Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 03/08/2000 Οι βομβιστικές επιθέσεις κατά χρηματιστών, οι εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου του δέρματος σε ορεινές περιοχές και η κράτηση της 19χρονης Μαρίας Αντωνιάδου στις αιγυπτιακές φυλακές είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Φθινόπωρο οι νόμοι για ΧΑΚ", γράφει ότι, μετά από πολύωρη συνεδρίαση χθες, η Βουλή αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης των νομοσχεδίων για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) για το Φθινόπωρο, "παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΧΑΚ θα παραμείνουν μετέωρα μέχρι τον Οκτώβριο". Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναμένονται εξελίξεις σήμερα στην υπόθεση της 19χρονης Μαρίας Αντωνιάδου, από την Παλουριώτισσα, που κρατείται στις φυλακές του Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο, για μεταφορά ναρκωτικών.

Η "Μάχη" έχει πρωτοσέλιδη είδηση τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον χρηματιστών και κάτω από τον τίτλο "Χρηματιστηριακό έγκλημα" γράφει ότι οι δυο περιπτώσεις τοποθέτησης βόμβας σε περιουσίες χρηματιστών οφείλονται στην "κατρακύλα" που παρουσιάζει τελευταία το ΧΑΚ και που έχει εξοργίσει "ορισμένους επενδυτές", οι οποίοι θέλησαν "να περάσουν τα δικά τους μηνύματα". Σε άλλη θέση γράφει ότι ο Δήμος Γεροσκήπου ζητεί την αναστολή των εργασιών στο υδροπάρκο "Αφροδίτη", όπου την περασμένη Κυριακή πνίγηκε τρίχρονο αγοράκι, επειδή οι ιδιοκτήτες του δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες.

Στον "Πολίτη" κύριο θέμα, με τον τίτλο "Καταρρέουν πολυκατοικίες", είναι τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίστηκαν στην κατασκευή των προσφυγικών οικισμών και γράφει ότι στον κυβερνητικό οικισμό Ανθούπολης δυο τριώροφες πολυκατοικίες έχουν κριθεί ως ακατάλληλες και αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων η κατεδάφισή τους. Σε άλλη θέση γράφει για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και ότι "εξέλιπε" και η τελευταία ελπίδα για επίτευξη "έστω και επί μέρους προόδου" και ότι η πολιτική ηγεσία επιστρέφει από την Ελβετία "με άδεια χέρια".

Η "Σημερινή", κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Βόμβες οργής", γράφει ότι "οι απειλές για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε περιουσίες χρηματιστηριακών παραγόντων, λόγω της δραματικής πτώσης των μετοχών στο ΧΑΚ, έγιναν πραγματικότητα χθες τα χαράματα", ενώ πολιτικοί και άλλοι παράγοντες του Χρηματιστηρίου καταδίκασαν τις ενέργειες αυτές και μίλησαν για την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων. Σε άλλη θέση γράφει ότι έχουν καταγραφεί "ιδιαίτερα αυξημένα" περιστατικά καρκίνου του δέρματος στα ορεινά χωριά, λόγω της δυνατής ηλιακής ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται καθημερινώς.

Ο "Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα με τίτλο "'Limit down' με βόμβες", γράφει ότι ήσαν αναμενόμενες οι βομβιστικές επιθέσεις κατά χρηματιστών, μετά την "κατάρρευση του πατώματος και τον εγκλωβισμό πολλών επενδυτών" και ότι υπήρξαν πολλές και σοβαρές απειλές κατά το τελευταίο διάστημα. Ο "Φ" γράφει ότι η Αστυνομία όχι μόνο προβαίνει σε εκτεταμένες έρευνες για διαλεύκανση των επιθέσεων αυτών, αλλά παίρνει και "δρακόντεια μέτρα" για την αποτροπή άλλων επιθέσεων. Αλλού γράφει ότι προκλήθηκε αναστάτωση στην Ερήμη λόγω επεισοδίων για διεκδίκηση μεγάλης έκτασης γης από κληρονόμους, που είχαν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της Αστυνομίας και τη σύλληψη τεσσάρων προσώπων.

Στη "Χαραυγή" κύριο θέμα με τίτλο "Ουδείς τον στήριξε" είναι η αναπομπή του νόμου που προβλέπει την είσοδο ραδιοτηλεοπτικών εταιρειών στο ΧΑΚ και η καταψήφισή της από τη χθεσινή έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής. Οπως γράφει η εφημερίδα, κανείς δεν βρέθηκε να υποστηρίξει την αναπομπή του Προέδρου Κληρίδη και κανένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας δεν τη δικαιολόγησε. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πλοίο, που είχε προορισμό το λιμάνι Λάρνακας, μετά από οδηγίες άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο λιμάνι Λεμεσού για να ξεφορτώσει και αυτό προκάλεσε τις διαμαρτυρίες Λαρνακέων, οι οποίοι διερωτούνται για τις σκοπιμότητες που κρύβει αυτή η ενέργεια.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι βομβιστές στοχεύουν χρηματιστές", αναφέρεται στις προχθεσινές και χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις που είχαν στόχο το αυτοκίνητο χρηματιστή στη Λευκωσία η μια και χρηματιστηριακό γραφείο στο Παραλίμνι η άλλη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκρήξεις έγιναν λίγο μετά τη μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη κατά τις τελευταίες εβδομάδες και λίγες ώρες προτού αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για διορθωτικά μέτρα στο ΧΑΚ. Σε άλλη σελίδα γράφει για τις "αυστηρές" ποινές που επεβλήθησαν χθες σε τρεις Βρετανούς τουρίστες, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 3 August 2000 - 7:24:06 UTC