Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 24/07/2000 Η έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα υποβάλουν ολοκληρωμένη Δέσμη Ιδεών προς στις δύο πλευρές, η συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Σωκράτη Χάσικου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα και πληροφορίες ότι μαφιόζοι εκβιάζουν επιχειρηματίες και προβαίνουν σε άλλες εγκληματικές ενέργειες για εξασφάλιση του εύκολου κέρδους είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" προβάλλει πρωτοσέλιδα τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες σήμερα στη Γενεύη κάτω από τον τίτλο "Πανέτοιμος δηλώνει ο Κληρίδης" και γράφει ότι οι απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις "σκέψεις" του Αλβαρο ντε Σότο θα στηρίζονται στις πάγιες θέσεις της πλευράς μας, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος θα θέσει σήμερα το θέμα της προέλασης των Τούρκων στα Στροβίλια στον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέ Σολάνα στον οποίον και θα καταθέσει για πρώτη φορά τη βούληση της Κύπρου για συνδρομή στην προσπάθεια θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια.

"Το Θάρρος" έχει κύριο τίτλο "Ελάτε Τούρκοι να σώσετε την τουρκική μειονότητα" και αναφέρεται σε "συγκλονιστικό" κατά την εφημερίδα ντοκουμέντο για τα γεγονότα του 1974. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε συμπλοκή Βρετανών τουριστών στην Αγία Νάπα κατά την οποία τραυματίσθηκε σοβαρά 35χρονος Βρετανός τουρίστας ο οποίος δέχθηκε εφτά μαχαιριές.

Ο "Πολίτης" αναφερόμενος πρωτοσέλιδα στις συνομιλίες στη Γενεύη γράφει ότι "Χτίζεται το νέο πλαίσιο λύσης" και σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα των διεργασιών σε αυτό το γύρο αναμένεται ότι ο Αλβαρο ντε Σότο θα καταθέσει γύρω στις 31 Ιουλίου, έγγραφο το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει συνολικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τα κρατικά ταχυδρομεία διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατέχουν το ένα τρίτο της αγοράς και έχουν ετήσια έσοδα της τάξης των 5 εκ. λιρών το χρόνο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Μαφία 'προστατών'" αναφέρει ότι αλλοδαποί μαφιόζοι συνεργάζονται στενά με Κύπριους "επιχειρηματίες" του υποκόσμου για την εξασφάλιση εύκολου κέρδους με διάφορες παράνομες δραστηριότητες, ακόμη και με εγκλήματα. Αλλού γράφει ότι ενόψει της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζονται φόβοι πως το Υπουργείο Υγείας δεν θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο χρόνο, αφού έχει να διανύσει "έναν αγώνα δρόμου", για να εναρμονίσει τις νομοθεσίες που διέπουν τον τομέα της υγείας και να εκσυγχρονίσει τις ιατρικές υπηρεσίες.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Έτοιμη πλήρης Δέσμη Ιδεών" αναφέρει ότι στη Γενεύη τα Ηνωμένα Εθνη θα καταθέσουν ενώπιον των δύο πλευρών ολοκληρωμένη Δέσμη Ιδεών, που ετοιμάστηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύκλου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και αποτελείται από μια "πρόσμιξη ελβετικών και βελγικών στοιχείων για το σύνταγμα". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης βλέπει ύφεση σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες στην Κύπρο, εκτός από τη μάστιγα των ναρκωτικών που εξεκολουθεί να προβληματίζει σοβαρά τις Αρχές.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ουσιαστική διαπραγμάτευση αναμένει η Ε/κ πλευρά" αναφέρει ότι, εξηγώντας την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε "πολύ σοβαρή και κρίσιμη" την κατάσταση στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η πρόσφατη "χαριστική" απόφαση της Αρχής Αδειών να μετατρέψει άδειες αγροτικού ταξί σε αστικά ταξί, ήταν μια συνέχεια "αναξιοκρατικών αποφάσεων που δεν στηρίζονταν σε αντικειμενικά κριτήρια".

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 24 July 2000 - 6:24:06 UTC