Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΚΥΠΕ 28/05/2000 Οι αψιμαχίες μεταξύ Υπουργού Αμυνας και ΑΚΕΛ που συνεχίστηκαν και χθες είναι και σήμερα το πρώτο θέμα στις κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος είναι οι ζημιές μέχρι το τέλος του χρόνου που αναμένεται να έχουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, τα εσωκομματικά στο ΔΗΚΟ και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών καθώς και η επιθυμία συντεχνιών και οργανώσεων πολυκαταστημάτων, υπεραγορών τροφίμων και άλλων για κατάργηση της μεσημβρινής αργίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Δεν υπάρχει θέμα διαθεσιμότητας" γράφει ότι ανακρίθηκαν ήδη όλοι οι ενεργεία αξιωματικοί που τα ονόματά τους αναφέρονται στα έγγραφα που παρέδωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στον Υπουργό Αμυνας και παρουσιάζονται να συμμετέχουν σε κομματικό παραστρατιωτικό επιτελείο. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής δήλωσε ότι το κόμμα δεν μετακινείται πιο αριστερά αν εκλεγεί νέος πρόεδρος ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Οι περιουσίες πρώτο θέμα στον Γ' γύρο" γράφει ότι πληροφορίες της εφημερίδας από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν πως στον τρίτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό τα Ηνωμένα Εθνη θα καταθέσουν χάρτες με εναλλακτικές προτάσεις συναρτώντας έτσι το εδαφικό προς τις περιουσίες. Αλλού γράφει ότι το συνολικό ποσό ζημιάς των εταιρειών πετρελαιοειδών μέχρι το τέλος του 2000 ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια λίρες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Στον Μαρκίδη το πόρισμα" γράφει ότι το πόρισμα της έρευνας για ύπαρξη "παραστρατιωτικού επιτελείου" ολοκληρώνεται πιθανότητα αύριο Δευτέρα και ο Υπουργός Αμυνας θα το παραδώσει αμέσως στον Γενικό Εισαγγελέα ενώ το ΑΚΕΛ αμφισβήτησε το κατά πόσον ο Υπουργός Αμυνας θα δημοσιοποιούσε την υπόθεση εάν δεν προέκυπταν οι καταγγελίες Παπακώστα. Αλλού γράφει ότι αύριο λήγει το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις ανώτερες θέσεις του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Χάρτης λύσης" γράφει ότι ο χάρτης λύσης που προτείνει η κυβέρνηση για το Κυπριακό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων "καντόνιο στην Καρπασία, ολόκληρο τον κόλπο της Μόρφου, καθεστώς στον Κορμακίτη για τους Μαρωνίτες όμοιο με αυτό των "Ολαντ Αιλαντ", που προβλέπει απόκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να διαφυλαχθεί η πολιτισμική και θρησκευτικής τους ταυτότητα". Αλλού γράφει ότι θα ισχύσει και φέτος η δεύτερη κατανομή στις θέσεις για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Σοβαροί ελιγμοί από Αγκυρα" γράφει ότι την ερχόμενη Τετάρτη συνέρχεται το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να πάρει αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες και σύνδεσμοι υπεραγορών τροφίμων, πολυκαταστημάτων, τουριστικών καταστημάτων, η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ συνηγορούν στην κατάργηση της μεσημβρινής αργίας για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Νίκος Κατσουρίδης: Πολιτικά αποδεδειγμένη η σχέση ΔΗΣΥ - 'Επιτελείου'", γράφει ότι χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι στο θέμα του "επιτελείου" "τα στοιχεία και οι πληροφορίες είναι αδιάψευστα" και ότι είναι "δικαιολογημένη η σύγχιση και ο πανικός που διακατέχει το ΔΗΣΥ μετά την αποκάλυψη του παραστρατιωτικού επιτελείου". Αλλού γράφει ότι παρά τη φραστική κάλυψη που έδωσε η ηγεσία του ΔΗΣΥ στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ηγετικά στελέχη του κόμματος αλλά και μέλη της κυβέρνησης "βλέπουν με ανησυχία τα μέτωπα που ανοίγει κατά καιρούς ο Μιχάλης Παπαπέτρου με άλλα πολιτικά πρόσωπα".

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει ότι τη βδομάδα που πέρασε το κατοχικό καθεστώς αποκάλυψε σχέδιο από δώδεκα σημεία για οικονομική και λεγόμενη "διοικητική μεταρρύθμιση", αλλά σημειώνει ότι το εάν και το πώς το σχέδιο θα εφαρμοστεί στην πράξη, παραμένει ασαφές. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο χυτήριο "Αμάτζιο" που βρίσκεται στο δρόμο Ακρωτηρίου - Κολοσσίου καθώς και στην καταστροφή επίσης από πυρκαγιά δύο αυτοκινήτων στην Πάφο ιδιοκτησίας του Ανδρέα Χριστοδούλου, ιδιοκτήτη τουριστικού συγκροτήματος. (ΚΥΠε/ΦΖ/ΓΓ/ΑΧΡ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 28 May 2000 - 7:24:08 UTC