Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/01/2000 (ΚΥΠΕ) Το Κυπριακό υπό το πρίσμα των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της πρόσφατης επίσκεψης του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία είναι το θέμα που κυριαρχεί στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται, επίσης, θέματα που αφορούν τα εσωτερικά των κομμάτων, καθώς και η απαγωγή Ε/Κ από τα κατοχικά στρατεύματα.

Η "Αλήθεια", με τίτλο "Μεγάλες προσδοκίες από παντού", γράφει ότι η νέα φάση στην οποία εισήλθαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες τόσο στις δύο χώρες και την Κύπρο αλλά και στο διεθνή παράγοντα, αλλά ότι η Λευκωσία στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η δυναμική αυτή θα ξεφουσκώσει αν δεν αλλάξει η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συγκαλέσει περί το τέλος Απριλίου ευρεία σύσκεψη των κομμάτων για συζήτηση της διαφθοράς.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Αμφισβητείται ο Λυσσαρίδης" και γράφει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα δεχθεί εσωκομματική αμφισβήτηση αφού στη διεκδίκηση της προεδρίας του νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος θα έχει ανθυποψήφιο τον ακαδημαϊκό Κώστα Χριστοφίδη. Σε άλλο σημείο προβάλλει συνέντευξη της βουλευτού των Ενωμένων Δημοκρατών Αντρούλας Βασιλείου στην εφημερίδα στην οποία δεν αποκλείει την υποψηφιότητα Γιώργου Βασιλείου στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Θέμα τάξης για Καζαμία", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ρίχνει το γάντι στο βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Καζαμία και στο κόμμα του για διασυνδέσεις τους με τη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του τόπου. Αλλού αναφέρεται σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και γράφει ότι στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ για διανυκτέρευση τουριστών στα κατεχόμενα η Λευκωσία απαιτεί πλήρη απελευθέρωση των δικοινωτικών επαφών.

"Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Αδεια... χέρια" και γράφει ότι "κάτω από το βλέμμα της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό, Αθήνα και Αγκυρα προσδοκούν να ενώσουν τις τύχες τους με τα 'χρυσά δεσμά' των επενδύσεων" και πως ο Ελληνας ΥΠΕΞ έφυγε από την Κωνσταντινούπολη χθες "με άδεια χέρια". Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε σκληρή κριτική του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκου Ροδουσάκη κατά του Προέδρου της Βουλής και Προεδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού και προβάλλει δήλωσή του με την οποία χαρακτηρίζει "ατεκμηρίωτες και αστήρικτες" τις καταγγελίες κατά του Ελληνα Πρωθυπουργού.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Κύπρος: Φόβοι για υποτροπή" και γράφει ότι η Κύπρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές υποτροπές στις θετικές προς το παρόν εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με καταλυτική επίδραση στο Κυπριακό. Αυτό, προσθέτει, ενισχύεται και από συγκρατημένες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην εφημερίδα. Αλλού γράφει πως η Επιτροπή Εθνικού Συμβουλίου ολοκλήρωσε χθες το έργο της και ότι όλα τα σενάρια και οι απόψεις της Ε/κ πλευράς ενόψει του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών είναι έτοιμα.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Μυστικός Δείπνος για την προεδρία" γράφει, επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες της, ότι οι οπαδοί του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη άνοιξαν την αυλαία της προεδρολογίας σε σύσκεψη που έγινε σε οικία στη Λευκωσία. Χαρακτηρίζει δε ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προώθηση Κασουλίδη τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τις οποίες επισημαίνει την ανάγκη ανάπτυξης του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι το πλοίο "Blue Sky" υπό σημαία Βολιβίας βρίσκεται ακόμα αγκυροβολημένο έξω από τη Λεμεσό παρά τις επίσημες εκκλήσεις για επιστροφή του στη Συρία και σημειώνει ότι ο ιδιοκτήτης του πλοίου απειλεί να κινήσει αγωγή εναντίον της κυβέρνησης. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην απαγωγή Ε/Κ από τα κατοχικά στρατεύματα κοντά στη Δερύνεια.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 23 January 2000 - 9:24:07 UTC