταση μεγάλης έντασης", ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε χθες "επικίνδυνη" την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση και κάλεσε σε κατ' ιδίαν συνάντηση τον Πρόεδρο Κληρίδη να παραιτηθεί. Αλλού γράφει ότι στη χειρότερη περιπέτεια από της δημιουργίας του βάζει το ΧΑΚ η τροποποίηση του νόμου που ψήφισε η Βουλή γιατί θα πρέπει το ΧΑΚ να κλείσει για ένα μήνα για εφαρμογή της ενώ αχρηστεύονται τα συστήματα που πήραν μήνες να εφαρμοστούν.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "'Πόλεμος' προέδρων" αναφέρεται σε "βόμβα" που έριξε χθες φεύγοντας ο Σπύρος Κυπριανού χαρακτηρίζοντας τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου "επικίνδυνες". Αλλού γράφει ότι το 2000 μπορεί να χαρακτηριστεί έτος ορόσημο για την εκπαίδευση αφού εγκρίθηκαν συνολικά 118 κλάδοι σπουδών από 13 ιδιωτικά κολλέγια και άλλες σχολές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης - Πιστοποίησης Κλάδων Σπουδών των Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδό του θέμα υπό τον τίτλο "Φιμώστε τον 'Πολίτη'" αναφέρεται σε "αγωγές εναντίον της εφημερίδας και σε μια προσπάθεια στραγγαλισμού της ελευθερίας της εφημερίδας". Σε άλλο δημοσίευμα, ο "Π" αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ο οποίος επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι στις πρώτες τουλάχιστον συναντήσεις του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη θα παρίσταται ο ΓΓ του ΟΗΕ.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Κάθετη ρήξη", αναφέρεται σε κάθετη ρήξη που ήρθαν χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι "αντιπαράθεση Κληρίδη - Κυπριανού έβαλε ταφόπετρα στην ενότητα που επικράτησε στο Εθνικό Συμβούλιο." Σε άλλο δημοσίευμα, η "Σ" γράφει ότι εκτεταμένο πρόγραμμα προστατευτικού ελέγχου υγείας, το HELPA, θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο "Απολλώνειο" ιδιωτικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τις 29 Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει 23 εξετάσεις υγείας μέσα σε ένα τρίωρο.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Σπύρος: Εφυγε πετροβολώντας" αναφέρεται με τη σειρά της ότι ο κ. Κυπριανού "αναχώρησε στις ΗΠΑ όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς 'ρίχνοντας βόμβες' κατά του Προέδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη". Ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη να απομακρύνει τους Βασιλείου, Παπαπέτρου και Θεμιστοκλέους. Αλλού γράφει ότι θανάσιμη απειλή για άτομα κυρίως ηλικιωμένα και με χρόνιες παθήσεις αποτελεί ο ιός της γρίπης που έχει εκδηλωθεί σε μορφή επιδημίας τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η "Χαραυγή" στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο "Αχρείαστη οξύτητα", γράφει ότι "βαριές κατηγορίες διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης εναντίον του Προέδρου της Βουλής εμφανίζοντάς τον να κινείται παρασκηνιακώς για την ανατροπή του". Αλλού γράφει ότι οικονομικοί κύκλοι απέδωσαν την αναβολή της συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην προσπάθεια συσχέτισης των προϋπολογισμών με τις φορολογίες. Νέα συνάντηση καθορίστηκε στις 19 Ιανουαρίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται με τη σειρά της στο θέμα που ξέσπασε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους ότι η μειωμένη βροχόπτωση και η αύξηση της θερμοκρατίας καθιστά αναγκαία τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ευκαιρίες για αγορές" γράφει ότι οι σοβαροί επενδυτές μελετούν τις τοποθετήσεις που θα πάρουν για το έτος 2000. Αλλού γράφει ότι σωρεία αντιδράσεων προκαλεί ο νόμος που ψήφισε "αστραπιαία" προχθές η Βουλή, και ότι "χρηματιστηριακές αρχές, χρηματιστές αλλά και πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν παρενέργειες, στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες που θα προκαλέσουν διατάξεις της νέας νομοθεσίας".

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 15 January 2000 - 8:24:06 UTC