Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 01/09/2000 Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επιχειρηματίες μέλη της "Ομάδας των Βρυξελλών", η εκδήλωση διαμαρτυρίας περιβαλλοντιστών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για προστασία του Ακάμα, η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το αμπελουργικό, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001 και πληροφορίες για το περιεχόνενο των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νίκαια είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Απόλυτη στήριξη από Κληρίδη" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφερε την απόλυτη υποστήριξή του στην Ομάδα των Βρυξελλών και την ενεθάρρυνε να συνεχίσει να μελετά τα διάφορα έργα με τα οποία έχει ασχοληθεί. Ο Τ/Κ επιχειρηματίας Φετάτ Τσελίκ, προσθέτει η "Α", ζήτησε άρση του "εμπάργκο και πάρε - δώσε" από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχτηκε χθες την πρόταση των 4 οινοβιομηχανιών να καταβάλουν το 35 % της αξίας των σταφυλιών των προβληματικών ποικιλιών και αποφάσισε ουσιαστικά το κλείσιμο των χωματερών. Το υπόλοιπο 65% θα καταβληθεί από την κυβέρνηση.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πάλι πάνω τα καύσιμα" γράφει ότι συνέρχεται σήμερα σε έκτακτη συνεδρία η Βουλή για να αποφασίσει την αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 1,1 σεντ το λίτρο, κάτι που θα τεθεί σε εφαρμογή από το μεσημέρι. Οι αυξήσεις οφείλονται στην άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς. Αλλού αναφέρει ότι χθες το Χρηματιστήριο πραγματοποίησε νέα μεγάλη βουτιά της τάξης του 2% και έκλεισε στις 369 μονάδες, σε σύγκριση με 376,91 που ήταν προχθές. Ο όγκος συναλλαγών έφτασε στα 21 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με 25 εκατομμύρια 600 λίρες που ήταν προχθές.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Πού το πάμε" γράφει ότι οι επιχειρηματίες της "Ομάδας των Βρυξελλών" ζήτησαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη τη διεξαγωγή εμπορίου στη νεκρή ζώνη, άρση του λεγόμενου εμπάργκο και "ούτε λίγο ούτε πολύ" αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλού αναφέρει ότι ο μικρός Ανδρέας Βασιλείου επιστρέφει στην Κύπρο τον Οκτώβριο. Ο πατέρας του, Βάσος, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Ανδρέα είναι καλή, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να μείνει στην Αμερική για μικρό χρονικό διάστημα.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Σταθμός η Νίκαια" αναφέρει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας εκτιμάται πως θα γίνει "η κορύφωση του διπλωματικού παζαριού" για την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι είναι συνιφασμένη με το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξαπέλυσε χθες "δριμεία επίθεση" κατά του βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για το θέμα της ερμηνείας της πρότασης του κόμματός τους για τον εκλογικό νόμο.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Θα προτάξουν αναγνώριση" ο Ραούφ Ντενκτάς διαμήνυσε προς τον ΟΗΕ και ξένους μεσολαβητές ότι θέλει ξεκαθάρισμα του στάτους του στον επικείμενο γύρο των συνομιλιών και ότι πρέπει να προταχθεί το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Χθες, γράφει ο "Φ", πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό για προετοιμασία, ενώ οι μεσολαβητές μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη για συντονισμό. Αλλού επισημαίνει πως από τις 4 Σεπτεμβρίου "σφίγγουν τα κολάνια" στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφού αλλάζει ο τρόπος καταγραφής της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Παραπλανούν και λαϊκίζουν" γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών "επιχείρησε να δώσει παραπλανητική εικόνα" για την κυπριακή οικονομία. Παρουσιάζοντας τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, προσθέτει η "Χ", ο κ. Κληρίδης "διατύπωσε τέτοια εγκώμια και παρέθεσε με αλχημικό τρόπο τέτοιους αριθμούς , ωσάν η οικονομία μας να βρίσκεται σε μια λεωφόρο σπαρμένη με ροδοπέταλα και δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα". Αλλού αναφέρει ότι απαγοήτευσε η απόφαση της κυβέρνησης για το αμπελουργικό και ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σχολιάζοντας την απόφαση είπε πως μετά από αυτή δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στο όλο πρόβλημα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι Πράσινοι διαμαρτύρονται στο Προεδρικό για τον Ακάμα" αναφέρει πως μέλη της οργάνωσης "Πράσινη Ειρήνη" αλυσοδέθηκαν στην πύλη του Προεδρικού Μεγάρου απαιτώντας τη διάσωση της χερσονήσου του Ακάμα. Αλλού γράφει ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αναβάθμιση των διυλιστηρίων Λάρνακας, ως προσωρινό μέτρο πριν τη μετακίνησή τους από την περιοχή που βρίσκονται σήμερα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Το εμπάργκο 'πρέπει να μείνει'" γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες δικοινοτικής συνεργασίας στα πλαίσια της "Ομάδας των Βρυξελλών", αλλά απέρριψε ταυτόχρονα το αίτημα που προέβαλαν οι Τ/Κ επιχειρηματίες για άρση του λεγόμενου εμπάργκο κατά του ψευδοκράτους. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί σήμερα μέσω Λονδινου για τη Νέα Υόρκη, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του ΟΗΕ για τη νέα Χιλιετία και θα συναντηθεί με ηγέτες άλλων χωρών.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "The Weekly Review" κάτω από τον τίτλο "Ξανά πάνω το πετρέλαιο" αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν σήμερα για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας θα είναι κλειστό για περίοδο έξι μηνών για σκοπούς αναπαλαίωσης, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του πολιτιστικού φεστιβάλ "Τα Κύπρια".

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 1 September 2000 - 7:24:17 UTC