Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 30/07/2000 Οι εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Μόνιμου Αντιπρόσωπου των ΗΠΑ στα ΗΕ Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, που παρουσιάζεται πολύ αισιόδοξος για τις εξελίξεις το Σεπτέμβριο, πληροφορίες για λεγόμενη "ανανεωτική φράξια" στο ΔΗΣΥ και η υπόθεση της νεαρής από την Παλλουριώτισσα που συνελήφθη στην Αίγυπτο να μεταφέρει 3,5 κιλά μαριχουάνα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Το Σεπτέμβριο προτάσεις και ελπίδες" αναφέρει ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί κατέληξαν στο χρόνο υποβολής των προτάσεων για το Κυπριακό, ενώ ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ δηλώνει ότι περιμένει επιτυχία τον επόμενο γύρο. Αλλού γράφει ότι η 19χρονη Μαρία Αντωνιάδου από την Παλλουριώτισσα φέρεται να ομολόγησε στην αιγυπτιακή αστυνομία ότι γνώριζε για την ύπαρξη των 3,5 κιλών μαριχουάνας, που θα μετέφερε στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα παραπλάνησης νεαρού από την Παλλουριώτισσα.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Φράξια στο ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι πυρήνας από βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, στελέχη της ΝΕΔΗΣΥ και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα προωθούν τη δημιουργία ομάδας με σύνθημα την ανανέωση στο κόμμα. Αλλού γράφει ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου σημαδεύτηκαν με ένα δυστύχημα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε ένα νεαρό Κύπριο και άλλα δύο που είχαν ως αποτέλεσμα τον κρίσιμο τραυματισμό δύο νεαρών τουριστών.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Συμβιβασμός εδώ και τώρα" δημοσιεύει δηλώσεις που του έκαναν οι Κόφι Ανάν και Ρίτσιαρτ Χόλπρουκ, οι οποίοι τόνισαν πως η μοναδικά επιλογή της Κύπρου είναι ο δρόμος προς την ειρήνη. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνεχίζει ο "Π", κάνει λόγο για "πικρό συμβιβασμό", ενώ ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, που παρουσιάζεται αισιόδοξος για το Σεπτέμβρη, δηλώνει πως δεν είναι αποδεκτή η συνομοσπονδία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πίσω από την αναπομπή του νόμου για τη Ραδιοτηλεόραση κρύβονται διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές ίντρικες.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Σενάρια ΗΠΑ" γράφει ότι οι Αμερικανοί δρουν στο παρασκήνιο με σχεδιασμούς που περιστρέφονται γύρω από την "αναγνώριση" ή την "αμοιβαία αποδοχή" των δύο "ομόσπονδων κρατιδίων" της Κύπρου. Οι ΗΠΑ, συνεχίζει η "Σ", επείγονται λόγω των προεδρικών τους εκλογών και επιθυμούν κάποιο δεσμευτικό αποτέλεσμα μέχρι το Σεπτέμβριο. Αλλού αναφέρει ότι το κράτος "μεθοδεύει τον αργό θάνατο" του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και γι' αυτό δεν προχωρά στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για τη θεραπεία των καρκινοπαθών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Επεξεργάζονται χάρτες" γράφει ότι εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες από πλευράς των ΗΕ για την τελική διαμόρφωση του πακέτου προτάσεων, την ίδια στιγμή όμως, η διαδικασία αδυνατεί να προχωρήσει λόγω της τουρκικής στάσης. Αλλού αναφέρεται στην ανεύρεση, από την Αστυνομία, πιστολιού, το οποίο είχε κλαπεί πρόσφατα από τα αστυνομικά κρατητήρια των Κεντρικών Φυλακών. Το πιστόλι βρέθηκε κάτω από γεφύρι στην περιοχή Αρωνα Γερίου.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Ζημιώνουν την Κύπρο οι διαρροές" αναφέρεται σε δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι σε κρίσιμες φάσεις όπως αυτή την ώρα, που γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για να γίνει ουσιαστικός διάλογος στο Κυπριακό, οι όποιες διαρροές επιφέρουν φοβερή ζημιά στην εθνική μας υπόθεση. Αλλού γράφει ότι αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους αστυνομικούς από τις τελευταίες αναξιοκρατικές και ημετεροκρατικές προαγωγές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι οι τιμές των ακριβών φαρμάκων στην Κύπρο πιθανό να μειωθούν κατά 50% εάν ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης περάσει νομοσχέδιο από τη Βουλή για να "σπάσει" τον κλοιό, που δημιουργούν οι εισαγωγείς φαρμάκων εδώ και χρόνια. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση θα πάρει περαιτέρω μέτρα για να ευθυγραμμίσει περισσότερο τα δικαιώματα των γυναικών, με την "Πλατφόρμα Πεκίνου για δράση" που έδωσε εισηγήσεις προς τις κυβερνήσεις με στόχο να μειώσουν τις διακρίσεις μεταξύ των φύλων.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 30 July 2000 - 8:24:07 UTC