Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/02/2000 (ΚΥΠΕ) Κυρίαρχο θέμα στις σημερινές εφημερίδες είναι το θέμα της αύξησης ή μη στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο. Μερικά από τα υπόλοιπα θέματα που προβάλλονται είναι το Κυπριακό, το ιδρυτικό συνέδριο του νέου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, η αφαλάτωση, το Χρηματιστήριο και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι αλλαγές που προτείνονται στο εκλογικό σύστημα.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Αναζητείται μέση λύση για τα καύσιμα", γράφει ότι οι Υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και Οικονομικών Τάκης Κληρίδης κάνουν δεύτερες σκέψεις για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και "ζητούν πίστωση χρόνου, προκειμένου να ετοιμάσουν νέα πρόταση προς το Υπουργικό, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη". Αλλού αναφέρεται στην έναρξη σήμερα του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, με τη συμμετοχή ξένων εκπροσώπων.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι επίσης η αύξηση στις τιμές των πετρελαιοειδών και με τον τίτλο "Συναινετική λύση ψάχνουν κυβέρνηση και κόμματα", αναφέρεται στις χθεσινές επαφές των Υπουργών Εμπορίου και Οικονομικών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, "από τις οποίες διαφάνηκε ότι υπάρχει ταύτιση της θέσης των κομμάτων με μια από τις τρεις προτάσεις που μελετά το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή κάλυψη της διαφοράς από τα κρατικά ταμεία". Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση ότι σε ένα βαθμό γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ηλεκτροσόκ - Καίνε οι λογαριασμοί της ΑΗΚ", γράφει ότι οι τιμές πετρελαίου προκάλεσαν έκρηξη και στην Ηλεκτρική και έντονες διαμαρτυρίες από τον κόσμο αφού οι λογαριασμοί της προηγούμενης διμηνίας ήσαν παραφουσκωμένοι. Αναφέρεται στις προτάσεις που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και αφορούν την υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας, την εισαγωγή του θεσμού των βουλευτών επικρατείας, την αύξηση των βουλευτικών εδρών και την καθιέρωση θερινών τμημάτων στη Βουλή.

Η "Σημερινή" με πρώτη είδηση τις αυξήσεις στα καύσιμα και κάτω από τον τίτλο "Φρένο στις τιμές" γράφει ότι "υπό την πίεση των κοινωνικών εταίρων και των λαϊκών στρωμάτων, τα κόμματα άσκησαν βέτο στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και επιχείρησαν με τη στάση τους να βάλουν φρένο στην απειλούμενη οικονομική αναταραχή". Αλλη είδηση αναφέρεται στο ζεύγος των Ελληνοκυπρίων Ανδρέα και Γιωργούλας Αχιλλέως που θέλουν να ζήσουν στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και στα εμπόδια που παρεμβάλλει το κατοχικό καθεστώς που προσπαθεί να υποχρεώσει το ζευγάρι να διαβουλευθεί με τις λεγόμενες "αρχές" του ψευδοκράτους.

Στο "Φιλελεύθερο" στην κύρια είδηση, με τον τίτλο "Θα μας ζητήσουν άλλη πρόταση", γράφει ότι "ο Βρετανός απεσταλμένος στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ υποστηρίζει σε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί η πρόταση Κληρίδη για εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις". Αλλη είδηση αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση της παραγωγής νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης της Δεκέλειας για κάλυψη των άμεσων αναγκών ενώ σε χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό διαπιστώθηκε πως η εγκατάσταση και λειτουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης αυτό το χρόνο είναι αδύνατη.

Η "Χαραυγή" προβάλλει τις προτάσεις για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και κάτω από τον τίτλο "ΑΚΕΛ: Εμμονή στην απλή αναλογική", γράφει πως ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας έχει την άποψη ότι δεν πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος σε βάρος της απλής αναλογικής και υποστηρίζει τη θέση "για απλή αναλογική και το εκλογικό μέτρο που καθορίζεται τώρα από το νόμο". Αλλού αναφέρεται στα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συγκροτήματος Σόλων Τριανταφυλλίδης, ο οποίος είπε ότι σημειώθηκε αύξηση 103.2% στα κέρδη για το 1999 ή 132.6 εκ. λίρες σύγκριση με 65.3 εκ. το 1998.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα για την κρίση στις τιμές των καυσίμων και στις πιέσεις των πολιτικών κομμάτων για να μην αυξηθούν. "Αυτός ο τύπος του πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να καταλήξει σε μια σοβαρή κρίση" προειδοποίησε ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης χθες βράδυ, σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε άλλη είδηση γράφει πως η κυβέρνηση δεν πήρε απόφαση για το θέμα της αφαλάτωσης, σημειώνοντας πως ο Δήμος Παραλιμνίου και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου εισηγήθηκαν την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης σε περιοχή του Δήμου και στην περιοχή Βασιλικού αντίστοιχα.

Στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" το κύριο θέμα είναι οι τιμές των καυσίμων και με τον τίτλο "Γλυτώνουμε τις αυξήσεις στα καύσιμα", γράφει ότι αποκλείεται άμεση αύξηση των τιμών και πως "το αυξημένο κόστος των καυσίμων θα χρηματοδοτηθεί από τα ταμεία του κράτους χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών". Σε άλλη σελίδα γράφει για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ιδρύσει νέο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών με την ανωτατοποίηση του ΑΤΙ, του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου, της Νοσηλευτικής Σχολής και του Δασικού Κολεγίου.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)
(N.M.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 19 February 2000 - 9:24:07 UTC