Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/01/2000 (ΚΥΠΕ) Η αντιπαράθεση που συνεχίστηκε και χθες μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Καζαμία με τη θέση που κατέχει ως πρόεδρος μιας εκ των μεγαλυτέρων επενδυτικών εταιρειών του Συνεργατισμού, είναι από τα κυριότερα θέματα τα οποία παρουσιάζει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα είναι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, η νέα υποχώρηση που παρουσίασε χθες το ΧΑΚ και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειψυδρία με την περαιτέρω μείωση στην παροχή νερού.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΜΟΕ μόνο με παράλληλη πρόοδο" γράφει ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά σε καμιά περίπτωση τα μέτρα αυτά δεν θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα, παρά μόνο παράλληλα προς την πρόοδο των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι "σύγκρουση" μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τα αμοιβαία κεφάλαια, που άρχισε να συζητείται από χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δύσκολες ώρες για τον Σπύρο" γράφει ότι δύσκολες ώρες πέρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η χρηματιστηριακή αγορά στη χθεσινή πρώτη συνεδρία της εβδομάδας παρουσίασε μικρή υποχώρηση 7,37 μονάδων, με τον όγκο συναλλαγών να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα των προηγούμενων χρηματιστηριακών συναντήσεων.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ξεσηκώνεται η Λεμεσός" γράφει ότι διαστάσεις "εμφυλίου" τείνουν να προσλάβουν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στη Λεμεσό ύστερα από τις προειδοποιήσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι τα μηδαμινά υδατικά αποθέματα επιβάλλουν περαιτέρω περικοπές στην παροχή νερού και στη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι φτάνει σήμερα στην Κύπρο 12μελής ομάδα υπό το διαπραγματευτή της ΕΕ για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βγήκαν... μαχαίρια" γράφει ότι οι ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, "ξεσπάθωσαν" με επίκεντρο το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Καζαμίας είναι ο πρόεδρος επενδυτικής εταιρείας του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των Κυπρίων καταναλωτών από τη χρήση απομιμήσεων τυριών, από μεταλλαγμένα προϊόντα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Η Αγκυρα νίπτει τας χείρας" γράφει ότι "σαφείς αποστάσεις από τις διεργασίες στο Κυπριακό επιχειρεί να κρατήσει η Αγκυρα ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών" προσθέτοντας πως ο Ντενκτάς μεθοδεύει σιωπηρή αποδοχή του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι μέχρι και σε ποσοστό 30% μπορεί να φτάσουν οι περιορισμοί στην παροχή νερού σε σχέση με 20% που ίσχυαν κατά το 1999.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εκτεθειμένος ο Αναστασιάδης" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "έμεινε εκτεθειμένος ακόμα και από την κυβέρνηση στο ζήτημα των επιθέσεων εναντίον του βουλευτή Κίκη Καζαμία και του Συνεργατικού Κινήματος". Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έθεσε στον Πρόεδρο Κληρίδη θέμα αποκατάστασης της μνήμης δολοφονηθέντων αθώων αριστερών κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 59.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ανέφερε χθες ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το 1999 ανήλθαν στο 1,02 δισεκατομμύρια λίρες, παρουσιάζοντας αύξηση 16,4% σε σύγκριση με 840 εκατομμύρια λίρες που ήταν το 1998. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος κατηγόρησε χθες το διάδοχό του Γιώργο Παπανδρέου ότι έκανε "τεράστιο ιστορικό λάθος" στους χειρισμούς του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 25 January 2000 - 7:24:06 UTC