Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ -28/7/2000 Η χθεσινή θεαματική άνοδος του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), οι εξελίξεις στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και οι παρασκηνιακές ενέργειες των τρίτων μεσολαβητών, καθώς και η ανακοίνωση σήμερα των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Αλλα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας είναι η υπόθεση εξαφάνισης πιστολιού από τις Κεντρικές Φυλακές για την οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί, το θέμα της 19χρονης Κύπριας που συνελήφθηκε στην Αίγυπτο για κατοχή ναρκωτικών και η δραπέτευση Λιβάνιου, που νοσηλευόταν φρουρούμενος στο νοσοκομείο Πάφου, παρά το ότι ήταν δεμένος με χειροπέδες στο κρεβάτι.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οι μεγάλοι στήριξαν την αγορά" ότι αποτελεσματικές ήταν όπως φάνηκε χθες από την άνοδο του δείκτη στο ΧΑΚ οι αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης τα τελευταία 24ωρα με όλους τους εμπλεκόμενους στο χρηματιστηριακό θεσμό. Αλλού αναφέρει ότι οι υποψήφιοι των εισαγωγικών εξετάσεων θα μάθουν σήμερα αν κατάφεραν τελικά να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση που διεκδίκησαν για την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους ή αν θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσουν και του χρόνου.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αστυνομικό έγκλημα" αναφέρει ότι σε συναγερμό βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η Αστυνομία μετά την εξαφάνιση ένσφαιρου πιστολιού, το οποίο βρισκόταν στην οπλαποθήκη των αστυνομικών κρατητηρίων που στεγάζονται στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών. Για την υπόθεση αυτή τρεις αναπληρωτές λοχίες και δυο αστυφύλακες ήδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για αμέλεια καθήκοντος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Λιβάνιος, που νοσηλευόταν φρουρούμενος στο νοσοκομείο Πάφου απέδρασε, παρά το ότι ήταν δεμένος με χειροπέδες στο κρεβάτι.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Χρυσόσκονη στο πάτωμα" ότι οι επενδυτές έτριβαν χθες τα χέρια τους αφού ο Δείκτης έγινε "ασανσέρ" σε πορεία "ανεξέλεγκτης ανόδου", οδηγώντας όλους τους επιμέρους δείκτες σε πορεία ανόδου, η οποία σχεδόν εξισορρόπησε τις απώλειες των τελευταίων ημερών. Αλλού αναφέρει ότι στο τελικό τους στάδιο εισέρχονται από σήμερα οι εργασίες της Τριμελούς Συνοδικής Επιτροπής καθώς ενώπιον των μελών της θα παρουσιαστεί το πρωί ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ανάσα ζωής" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι τονωτικές "ενέσεις" στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου άρχισαν να δίνουν οι μεγάλες τράπεζες και άλλοι σημαντικοί φορείς του τόπου για να αποφευχθεί το κράχ. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι στη Γενική Εισαγγελεία στην αιγυπτιακή πόλη Πορτ Σάιτ, κρατείται η 19χρονη Μαρία Αντωνιάδου, από την Παλλουριώτισσα, η οποία συνελήφθηκε προχθές από την αιγυπτιακή Αστυνομία, όταν βρέθηκε στην καμπίνα κρουαζιερόπλοιου με το οποίο ταξίδευσε ποσότητα μαριχουάνας βάρους τριών περίπου κιλών.

Στο "Φιλελεύθερο" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Η Λευκωσία προειδοποιεί" δημοσιεύεται είδηση για επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, "με την οποία του επισημαίνεται πως ακολουθείται μια τακτική καλοπιάσματος του Ραούφ Ντενκτάς και ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η Ε/κ πλευρά". Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε καταγγελία της Κίνησης Στήριξης Αλλοδαπών κατά του Τμήματος Μετανάστευσης και ζητεί να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου αλλοδαπού από τη Σρι Λάνκα που πέθανε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Υπό το κράτος της αυταπάτης", γράφει στο κύριο θέμα ότι το ΑΚΕΛ αντιτίθεται στην ένταξη της Κύπρου στο στρατιωτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος με την οποία επικρίνεται ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος για τις δηλώσεις του περί ετοιμότητας της Κύπρου για πλήρη στρατιωτική και αμυντική συνεργασία με την ΕΕ. Αλλο θέμα είναι ο καύσωνας που πλήττει αυτές τις ημέρες την Κύπρο και που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο από θερμοπληξία 60χρονου οικοδόμου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ανακούφιση, καθώς η αγορά ανέβηκε κατά 7,76 τοις εκατόν", γράφει ότι η χθεσινή άνοδος στο ΧΑΚ, του οποίου ο Γενικός Δείκτης έφθασε τις 399,49 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 7,76%, έκανε τα πρόσωπα όλων στο Χρηματιστήριο να χαμογελάσουν και, σύμφωνα με αναλυτές, "η παρούσα διόρθωση φαίνεται ότι θα συνεχισθεί και κατά τη σημερινή διαπραγμάτευση". Σε άλλο θέμα γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η ασφάλεια στους δρόμους πρέπει να είναι υψηλής προτεραιότητας.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κινήσεις προς διάσωση των συνομιλιών", ότι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί εντείνουν τις διπλωματικές τους ενέργειες προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και να περισώσουν τις υποστηριζόμενες από τον ΟΗΕ συνομιλίες, που δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια πρόοδο τις μέχρι τώρα προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει πως μετά και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουνίου, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αγορά πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 28 July 2000 - 6:24:06 UTC