Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/02/2000 (ΚΥΠΕ) Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος των Σοσιαλδημοκρατών και ειδικότερα η χθεσινή ομιλία του Προέδρου του Βάσου Λυσσαρίδη, πληροφορίες για το παρασκήνιο στο Κυπριακό, το θέμα του εκλογικού νόμου και οι θέσεις των κομμάτων, η συζήτηση σήμερα του φορολογικού πακέτου της κυβέρνησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και πληροφορίες για παραβίαση των κανονισμών του Χρηματιστηρίου εκ μέρους χρηματιστών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Καταστροφή εν τη γενέσει" αναφέρει ότι η δεύτερη ημέρα του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών "τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα από σύγκρουση των παλαιών και των νεοτέρων στελεχών του κόμματος σχετικά με την αποχώρηση του Βάσου Λυσσαρίδη από την ηγεσία του κόμματος". Αλλού γράφει ότι κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος άσκησε "έντονη κριτική" για τις φήμες αναφορικά με τη χρήση ναρκωτικών στα στρατόπεδα.

"Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Πρόοδος μέχρι τον Ιούνιο", αναφέρει ότι στο επόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα γίνει τον Ιούνιο, θα καταβληθεί προσπάθεια να ανακοινωθεί πρόοδος στο Κυπριακό ή να επιρριφθούν ευθύνες στην πλευρά που επέδειξε αρνητική στάση. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει χαλίτικη γη μέσα στις πόλεις για να ανεγερθούν σχολεία, αφού για να γίνει αυτό χρειάζονται 40 - 45 σκάλες γης.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Θα μείνω όσο χρειαστεί" αναφέρεται σε ομιλία του Βάσου Λυσσαρίδη κατά τη χθεσινή ημέρα του ιδρυτικού συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος, προσθέτοντας ότι υπήρξε έντονη αμφισβήτηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ. Ο κ. Λυσσαρίδης, συνεχίζει ο "Π", χαρακτήρισε "ανέντιμους και με ύποπτα ελατήρια όσους του ζητούσαν να φύγει". Αλλού γράφει ότι η κυπριακή οικονομία δέχεται επιδράσεις από μια σειρά παράγοντες, όπως οι ψηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο πληθωρισμός.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Πωλούσαν... αέρα" γράφει ότι "ποινικές έρευνες εναντίον χρηματιστών διεξάγει η Αστυνομία μετά την παραπομπή σχετικού φακέλου από το Χρηματιστήριο", το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας παρέδωσε στην Αστυνομία ονόματα χρηματιστών που παραβίασαν του κανονισμούς του. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών προτίθεται να συζητήσει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα την επιβολή φορολογίας για ενίσχυση των πόρων των Δήμων και των κοινοτήτων ύστερα από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Εμφύλιος στο νέο κόμμα" εκτιμά ότι "τραυματισμένο έκανε την πρώτη εμφάνιση στην κυπριακή πολιτική σκηνή το Κίνημα των Σοσιαλδημοκρατών και με τον Πρόεδρό του Βάσο Λυσσαρίδη έντονα αμφισβητηθέντα". Σε άλλο σημείο γράφει ότι το δεύτερο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 10%, αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων κατά 35% και κατάργηση των δασμολογικών απαλλαγών για τους ημικρατικούς οργανισμούς, συζητείται σήμερα στον Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ερωτηματικά για τους επίλεκτους" γράφει ότι οικονομικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι επιρρίπτουν ευθύνες στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανέθεσε στο νυν Διευθυντή της Τράπεζας Αναπτύξεως Γιαννάκη Ιωαννίδη να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Σε άλλο σημείο γράφει ότι στελέχη των Ενωμένων Δημοκρατών ερμηνεύουν την πρόταση του ΔΗΣΥ για τροποποίηση του εκλογικού νόμου ως "προμήνυμα μιας προσχεδιασμένης ρήξης" μεταξύ των δύο κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 21 February 2000 - 7:24:08 UTC