Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/01/2000 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για το εθνικό θέμα, η επικείμενη καταχώρηση προσφυγής από τρεις Λευκονοιτζιάτες εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η απόφαση για παράλληλη επιδιόρθωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και του τεμένους Χαλά Σουλτάν είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Το Κυπριακό στην Αγκυρα" πως σταθμός θεωρείται για το Κυπριακό η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο. Αλλού αναφέρεται πως το "πράσινο φως" άναψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον αφορά την αλλαγή του τρόπου ενίσχυσης του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Τορπίλη Τάσσου" αναφέρει πως "τορπίλη στα σχέδια του Δημήτρη Χριστόφια έβαλε η εξαγγελία του Σπύρου Κυπριανού ότι υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές θα είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος αφού ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσδοκούσε να υποστηριχθεί και από το ΔΗΚΟ". Αλλού αναφέρει πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκταφή των λειψάνων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας και στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέο δόγμα" πως πολυμέτωπος οργασμός εκδηλώνεται μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων με στόχο να σπάσει ο πάγος και να έρθουν οι δυο χώρες η μια κοντύτερα στην άλλη. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως οι Αμερικανοί επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την περαιτέρω παραμονή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου, στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Αναζητούν ενόχους" γράφει πως σε "ώτα ακουόντων" κατέληξαν οι καταγγελίες του Προέδρου του ΕΤΕΚ Νίκου Μεσαρίτη για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών, όσον αφορά τη διαδικασία ανέγερσης νέου κτιρίου της Βουλής. Αλλού αναφέρει πως έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γι' αποπομπή της νομοθεσίας για το Χρηματιστήριο βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Σπύρος: Ρίχνει λάδι στη φωτιά" γράφει ότι "η φωτιά που άναψε στις σχέσεις του δεύτερου τη τάξει της κυπριακής πολιτείας με την Αθήνα δεν λέει να σβήσει, ενώ διαστάσεις ενδέχεται να λάβει η ρήξη στο εσωτερικό μέτωπο στη Λευκωσία σε σχέση με τους χειρισμούς στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αλλά και τις συζητήσεις γύρω από το ελβετικό μοντέλο". Αλλού γράφει ότι η αυξητική τάση που προσέλαβε το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα των νερκωτικών έχει θορυβήσει τους αρμοδίους και ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε να ενεργοποιείται.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Πρώτο το Κυπριακό" γράφει ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο θέμα που θα θέσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ αύριο στην Αγκυρα. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση του ΑΚΕΛ με τίτλο "Στο πείσμα των καιρών" που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο "Ελευθερία" με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και σημειώνει ότι το στάδιο ήταν κατάμεστο, ενώ "ο χώρος ζεστάθηκε από τον παλμό του κόσμου".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ομογενείς του εξωτερικού καταχωρούν προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο" αναφέρεται στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου των δικηγόρων των τριών Λευκονοιτζιατών του εξωτερικού οι οποίοι καταχωρούν την ερχόμενη Παρασκευή προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παρεμόδισή τους από τους Τούρκους να απολαύσουν τις περιουσίες τους. Αλλού αναφέρεται στην παράλληλη επιδιόρθωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και του τεμένους Χαλά Σουλτάν και παραθέτει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό αποτελεί "έναν πολύ εποικοδομητικό βήμα προς τα μπροστά".

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Η 'Ελληνική' γίνεται πιο 'Λαϊκή'" γράφει ότι το Συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας συνέχισε και χθες την αγορά μεγάλων πακέτων μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας με τον όγκο συναλλαγών στη συγκεκριμένη μετοχή να φθάνει τα 1,35 εκατομμύρια λίρες. Αλλού γράφει ότι Ελλαδίτες επενδυτές στο ΧΑΚ αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις γης στη Λευκωσία και Λεμεσό αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών περίπου, ενώ "τρίτος επενδυτής ρευστοποίησε μετοχές και ψάχνει διά διαμερίσματα".

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 19 January 2000 - 7:24:09 UTC