Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 27/08/00 Η έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης "RAND Corporation" για τις σχέσεις Τουρκίας - Δύσης, οι πληροφορίες για νέα τουρκικά σχέδια για ενοποίηση Τουρκίας - ψευδοκράτους και το θέμα των αγνοουμένων είναι μερικά από τα σημερινά θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τον κατοχικό στρατό, τη συνέντευξη του ΓΓ του Τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Ιζέτ Ιζτζάν, τις συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, την "ανταρσία" επιβατών αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών και την πυρπόληση του "Βρακά" στη Λεμεσό.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Απρόθυμη η Τουρκία για λύση", αναφέρεται στην έκθεση της δεξαμενής σκέψης "RAND Corporation" και γράφει πως, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει σήμερα μεγαλύτερο κίνητρο από ό,τι στο παρελθόν για να λύσει το Κυπριακό, εντούτοις δεν έχει επιδείξει οποιαδήποτε πρόθεση να ασκήσει πίεση στον κατοχικό ηγέτη, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα επίλυσης του προβλήματος στο εγγύς μέλλον. Σε άλλη θέση υπάρχει η είδηση για την πυρπόληση του "Βρακά" στη Λεμεσό και τη σύλληψη δυο νεαρών Λεμεσιανών, οι οποίοι φέρονται να έχουν παραδεχθεί ενοχή.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι οι συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και, κάτω από τον τίτλο "Ζωτικής σημασίας, αλλά και πρεστίζ για το ΔΗΣΥ η αλλαγή του εκλογικού νόμου", γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται αποφασισμένος να προωθήσει το θέμα στη Βουλή, παρά τις αντίθετες απόψεις που διατυπώνονται από το προεδρικό περιβάλλον, τους ΕΔΗ, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει για τη συνεχιζόμενη πτώση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΚ και ότι αυτή οφείλεται κυρίως στην αναμονή δημοσιοποίησης των μηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών.

Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Λύση γιοκ", γράφει στο κύριο θέμα ότι, όπως εκτιμά η αμερικανική δεξαμενή σκέψης "RAND Corporation", η Τουρκία δυνατό να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις στο Κυπριακό που θα βοηθούσαν τη λύση για να αποφύγει το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας από την Κύπρο στην ένταξη της Τουρκίας, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε άλλο θέμα γράφει για τους 126 αγνοουμένους των οποίων οι φάκελοι δεν κατατέθηκαν στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και παραθέτει πλήρη στοιχεία, με φωτογραφίες, για κάθε έναν από αυτούς.

Η "Σημερινή, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ξεγύμνωμα του Αττίλα", παραθέτει στοιχεία για τη σύνθεση, τα πολεμικά μέσα και την επιθετική διάταξη του κατοχικού στρατού, αλλά και των ενισχύσεων που μπορεί να μεταφέρει ανά πάσα στιγμή από την Τουρκία. Γράφει ότι "η Αγκυρα μπορεί να κτυπά την Κύπρο από την Τουρκία με τους πυραύλους ATACMS, βεληνεκούς 100 χιλιομέτρων". Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη ότι η Αθήνα πέτυχε τρία επιτεύγματα στο Ελσίνκι, την ανεμπόδιστη ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τη διασύνδεση του Κυπριακού με την πορεία ένταξης της Τουρκίας και την παραπομπή των διαφορών στο Αιγαίο σε διεθνές δικαστήριο.

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδο θέμα είναι η πρόθεση των Τούρκων να ενοποιήσουν Τουρκία και ψευδοκράτος και, με τον τίτλο "Πλήρης προτεκτορατοποίηση", γράφει ότι υπάρχουν πληροφορίες που αξιολογούνται από τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου και που μιλούν για μεθόδευση εκβιασμών των εξελίξεων στο Κυπριακό από την τουρκική πλευρά και σχέδια για νέα τετελεσμένα, ενώ βρίσκονται υπό εξέλιξη ενέργειες για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση του ψευδοκράτους με την Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στις εξελίξεις στα κατεχόμενα όπου η αντίδραση των Τ/Κ προσλαμβάνει ολοένα εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ προχθές πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας με περιφορά φερέτρου στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Η "Χαραυγή" έχει πρωτοσέλιδο θέμα, με τίτλο "Θα επανενώσουμε την πατρίδα μας", συνέντευξη του κ. Ιζτζάν στην οποία ο Τ/Κ πολιτικός αναφέρει ότι η συνομοσπονδία είναι ενάντια στα συμφέροντα των Τ/Κ και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί και όλοι οι Κύπριοι θα μπορέσουν να δουλέψουν και να αγωνισθούν μαζί για το κοινό συμφέρον όλων των Κυπρίων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου για τις δημόσιες υπηρεσίες, τον επικρίνει και γράφει πως στόχος "της επίθεσης" του Υπουργού είναι "ο εξευτελισμός του δημόσιου τομέα".

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail", κάτω από τον τίτλο "Επιβάτες έκαναν πειρατεία σε αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών στην Αθήνα", γράφει ότι, νωρίς χθες το πρωί, θυμωμένοι Ε/Κ επιβάτες συγκρούστηκαν με την Αστυνομία και τις Αρχές του αερολιμένα Αθηνών, προσπαθώντας να ματαιώσουν την αλλαγή προορισμού της πτήσης προς τη Λάρνακα και να πείσουν τους αρμοδίους να κατευθύνουν το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Πάφου, όπως ήταν ο αρχικός προορισμός του. Σε άλλο θέμα γράφει για τις διαμαρτυρίες Λαρνακέων προς την κυβέρνηση η οποία προτίθεται να δαπανήσει 40 εκατομμύρια δολάρια για αναβάθμιση των διυλιστηρίων πετρελαίου, που βρίσκονται στην περιοχή τους, αντί να ξεκινήσει την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων σε άλλη περιοχή του νησιού.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 28 August 2000 - 5:24:07 UTC