Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/03/2000 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Αλβαρο ντε Σότο κατά την επίσκεψη του στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, η θέση της κυπριακής κυβέρνησης για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού όπως αυτή διατυπώθηκε σε χθεσινό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Συνέδριο του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, οι συλλήψεις προς διευκόλυνση των ερευνών της Αστυνομίας για τα προχθεσινά επεισόδια στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωσης και το θέμα της έλευσης Τουρκοκυπρίων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Και τώρα συζήτηση της ουσίας" ότι για πρώτη φορά ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό κ. Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ότι θα συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κύπρο, λέγοντας ότι "αυτό είναι αναπόφευκτο". Αλλού γράφει πως ένας δεκαεπτάχρονος από τα Λατσιά συνελήφθη χθες από την αστυνομία ως ύποπτος για τον τραυματισμό του βοηθού διαιτητή Ανδρέα Ξάνθου, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωσης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Συζήτηση τώρα επί της ουσίας!" αναφέρει πως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε για πρώτη φορά, ότι θα συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κύπρο, λέγοντας ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε και πάλιν σαφές το πλαίσιο της λύσης την οποία επιδιώκει η ελληνική - κυπριακή πλευρά και είπε πως στόχος είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομόσπονδο, διζωνικό και δικοινοτικό κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μας 'καίει' το νερό..." γράφει ότι "τρομακτικές προβλέπεται ότι θα είναι οι συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, από την παρατεταμένη ανομβρία αλλά και από την αδυναμία της Πολιτείας να προχωρήσει στη δημιουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα επιτρέψουν τη διοχέτευση νερού από τα φράγματα για γεωργικούς σκοπούς". Αλλού γράφει ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η εισαγωγή στην Κύπρο του νέου χαπιού που επιτρέπει την άμβλωση.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βλέπουν κεφάλαια Μιλόσεβιτς" γράφει ότι "η Ουάσιγκτον προειδοποιεί εμμέσως τη Λευκωσία προβάλλοντας ισχυρισμούς ότι μέσω Κύπρου διακινούνται κεφάλαια που ανήκουν στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας" παρά το γεγονός ότι πρόσφατοι αμερικανικοί ισχυρισμοί για το θέμα παρέμειναν "ατεκμηρίωτοι". Αλλού γράφει ότι ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το συνεχές ρεύμα καθόδου στις ελεύθερες περιοχές Τούρκων αυτόμολων από τα κατεχόμενα.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Στην ουσία οι συνομιλίες" γράφει ότι "με κλειστά τα χαρτιά του ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Αλβαρο Ντε Σότο συνέχισε χθες" την περιοδεία του στην Κύπρο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι στις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "είναι αναπόφευκτο ότι θα συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού". Αλλού γράφει ότι στα κυβερνητικά "συρτάρια" έχουν κλειστεί τα σχέδια και οι αποφάσεις για τη δημιουργία της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ελέγξετε το σπίτι σας" γράφει ότι "σπίτια 'κτισμένα στην άμμο' είναι πολλές από τις οικοδομές που κατασκευάστηκαν μετά το 1974" επειδή όπως αναφέρει "για το κτίσιμό τους χρησιμοποιήθηκαν σκάρτα υλικά, τα οποία - εκτός των άλλων - προκαλούν οξειδώσεις στο σίδηρο και αποσαθρώνουν το μπετόν". Αλλού γράφει ότι οι ξένοι μεσολαβητές για το Κυπριακό επιδιώκουν να επιβάλουν την υλοποίηση ΜΟΕ μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ με στόχο να βελτιωθεί το κλίμα στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που θα επαναληφθούν στη Νέα Υόρκη στις 23 Μαϊου.

(ΚΥΠΕ/MK/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 6 March 2000 - 8:24:08 UTC