Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 06/08/2000 Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη μετά τη λήξη του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα θέματα του κυπριακού Τύπου. Ο αυξημένος αριθμός οδικών δυστυχημάτων στην Κύπρο, οι έρευνες της Αστυνομίας για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις κατά των χρηματιστών, η χθεσινή ληστεία στην Πάφο και η υπόθεση της νεαρής Μαρίας Αντωνιάδου που εξακολουθεί να παραμένει στις αιγυπτιακές φυλακές είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες", προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, κατά την επιστροφή του από τη Γενεύη, σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει θέσει χρονοδιάγραμμα στον εαυτό της και θα αποφασίσει κατά πόσον θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή, αναλόγως της προόδου που επιτυγχάνεται και λαμβάνοντας υπόψη την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι έχουν αυξηθεί τα θανατηφόρα οδικά δυστυχήματα στην Κύπρο και ότι κάθε τρεις ημέρες περίπου σκοτώνεται ένας άνθρωπος στην άσφαλτο.

"Η Μάχη", έχει ως πρωτοσέλιδη είδηση με τον τίτλο "Ο Αρχιεπίσκοπος στο Εθνικό", συνέντευξη του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου με την οποία απευθύνεται προς την πολιτική ηγεσία του τόπου επικρίνοντάς την για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών απαιτήσεων για συνομοσπονδία, ενώ ευθύνες αποδίδει και στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Μητροπολίτης καλεί τους πολιτικούς "να απευθύνουν πρόσκληση για συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο Εθνικό Συμβούλιο". Σε άλλη είδηση αναφέρεται στα εσωτερικά του ΔΗΣΥ και γράφει ότι στη διευρυμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος την προσεχή Τρίτη θα γίνει προσπάθεια να διευθετηθούν εσωτερικές διαφορές.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Συμφωνίες - ερείπια", γράφει ότι στους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους της Αθήνας κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το Ελσίνκι και η "διπλωματία των σεισμών" έχουν καταρρεύσει και ότι η Τουρκία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί αυτές τις συμφωνίες για να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα εις βάρος του Ελληνισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα αναμένεται η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα του Πορτ Σάιντ για αποφυλάκιση της 19χρονης Μαρίας Αντωνιάδου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης κατοχής ναρκωτικών, για την οποία είναι προφυλακισμένη στην Αίγυπτο.

Ο "Πολίτης", έχει κύριο τίτλο "Στο τραπέζι η παραίτηση" και γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων χθες, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τη Γενεύη, δεν διέψευσε ότι προειδοποίησε με παραίτηση αν συνεχιστεί η ατέρμονη διαδικασία. Σημειώνει επίσης τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι "δεν είναι με τα Ηνωμένα Εθνη που θα διαπραγματευτούμε αλλά με την άλλη πλευρά". Πρωτοσέλιδα αναφέρεται ακόμη στη χθεσινοβραδυνή εκδήλωση για την Αμμόχωστο στο συρματόμπλεγμα της Δερύνειας και σημειώνει ότι φέτος τα μνημόσυνα για τους Ισαάκ και Σολωμού θα είναι χωριστά.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Υπερεξοπλίζουν τον Αττίλα" γράφει ότι σε αστακό με υπερσύγχρονα όπλα έχει μετατρέψει τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο η Τουρκία, που αναβαθμίζει ποιοτικά τις επιθετικές τις δυνατότητες. Αλλού γράφει ότι σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ανακριτές του Αρχηγείου της Αστυνομίας τις τελευταίες 48 ώρες, σχετικά με τις δίδυμες εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης σε γραφεία χρηματιστηριακής εταιρείας και σε αυτοκίνητο χρηματιστή.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Στο 'εδώλιο' ο Γενικός Εισαγγελέας" γράφει ότι στενοί συνεργάτες του Προέδρου Κληρίδη διατυπώνουν σφοδρές κατηγορίες κατά του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη θεωρώντας τον υπεύθυνο για τον πολιτικό διασυρμό που υπέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα της αναπομπής του νόμου για την εισδοχή των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών στο Χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ προκηρύσσει και φέτος ετήσιο έρανο για κάλυψη οικονομικών αναγκών του κόμματος και πως ο έρανος αυτός παίρνει χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ των θέσεων και της πολιτικής του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πααρακολουθεί στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα του Ακάμα και συγκεκριμένα, τα αμφιλεγόμενα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σχέδια για να επιτραπεί τουριστική ανάπτυξη στη χερσόνησο του Ακάμα. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή ληστεία που διεπράχθη στην Πάφο με θύμα τον εστιάτορα Μάριο Τζούρο και τη σύζυγό του, όταν άγνωστοι άρπαξαν από τον Τζούρο τσαντάκι που περιείχε μεγάλο χρηματικό ποσό.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 6 August 2000 - 8:24:06 UTC