Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 09.05.2000 Οι εξελίξεις στο θέμα της αποκατάστασης της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και οι σχεδιασμοί για συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, θέματα άμυνας, η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και οι φοροελαφρύνσεις, τα τροχαία δυστυχήματα και οι εξελίξεις στην υγεία του μικρού Ανδρέα Βασιλείου είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Στην Ευρώπη οι συνομιλίες", γράφει ότι τα ΗΕ, αναμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της υγείας του Προέδρου, προσανατολίζονται στη διεξαγωγή του τρίτου γύρου των συνομιλιών "κάπου στην Ευρώπη, με προτίμηση την Ελβετία, ώστε να μην υποχρεωθεί να ταξιδέψει μακριά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ από οκτώ σε δέκα τοις εκατόν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για ευρύτερη συναίνεση με τα κόμματα ΑΚΕΛ και Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών που ζητούν περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι τα πρόσφατα θανατηφόρα τροχαία και, κάτω από τον τίτλο "Η άσφαλτος χόρτασε αίμα", η εφημερίδα γράφει ότι ήταν "φοβερός ο απολογισμός της μανίας του Μολώχ της ασφάλτου" κατά το 24ωρο της προχθεσινής Κυριακής, οπόταν σκοτώθηκαν δύο άτομα, ενώ τραυματίστηκαν άλλα δύο, ενώ σε άλλα ατυχήματα τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα πέντε άτομα. Αλλού γράφει για τη χθεσινή χρηματιστηριακή κίνηση, όπου παρατηρήθηκε πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 2,5 μονάδες (έκλεισε στις 554), ενώ ο όγκος συναλλαγών σημείωσε αύξηση φθάνοντας τα 33,6 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 32 εκατομμύρια της προηγουμένης.

Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Καυτή άμυνα", γράφει ότι ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις κρίσεις, προαγωγές και τοποθετήσεις λόγω της επετηρίδας και επειδή οι πρόσφατες διαφωνίες Υπουργείου Αμυνας και Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, το "φιάσκο" των Ες-300 και τα "σκάνδαλα" στην Εθνική Φρουρά δημιουργούν προβλήματα στην υλοποίηση των στρατιωτικών σχεδιασμών. Σε άλλη θέση γράφει ότι φέτος θα διατεθούν επτά χιλιάδες θέσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα για τους Κυπρίους υποψηφίους σπουδαστές.

Στο "Φιλελεύθερο" κύρια είδηση είναι το Κυπριακό και κάτω από τον τίτλο "Προς αντίστροφη μέτρηση" γράφει ότι εντείνονται οι προσπάθειες των διαμεσολαβητών προκειμένου οι συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος να διεξαχθούν επί της ουσίας και για τη διαμόρφωση πακέτου προτάσεων που θα παρουσιαστεί στις δυο πλευρές κατά τον τρίτο ή τον τέταρτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού γράφει για εντολή του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη να διεξαχθεί αστυνομική έρευνα για να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Χαράλαμπου Καψού.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο θέμα τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και, με τον τίτλο "Γ΄ γύρος: Ολα εξαρτώνται από την υγεία Κληρίδη", γράφει πως επικρατεί αβεβαιότητα για τη διαδικασία συνέχισης του διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές, εξαιτίας της ασθένειας του Προέδρου Κληρίδη. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η εφημερίδα στις αποκαλύψεις του καθηγητή Βαγγέλη Κουφουδάκη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν συνομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι σε δέκα περίπου ημέρες θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης αρχέγονων κυττάρων από πλακούντα στο μικρό Ανδρέα Βασιλείου, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται "σε απομόνωση" για την αποφυγή λοιμώξεων.

Στην αγγλόφωνη "Cyprus Mail" και κάτω από τον τίτλο "Η βιοψία δείχνει ότι ο όγκος του Κληρίδη περιείχε καρκινωματώδη κύτταρα" υπάρχει η είδηση για τα ευρήματα των κυτταρολογικών εξετάσεων που διενήργησαν οι θεράποντες ιατροί του Προέδρου Κληρίδη, μετά την αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου στην οποία υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείται η εφημερίδα, η κατάσταση της υγείας του Προέδρου Κληρίδη ίσως οδηγήσει σε αναβολή του επόμενου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 23 Μαϊου στη Νέα Υόρκη. Σε άλλη σελίδα γράφει για τη χθεσινή συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας και για την κοινή απόφαση για τακτικές μηνιαίες συναντήσεις.

(Σ.Σ.: Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ).

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 9 May 2000 - 7:24:10 UTC