Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 04/07/2000 Πληροφορίες για κατάθεση προτάσεων επί της ουσίας όλων των πτυχών του Κυπριακού και ανησυχίες που εκφράζονται από Αθήνα και Λευκωσία ότι αυτές θα διέπονται από τη φιλοσοφία της "μέσης λύσης", η συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη στην Αθήνα ενόψει του τρίτου γύρου των συνομιλιών, η κατάσταση στο χωριό Στροβίλια μετά τα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος και η ενέδρα εναντίον των αδελφών Χρίστου από τις Κυβίδες είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Πήρε ό,τι ήθελε ο Κληρίδης" αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου Κληρίδη στην ελληνική πρωτεύουσα και σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "εξασφάλισε τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν προηγουμένως δεν υπάρξει δίκαιη λύση του Κυπριακού". Αλλού γράφει ότι ο καύσωνας που επικρατεί θα διατηρηθεί και για τις επόμενες μερικές ημέρες, ενώ οι γιατροί καλούν το κοινό να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Φονική ενέδρα" αναφέρεται στη χθεσινή επίθεση κατά των αδελφών Στέλιου και Χρίστου Χρίστου από τις Κυβίδες και στο θάνατο του Χρίστου και σημειώνει ότι τα δύο αδέλφια δέχθηκαν "καταιγιστικά πυρά αυτομάτου όπλου από ένοπλο κουκολοφόρο σε ανηφορικό σημείο του κυρίου δρόμου Αγίου Αμβροσίου - Κυβίδων". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής την ερχόμενη Τρίτη στη Λευκωσία.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Εκρηκτικό πακέτο" αναφέρει ότι Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν κινδύνους στη Γενεύη και ανησυχούν για το περιεχόμενο των προτάσεων που θα καταθέσει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο. Αλλού γράφει πως οι εννιά κάτοικοι του χωριού Στροβίλια ζουν εγκλωβισμένοι για 25 χρόνια, ενώ τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα έχουν δυσκολέψει, αφού λόγω των μέτρων που έλαβε το κατοχικό καθεστώς τους "φυλάει" ένας... λόχος Τούρκων στρατιωτών.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ενέδρα θανάτου" αναφέρεται στη φονική επίθεση εναντίον των αδελφών Χρίστου και σημειώνει ότι υπάρχουν "φόβοι ότι αρχίζει νέος κύκλος αίματος μεταξύ των φατριών του υποκόσμου", ενώ αναφέρει πως τα δύο αδέλφια "φέρονταν μπλεγμένα σε υποθέσεις κατασκευής και τοποθέτησης" αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι μεθαύριο Πέμπτη ενδέχεται να υπάρξει μικρή αύξηση στην τιμή των καυσίμων, καθόσον σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα κόμματα θα συναινέσουν στη σχετική κυβερνητική πρόταση.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κρίσιμες προτάσεις από Ανάν" αναφέρει ότι βαίνουμε προς σοβαρές εξελίξεις στη Γενεύη, αφού ο Άλβαρο ντε Σότο θα υποβάλει προτάσεις επί όλων των βασικών θεμάτων του Κυπριακού. Αθήνα και Λευκωσία, συνεχίζει ο "Φ", φοβούνται το σενάριο της "μέσης λύσης". Αλλού γράφει ότι τουλάχιστον τρία από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Σοσιαλδημοκράτες, προσανατολίζονται προς λύση αξιοποίησης του υφιστάμενου κτιρίου της Βουλής μέχρι να ανεγερθεί το νέο, σε έξι περίπου χρόνια.

Η "Χαραυγή κάτω από τον τίτλο 'Γάζωσαν τα 'Νιντζάκια'" αναφέρει ότι άγνωστος κουκουλοφόρος έστησε ενέδρα στους αδελφούς Χρίστο και Στέλιο Χρίστου από τις Κυβίδες και άνοιξε εναντίον τους πυρ με αυτόματο όπλο με αποτέλεσμα ο Χρίστος να βρει ακαριαίο θάνατο ενώ ο Στέλιος να τραυματιστεί σε διάφορα μέρη του σώματός του. Αλλού γράφει πως ποσό 100 εκατομμυρίων λιρών αναμένεται να διατεθεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό μορφή δανείων για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα δημιουργήσει η ελευθεροποίηση του επιτοκίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο 'Νίντζα' πεθαίνει μέσα σε κόλαση πυρός" γράφει ότι ένας άνδρας από τη Λεμεσό δολοφονήθηκε και ο αδελφός του πληγώθηκε σοβαρά χθες το πρωί, όταν οπλοφόρος τους έστησε ενέδρα και γάζωσε το αυτοκίνητό τους με σφαίρες. Αλλού αναφέρει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα αποφασίσουν στα τέλη του καλοκαιριού κατά πόσο θα αντικαταστήσουν τα τέσσερα Airbus A310 και θα προβούν σε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών τους.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 4 July 2000 - 6:24:10 UTC