Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - 22/03/2000 Η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πληροφορίες για το παρασκήνιο στο Κυπριακό και για την επικείμενη επίσκεψη του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Κύπρο, η προσπάθεια εξεύρεσης δότη μυελού των οστών για το μικρό Ανδρέα Βασιλείου και η χθεσινή νέα πτώση του δείκτη στο Χρηματιστήριο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Δελτίο προόδου από την ΕΕ" και γράφει ότι μέχρι το τέλος Απριλίου η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βαθμολογήσει την Κύπρο και τις άλλες υπό ένταξη χώρες για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση δίνει την τελευταία ευκαιρία στους κοινωνικούς εταίρους της λιμενικής βιομηχανίας, προκειμένου σε δύο μήνες να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα.

"Η Μάχη" προβάλλοντας το θέμα της "βαθμολογίας" από την ΕΕ υπό τον τίτλο "Στα 10% ο ΦΠΑ", γράφει ότι όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ο ΦΠΑ θα πρέπει να φθάσει μέχρι την 1.1.2003 στο 15% σε όλα τα είδη, εκτός από εκείνα στα οποία θα έχουμε πάρει εξαιρέσεις. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης το θέμα εξεύρεσης δότη για το μικρό Ανδρέα Βασιλείου σημειώνοντας ότι άρχισε ο αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις όλων των δειγμάτων αίματος και πως δείγματα αποστέλλονται στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

Ο "Πολίτης" έχει κύριο τίτλο "Υπέρ-Υπουργός" και γράφει ότι ο Γιώργος Βασιλείου "πέτυχε, τώρα, αυτό που ζητούσε" με την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και πως σε αυτόν θα "λογοδοτούν" όλοι οι Υπουργοί της κυβέρνησης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ακόμα δύο περιπολικά σκάφη πέραν του "Κερύνεια", προγραμματίζει να αγοράσει η Κύπρος για επιτήρηση των ακτών της.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Αισιόδοξο μήνυμα" γράφει ότι ελπιδοφόρα βλέπουν την πορεία του ΧΑΚ ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πως με δηλώσεις τους διαβεβαιώνουν ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου θα είναι σταθερά ανοδική και προσθέτει πως η οριστική απόφαση για την προείσπραξη θα ληφθεί τη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θέτει θέμα εξουσιών και διεύρυνσής της ενώ η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφάσισε να προχωρήσει στην αυτεπάγγελτη εξέταση του ρόλου και της λειτουργίας της.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "ΗΠΑ: Μεταβατική συμφωνία" γράφει ότι οι ΗΠΑ που υιοθετούν την τακτική του "βήμα προς βήμα" στο Κυπριακό έχουν ήδη διαμορφώσει το πλαίσιο κινήσεων τους ενόψει εξελίξεων τους επόμενους μήνες. Προσθέτει ότι οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν και διασφαλίσουν τα όποια στοιχεία προκύψουν κατά τις συζητήσεις, μέσω μιας μεταβατικής συμφωνίας. Αλλού γράφει ότι χθες σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Κληρίδης σε μια δραματική παρέμβασή του για την εναρμόνιση της Κύπρου "έδωσε οδηγίες για επίσπευση των διαδικασιών".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Καλπάζει η ανεργία" γράφει ότι "η ΠΕΟ έχει από καιρό κρούσει των κώδωνα του κινδύνου από την αυξανόμενη ανεργία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία". Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση ΑΚΕΛ και Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στην κατεχόμενη Λευκωσία και σημειώνει ότι και τα δύο κόμματα εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική εισαγωγής νερού από την Ελλάδα και παραθέτει δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας Συμεών Μάτση, ο οποίος ανέφερε ότι διερευνάται η εισαγωγή νερού είτε από την Ελλάδα είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι εξοργισμένος επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέθεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία τη μετάφραση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην τουρκική και υποστηρίζει ότι η μετάφραση έπρεπε να γίνει από το παράνομο καθεστώς του.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Η Λαϊκή Επενδυτική σε ρόλο ναυαγοσώστη" γράφει ότι η έγκαιρη επέμβαση της Λαϊκής Επενδυτικής την Τρίτη βοήθησε στην άνοδο της τιμής της μετοχής της Louis Cruise Lines αποτρέποντας την πτώση της σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Λαϊκή Υπεραγορά Ορφανίδη ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε με τους μετόχους της Antonescous Hypermarket Ltd για απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας αυτής.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 22 March 2000 - 7:24:09 UTC