Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/03/2000 (ΚΥΠΕ) Η προετοιμασία για τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και οι σχετικές με αυτήν επισκέψεις ξένων διπλωματών στην Κύπρο, πληροφορίες για συμμετοχή της Κύπρου στον υπό δημιουργία ευρωπαϊκό στρατό και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπογεννητικότητα είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Τα ΗΕ καταρτίζουν έγγραφα" αναφέρει ότι έγγραφα του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα υποβληθούν στον επόμενο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αλλά συζητήσεις επί της ουσίας έχουν ήδη αρχίσει και κορυφώνονται σταδιακά. Στον υπότιτλο γράφει ότι ο Διευθυντής Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων του βρετανικού ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χιλ ξεκαθάρισε ότι οι Βρετανοί θα συνδράμουν με ιδέες. Αλλού γράφει ότι το Μάιο διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον Συνέδριο για το Κυπριακό από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Επίσκεψη 'αυτοψίας'" αναφέρει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο εγκαινιάζει σήμερα μια περιοδεία τοπικής αυτοψίας του προβλήματος με επισκέψεις στις πιο ευαίσθητες ειδικές περιοχές του νησιού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου κάλεσε με χθεσινές του δηλώσεις τις 350 περίπου οικογένειες συγγενών που δεν έχουν ακόμη δώσει δείγμα για ανάλυση DNA, να το κάνουν το συντομότερο.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Κάλεσαν και την 'κλάση' μας" αναφέρει ότι η Κύπρος "πήρε φύλλο πορείας για τον ευρωπαϊκό στρατό", αφού στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι αποφασίστηκε η συγκρότηση του πρώτου ένοπλου σώματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού γράφει ότι αν και ο νυν Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ως Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, είχε γνωματεύσει ότι το στριπτίζ δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη και είχε εισηγηθεί την αναστολή ποινικής δίωξης σε σχετική υπόθεση, η αστυνομία προ ημερών συνέλαβε καλλιτέχνιδα που χόρευε γυμνή.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Αργός Θάνατος" γράφει ότι η Κύπρος καθίσταται σιγά σιγά σε χώρα γερόντων, με πολλές αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, ενώ η υπογεννητικότητα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και κυρίως στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος "εξασφαλίζει την πρωτιά" σε αριθμό εθελοντών δοτών μυελού των οστών, με βάση την αναλογία πληθυσμού, αφού, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στο Καραϊσκάκειο Ιδρυμα μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στην Τράπεζα Δοτών πέραν των 18.500 ατόμων.

Ο "Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Ο ντε Σότο αύριο Καρπασία", γράφει ότι ο Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί "χώρους - κλειδιά" κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο και ότι "θα μεταβεί αύριο στην Καρπασία, για να εξετάσει επί τόπου θέματα που μελετούνται σε σχέση τόσο με τα μέτρα βελτίωσης του κλίματος (ΜΟΕ) όσο και με το εδαφικό". Αλλού γράφει για τις αντιδράσεις πολιτών και βουλευτών στην εξαγγελθείσα πρόθεση της Αστυνομίας να εισαγάγει σύστημα φωτοεπισήμανσης για έλεγχο των παραβατών των κανόνων τροχαίας κίνησης.

Στη "Χαραυγή" κύριο θέμα είναι οι επαφές ξένων διπλωματών με την κυβέρνηση για το Κυπριακό και, κάτω από τον τίτλο "Απευθείας διάλογο ζητεί η Λευκωσία", γράφει ότι το θέμα "απευθείας συνομιλιών των ηγετών των δυο κοινοτήτων" υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στον επικεφαλής του Τμήματος Νότιας Ευρώπης του βρετανικού Υπ. Εξωτερικών Τζέρεμι Χιλ. Αλλο θέμα που προβάλλει η εφημερίδα είναι η προειδοποίηση των κυβερνητικών γιατρών ότι, αν δεν εφαρμόσει η κυβέρνηση την "ενδιάμεση συμφωνία για τα αιτήματά τους", θα προχωρήσουν "στη λήψη δυναμικών μέτρων ανεξαρτήτως κόστους".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο θέμα στην άφιξη του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο και, με τίτλο "Ο ντε Σότο, Σύμβουλος του Ανάν, έρχεται για να γνωρίσει την Κύπρο", γράφει ότι ο ντε Σότο έφθασε χθες βράδυ για μιας εβδομάδας "ενημερωτική επίσκεψη". Σε άλλη σελίδα υπάρχει η είδηση για τους αυστηρούς ελέγχους που ξεκινά από σήμερα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων στα υπέρβαρα φορτηγά και στα υπερφορτωμένα λεωφορεία.

Στην εβδομαδιαία "Financial Mirror" κύριο θέμα είναι η είσοδος της "Pierides Electrical" στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και, με τον τίτλο "Νόμιμη η... επανάσταση Πιερίδη", γράφει πως η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην Αρχική Δημόσια Προσφορά των μετοχών της προτού εξασφαλίσει οριστική άδεια από το ΧΑΚ. Αλλη είδηση αναφέρεται στις μισθολογικές αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και στη δήλωση της κυβέρνησης ότι αυτές αποτελούν υλοποίηση παλαιότερης συμφωνίας.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΙΤΣ/ΓΠ)
(Ι.Τ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 1 March 2000 - 7:24:08 UTC