Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ – 17.3.2000 Η επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη από το Παρίσι χθες και οι δηλώσεις του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από το Λονδίνο, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και στο θέμα των φυγάδων από τα κατεχόμενα και οι χθεσινές φοιτητικές εκλογές είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Απόφαση για μέτρα σωτηρίας του ΧΑΚ" γράφει ότι "με την ψυχολογία των επενδυτών στο ναδίρ και το γενικό δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες, κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι φορείς συνήλθαν αργά χθες το απόγευμα και συζήτησαν την κατάσταση στο Χρηματιστήριο", ενώ ο Υπουργός Οικονομικών θα εξαγγείλει σήμερα μέτρα. Αλλού γράφει ότι "εκατομμύρια λίρες θα κληθεί αργά ή γρήγορα να πληρώσει το κράτος για υποχρεώσεις του που προκύπτουν από εγγυήσεις δανείων" βιομηχανικών μονάδων που δεν κατέβαλαν ή δεν θα καταβάλουν τις οφειλές τους.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Δραματική η κατάσταση" αναφέρεται στις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και σημειώνει ότι η κατάσταση είναι "δραματική, καθώς μέσα σε πέντε χρηματιστηριακές συναντήσεις, από τις 8 Μαρτίου μέχρι χθες, οι απώλειες του γενικού δείκτη ανήλθαν στο 15% ή πέραν των 150 μονάδων". Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρισλι" πήρε συνέντευξη από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος, όπως σημειώνει, "φέρεται να δήλωσε ότι βλέπει τους Ε/Κ και τους Τ/Κ ίσους και ελεύθερους να αποφασίζουν για τον εαυτό τους"

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Σανίδα σωτηρίας για το Χρηματιστήριο" αναφέρεται σε "πανικό ρευστοποιήσεων" στο Χρηματιστήριο και γράφει ότι τα μέτρα που θα εξαγγείλει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κρίθηκαν αναγκαία "αφού ούτε τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας για μερική άρση των περιορισμών σε επενδυτικά δάνεια δεν στάθηκαν ικανά για να αναστρέψουν το κλίμα στο πάτωμα". Αλλού γράφει ότι τις τελευταίες ημέρες υποβόσκει στη Λεμεσό κλίμα καχυποψίας εναντίον των τσιγγάνων και των αυτόμολων "τόσο από τους Ε/Κ όσο και από τους Τ/Κ", ενώ χθες εκδηλώθηκαν και επεισόδια στην Τ/κ συνοικία.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Σωσίβια στο ΧΑΚ" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της τα μέτρα που θα εξαγγείλει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνουν χαλάρωση των δανείων για επενδύσεις στο ΧΑΚ, ευχέρεια στους ασφαλιστικούς οργανισμούς να παρέχουν δάνεια για επενδύσεις στο ΧΑΚ και επίσπευση της ένταξης των δημοσίων εταιρειών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με την έρευνα "Κυπροβαρόμετρο" της Λαϊκής Τράπεζας το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος μετά το εθνικό θέμα είναι τα ναρκωτικά.

Ο "Φιλελεύθερος" έχει ως κύριο θέμα τη σύλληψη του Αντώνη Φανιέρου και, κάτω από τον τίτλο "Κομπίνα με μετοχές", γράφει ότι με τη σύλληψή του η Αστυνομία αποκάλυψε "πρωτοφανή εξαπάτηση" χρηματιστών και επενδυτών από σπείρα κακοποιών. Η σπείρα αυτή "κατάφερε να ξεγελάσει" χρηματιστηριακό γραφείο "και να αποσπάσει 143 χιλιάδες λίρες, που κατατέθηκαν συγκαλυμμένα σε ονόματα υπαρκτών ατόμων και στη συνέχεια μέσω επιταγών κατέληξαν σε τρίτα πρόσωπα". Σε άλλο θέμα γίνεται αναφορά σε έρευνα του περιοδικού "Σελίδες" για τη λύση στο Κυπριακό και σύμφωνα με την οποία 72,1% των Κυπρίων λένε "Οχι στην ομοσπονδία".

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τον τίτλο "ΧΑΚ/Δείκτης κατάπτωσης", γράφει ότι τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την καθοδική "πορεία απελπισίας" του χρηματιστηριακού δείκτη, ο οποίος έπεσε κάτω από τις 500 μονάδες. Οικονομικοί παράγοντες και χρηματιστές, σύμφωνα με την εφημερίδα, ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης του θεσμού. Σε άλλη θέση γράφει για την άφιξη στην Κύπρο, την ερχόμενη Πέμπτη, του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρμόδιου για Θέματα Διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδό της θέμα γράφει ότι επικράτησε πανικός ξεπουλήματος χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου καθώς είχε αρχίσει η "ελεύθερη πτώση" του δείκτη τιμών "που έχασε 4,2% της αξίας του". Ο πανικός έφτασε στο αποκορύφωμά του, σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν 15 λεπτά πριν από το τέλος της διαπραγμάτευσης ο δείκτης έπεσε κάτω από το επίπεδο των 500 μονάδων. Αλλού αναφέρεται στο θέμα των μαρίνων και γράφει ότι αναμένεται η Βουλή να ψηφίσει το σχετικό Νόμο την ερχόμενη Πέμπτη, έτσι που η Κύπρος και σ' αυτόν τον τομέα να συμπορευθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Στην εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly", με τίτλο "Η Γαλλία υποστηρίζει την Κύπρο", το κύριο θέμα είναι οι επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γαλλία για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Από τις δηλώσεις του κ. Κληρίδη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, γράφει η εφημερίδα, προκύπτει ότι έμεινε πλήρως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών και τις δηλώσεις των Γάλλων ηγετών. Αλλού γράφει για το Βρετανό ειρηνευτή στρατιώτη που βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη στη νεκρή ζώνη, με τραύματα στο κεφάλι από το δικό του αυτόματο όπλο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 18 March 2000 - 6:24:08 UTC