Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Σενάρια λύσης του Κυπριακού κυριαρχούν στο σημερινό ημερήσιο Τύπο, ενώ προβάλλονται ταυτόχρονα θέματα που αφορούν την απώλεια χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), τη μεταστέγαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), και τη σύλληψη βουλευτή από τις Βρετανικές Βάσεις.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Χάσαμε τα εκατομμύρια της ΕΕ", γράφει ότι όχι μόνο χάσαμε εκατομμύρια λίρες από χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες δεν χρησιμοποιήσαμε, πληρώσαμε και 3,5% τόκους επιπλέον, ενώ παράλληλα αποκλειστήκαμε και από μελλοντικά προγράμματα της Ενωσης. Γράφει, επίσης, ότι ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση από τις Βρετανικές Βάσεις, αφού έκλεισε τον κύριο δρόμο Ακρωτηρίου σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις πτήσεις των "Κόκκινων Βελών" και άλλων αεροσκαφών πάνω από την κοινότητα.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Ακαμας, ώρα μηδέν", γράφει ότι εδώ και λίγες εβδομάδες οι Αγγλοι που διαμένουν στην Κύπρο έχουν αρχίσει εκστρατεία για "δήθεν διάσωση" του Ακάμα και ότι πίσω από την εκστρατεία βρίσκονται οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, που έχουν ως στόχο την περιφρούρηση των αγγλικών συμφερόντων στην περιοχή και την παρεμπόδιση αναπτυξιακών έργων, που θα ενισχύσουν την οικονομία της Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι η αγορά νερού από την πλωτή μονάδα αφαλάτωσης στη Μονή θα στοιχίσει περίπου 360 χιλιάδες λίρες το μήνα.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Της Βοσνίας με τις περιουσίες", γράφει ότι η αμερικανικής έμπνευσης πρόταση για τις περιουσίες στηρίζεται στη βάση της "απολύτως επιτυχούς εφαρμογής της στη Βοσνία" και διαλαμβάνει μηχανισμό τριών υπαλλακτικών επιλογών για τη διευθέτηση του περιουσιακού, που αναμένεται να είναι αντικείμενο συζήτησης στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι Ελληνες και Τούρκοι πιλότοι συναντήθηκαν χθες στο Βόλο, υπό την ομπρέλα της στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Κίνηση ματ", γράφει ότι οι "Τούρκοι επιχειρούν να διενεργήσουν κίνηση 'ματ', με προφανή στόχο να μετατρέψουν τον στρατό κατοχής σε 'νόμιμο θεσμοφύλακα' του "Τ/κ κρατιδίου" μιας ομόσπονδης ή συνομόσπονδης Κύπρου και γενικότερα του βιώσιμου χαρακτήρα της λύσης του Κυπριακού". Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού ότι είναι ανησυχητικές και απαισιόδοξες οι απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αφορούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Οριστικά χαλαρή ομοσπονδία", γράφει ότι ο ΟΗΕ και οι ξένοι μεσολαβητές έχουν διαμορφώσει δέσμη ιδεών, που θα προβλέπει λύση χαλαρής ομοσπονδίας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η δέσμη αυτή αναμένεται να κατατεθεί στις δύο πλευρές κατά τον τέταρτο γύρο των εκ του συνομιλιών για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι προσλαμβάνονται στην Κύπρο ξένοι εργάτες με πιστοποιητικά υγείας από τις χώρες τους και διαπιστώνεται κατόπιν εξετάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι πάσχουν από AIDS και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Κλειδί το Κυπριακό", δημοσιεύει συνέντευξη που της παραχώρησε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στην οποία αναφέρει ότι η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ότι εάν δεν γίνει σύντομα μεταστέγαση του ΧΑΚ, αυτό θα ισοδυναμεί με κλείσιμό του, αφού το προσωπικό και οι χρηματιστές δεν θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail", υπό τον τίτλο "Είναι γιος", αναφέρεται στη γέννηση χθες του γιου του βρετανικού πρωθυπουργικού ζεύγους, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ονόμασε το αγοράκι Λήο. Γράφει, επίσης, ότι παιδιά ελευθέρωσαν χθες στους ουρανούς χιλιάδες μπαλόνια, που έφεραν εικόνες που συμβόλιζαν την ειρήνη και την επιστροφή στα κατεχόμενα, σε εκδήλωση στη Λευκωσία, που οργανώθηκε από το Δήμο Κερύνειας.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 22 May 2000 - 5:24:11 UTC