Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 19/06/2000 Οι χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για τις συνομιλίες προβάλλονται πρωτοσέλιδα σε όλες τις σημερινές εφημερίδες. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τα οικονομικά του ΡΙΚ, τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην επαρχία Πάφου και τις επαφές και δηλώσεις του εισηγητή στο Κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρας Μπαρσόνι.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Μετέωρος ακόμη ο τρίτος γύρος" προβάλλει τη δήλωση ντε Σότο ότι ο ΓΓ προσδοκά να συναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη στη Γενεύη στις 5 Ιουλίου, ελπίζοντας πως αυτό θα αποτελέσει την απαρχή μιας διαρκούς και εντατικοποιημένης διαδικασίας τους επόμενους μήνες. Αλλού γράφει ότι ξέσπασε τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στο σκυβαλότοπο του χωριού Κρήτου Τέρρα και σταμάτησε μόνο όταν δεν υπήρχε τίποτε άλλο να κάψει.

Η "Μάχη" υπό τον πηχυαίο τίτλο "Διασπάθιση" αναφέρεται σε σκάνδαλο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με διαπάθιση 250.000 λιρών για προσφορά ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εργασιών σε τρία κτίρια της πανεπιστημιούπολης που δόθηκε σε εταιρεία που δεν ήταν ο χαμηλότερος προσφοροδότης. Αναφέρεται στις δηλώσεις του εισηγητή στο Κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρας Μπαρσόνι ότι το ΣτΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος. Τόνισε επίσης την ανάγκη εφαρμογής της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Αποδέχονται τη διακοπή" γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο έφυγε με άδεια χέρια για την Αθήνα αφού δεν ξεκαθάρισε ούτε την ημερομηνία διεξαγωγής των συνομιλιών, ούτε τη διάρκειά τους, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι αποδέχεται το αίτημα του Ντεντκάς για διακοπή των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου συνεχίζει να παραβιάζει τη νομοθεσία και να αυξάνει κατά έτος τα πλεονάσματά της. Σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Ελεγκτού, η ΑΤΗΚ είχε πλεονάσματα της τάξης των 142,8 εκατομμυρίων λιρών στο τέλος του περασμένου χρόνου.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Παίζει με τον ΟΗΕ" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για να κερδίσει πλεονεκτήματα που σχετίζονται με αιτήματα που έδωσε γραπτώς υπό μορφή θέσεων στον κ. ντε Σότο για να πράξει τα δέοντα ώστε να προσέλθει ο Ντενκτάς στις συνομιλίες. Γράφει ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε πρόταση καναδικής εταιρείας για στάθμευση στην Κύπρο δύο αεροπυροσβεστικών αεροπλάνων για 90 ημέρες έναντι του ποσού των δύο περίπου εκ. λιρών. Πορίσματα που προέκυψαν από την επίδειξη των αεροσκαφών τέθηκαν υπόψη τριών υπουργών, γράφει.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίλτο "Μετέωρες οι διαδικασίες" γράφει ότι η στάση του Ντενκτάς καθιστά μετέωρες τις διαδικασίες και το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αφού ο Τ/Κ ηγέτης μελετά ακόμα μέτρα ενώ ο κ. ντε Σότο μεταβαίνει σε Αθήνα, Αγκυρα και Βρυξέλλες για να συνεχίσει τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου. Αλλού γράφει ότι η ερευνητική επιτροπή της Μητρόπολης Λεμεσού εξασφάλισε στοιχεία από επίσημα έγγραφα αναφορικά με τις διερευνώμενες καταγγελίες εναντίον του Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέλος Ιουνίου.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "'Παγιδευμένο' το ΡΙΚ" γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Ελεγκτού η οικονομική κατάσταση στο ΡΙΚ είναι προβληματική και το 1999 έγιναν υπερβάσεις ύψους 421 χιλιάδων λιρών, ενώ γίνονται και παρατηρήσεις για έλλειψη σωστής οργάνωσης και ελέγχου, με αποτέλεσμα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Η "Χ" αναφέρεται σε παντελή έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών, επικαλούμενη δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών που είπε ότι οι μεγάλες πυρκαγιές κατέδειξαν την απουσία ειδικού σχεδίου και κάλεσε όλους τους επάρχους σε έκτακτη σύσκεψη αύριο Τρίτη.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 19 June 2000 - 8:24:11 UTC