Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - 16/06/2000 Οι καταστροφικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται για ημέρες στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι αντιδράσεις των πλευρών σχετικά με αυτό καθώς και η άφιξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο υπό τη σκιά των απειλών του Ραούφ Ντενκτάς είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι πολλές εστίες δείχνουν έγκλημα" αναφέρεται στις πολλές και μεγάλες σε ένταση και έκταση πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο και γράφει ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όσο και η Αστυνομία και άλλοι αρμόδιοι διατυπώνουν υποψίες για κακόβουλη ενέργεια. Σε άλλη θέση γράφει για τον 50χρονο Στροβολιώτη Πολύδωρο Σχίζα, ο οποίος αυτοκτόνησε αφού προηγουμένως σκότωσε με το ίδιο όπλο το σκύλο του που είχε δαγκώσει προηγουμένως 6χρονο κοριτσάκι.

Στη "Μάχη" κύριο θέμα είναι οι πυρκαγιές και, κάτω από τον τίτλο "Κόλαση για 13 χωριά", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες πίσω από το μπαράζ πυρκαγιών που κατακαίνε την Κύπρο κρύβονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) "που χρησιμοποιούν ως πράκτορές τους Τσετσένους ισλαμιστές και δήθεν Ρωσοπόντιους, οι οποίοι στην ουσία είναι μουσουλμάνοι, κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων". Αλλού γράφει για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και τις πτωτικές τάσεις που παρουσιάστηκαν χθες.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Κατάσταση Πολέμου" αναφέρει ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες φωτιές μοιάζουν με εκείνες κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974. Προσθέτει ότι για την κατάσβεση των πυρκαγιών βοηθούν η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι βρετανικές βάσεις, ενώ διερευνώνται πληροφορίες για εμπρησμούς. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα είναι ικανοποιημένα από την απάληψη της προσθήκης στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξέφρασαν όμως δυσαρέσκεια για το παρασκήνιο που αναπτύχθηκε.

Η "Σημερινή" έχει πρωτοσέλιδη είδηση τις πυρκαγιές και κάτω από τον τίτλο "Κρανίου τόπος" γράφει ότι είναι τεράστιες οι καταστροφές που προκάλεσαν οι φωτιές "που μαίνονται ανεξέλεγκτες από την περασμένη Τρίτη σε διάφορα μέτωπα", με αποτέλεσμα να έχουν μετατρέψει "σε κρανίου τόπο" μεγάλες εκτάσεις ιδιωτικής και δασικής γης. Αλλού αναφέρεται στην άφιξη χθες βράδυ του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνοντας ότι "υπό τη σκιά των απειλών του Ντενκτάς πως θα κλείσει την πόρτα του ψευδοκράτους στους κυανόκρανους έφθασε ψες στην Κύπρο ο Αλβαρο ντε Σότο".

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Βιβλική η καταστροφή" αναφέρει ότι διεξάγεται "απεγνωσμένη μάχη δέντρο προς δέντρο" για κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ σωτήρια ήταν η πυροσβεστική παρέμβαση εξ Ελλάδας. Ο "Φ" δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για τις φωτιές ότι θα "ερευνήσουμε όλα τα ενδεχόμενα". Αλλού γράφει ότι οι ιδιοκτήτες μπιραριών στη Λεμεσό προέβησαν ψες σε κατάληψη της τουριστικής περιοχής και νέκρωσαν τους χώρους διασκέδασης διαμαρτυρόμενοι για το ωράριο μετάδοσης μουσικής.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Κόλαση πυρός" αναφέρει ότι έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις η έκταση των πυρκαγιών στις περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού, κατακαίοντας κατοικίες, δασική γη και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η "Χ" γράφει ότι πριν από δύο χρόνια οι αρμόδιοι απέρριψαν την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών και "προτίμησαν ακατάλληλα ελικόπτερα". Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι "ο πόλεμος που σχετίζεται με την προσπάθεια να περάσει στο διεθνή χώρο και μέσα από τα ΗΕ, η αναγνώριση δύο χωριστών οντοτήτων, έχει ήδη κηρυχθεί".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Η χειρότερη πυρκαγιά από το 1974" αναφέρει ότι η φωτιά που ξέσπασε στις νοτιοανατολικές παρυφές του Τροόδους μετατράπηκε σε καταστροφή τεραστίων διαστάσεων. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενοχλημένος από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus weekly" υπό τον τίτλο "Η Κύπρος καίγεται" γράφει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τη χειρότερη καταστροφή από πυρκαγιά από τότε που η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε τα δάση της το 1974. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Βρετανού βουλευτή Τομ Κοξ ότι βουλευτές από τη Βρετανία και άλλες χώρες θα ζητήσουν την αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε περίπτωση που συνεχίσει να μην συμμορφώνεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τιτίνα Λοϊζίδου.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 16 June 2000 - 6:24:11 UTC