Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/03/2000 (ΚΥΠΕ) Το παρασκήνιο πριν από τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ο σάλος που δημιουργήθηκε από την απόφαση για απόσπαση του εκπαιδευτικού Λούη Ηγουμενίδη στο γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι πληροφορίες για κατασκοπεία εκ μέρους των βρετανικών βάσεων και η συζήτηση του θέματος στη Βουλή αποτελούν μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Δεκαήμερο έντονων διαβουλεύσεων" αναφέρει ότι κατά τις επόμενες 10 μέρες θα παρατηρηθεί έντονη διπλωματική δραστηριότητα στο Κυπριακό για να διατηρηθεί η κινητικότητα και να ετοιμαστεί όσο το δυνατό καλύτερα ο τρίτος γύρος των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης δέχτηκε νέα "επίπληξη" από το μεταβατικό Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, λόγω του ταξιδιού του στη Λιβύη.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Εντείνεται ο σάλος" γράφει ότι όχι μόνο δεν έχει κοπάσει ο σάλος γύρω από το θέμα της απόσπασης Ηγουμενίδη στη θέση του "βοηθού κυβερνητικού εκπροσώπου", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αλλά προσλαμβάνει "επικίνδυνες διαστάσεις" για την κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι η Ελλάδα παραχωρεί στην Κύπρο ένα πλήρως εξοπλισμένο περιπολικό σκάφος για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς και στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Επίθεση Μίχου" αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου πέρασε στην αντεπίθεση, ανοίγοντας πυρ εναντίον βουλευτών του ΔΗΣΥ και προς άλλες κατευθύνσεις που ασκούν κριτική σε βάρος του επειδή "δεν έχουν τα κότσια" να τα βάλουν με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι "κρούσμα απανθρωπιάς εκδηλώνεται εναντίον 25 κωφάλαλων βιοπαλεστών" οι οποίοι απολύθηκαν από το εργοστάσιο επίπλων του Συνεργατισμού όπου εργάζονταν.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "ΗΠΑ: Δεν βλέπουν λύση φέτος" αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν λύση του Κυπριακού φέτος, θα συνεχίσουν να κινούνται παρασκηνιακά. Ο "Φ" προσθέτει πως η ίδια η Μαντλίν Ολμπράιτ μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι το ΔΣ του Χίλτον εκδίδει 3 εκατομμύρια νέες μετοχές ονομαστικής αξίας μίας λίρας που θα δοθούν προς τους υφιστάμενους μετόχους του.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Δουλοπρέπεια και για το Echelon!" γράφει ότι "με σκυφτό το κεφάλι και ψηλά τα χέρια" παρουσιάστηκε η κυβέρνηση απέναντι στην κατασκοπευτική δραστηριότητα των βρετανικών βάσεων, αφού ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι οι βάσεις "δεν είναι κάμπινγκ προσκοπισμού". Αλλού γράφει ότι επανήλθε ηρεμία στον ιατρικό τομέα μετά τη συνάντηση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών με τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, που δεσμεύτηκαν μέχρι τον Απρίλιο να καταθέσουν στη Βουλή τα σχέδια υπηρεσίας.

Η εβδομαδιαία πολιτικοοικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους" αναφέρει ότι η κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς προκαλεί στους πολλούς περίσκεψη και προβληματισμό, ενώ οι αντιδράσεις κάποιων άλλων φτάνουν στα όρια της αγανάκτησης. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών προχωρά εσπευσμένα με τη νομοθετική ρύθμιση της διαδικασίας διάθεσης μετοχών από εταιρείες που βρίσκονται εκτός ΧΑΚ και προτίθενται να εισαγάγουν τους τίτλους τους.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" υπό τον τίτλο "Δεν κινδυνεύει με ΚΡΑΧ το ΧΑΚ" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών Χρισόδουλου Ελληνα με τις οποίες καθησυχάζει πως δεν υπάρχει κίνδυνος ΚΡΑΧ στο Χρηματιστήριο παρά την αρνητική ψυχολογία που διακατέχει την αγορά. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνέρχονται εκτάκτως τη Δευτέρα για να επανεξετάσουν τις περιπτώσεις της LK GlobalSoft και της Κόσμος Ασφαλιστική, μετά από κατ' αρχήν έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Παπαπέτρου: Ο Κληρίδης είναι ο παραγματικός στόχος όσων ασκούν κριτική" αναφέρει ότι η απόφαση για διορισμό του Λούη Ηγουμενίδη στο γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προκάλεσε τριγμούς στις σχέσεις Προεδρικού - ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι ο κ. Γιώργος Βασιλείου επιμένει για λήψη αυστηρών μέτρων για αύξηση της ασφάλειας των πλοίων υπό κυπριακή σημαία.

Σ.Σ. Η ανασκόπηση της εφημερίδας "Πολίτης" θα μεταδοθεί αργότερα λόγω καθυστέρησης στην εκτύπωση της εφημερίδας.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 4 March 2000 - 8:24:11 UTC